Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας αεροπορικής κίνησης πλησιάζει γρήγορα τα προ την πανδημία επίπεδα, όπως αποκαλύπτουν τα τελευταία στοιχεία από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO).

  • Η χωρητικότητα των αεροπορικών θέσεων και το σύνολο των επιβατών παγκοσμίως έχουν φθάσει περίπου στο 80% των επιπέδων πριν από την πανδημία.
  • Ο αριθμός των αεροπορικών επιβατών που μεταφέρθηκαν από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 55% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
  • Οι αναχωρήσεις πτήσεων αυξήθηκαν κατά 28%, με τη συνολική χωρητικότητα θέσεων να αυξάνεται κατά 32% την ίδια περίοδο.
  • Όσον αφορά στα έσοδα από επιβάτες και τη διατήρηση της απόδοσης και των συναλλαγματικών ισοτιμιών στα επίπεδα του 2019, εκτιμάται ότι σημειώθηκε αύξηση 70% για τους πρώτους οκτώ μήνες του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.
  • Ο αριθμός των επιβατικών αεροσκαφών σε υπηρεσία κατά την περίοδο ανάλυσης βελτιώθηκε κατά 34% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
    Αυτό αντικατοπτρίζει τη συνολική ανάκαμψη της κυκλοφορίας φτάνοντας το 80% των επιπέδων πριν από την πανδημία.
  • Ο αριθμός των αεροσκαφών φορτίου σε υπηρεσία είναι 4% υψηλότερος από το σημείο αναφοράς πριν από την πανδημία, λόγω κυρίως της χρήσης τους που παραμένει ισχυρή καθ’ όλη τη διάρκεια του COVID-19 για την υποστήριξη των ιατρικών, ανθρωπιστικών και άλλων κρίσιμων παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού και της αυξημένης εξάρτησης των καταναλωτών στο διεθνές e- εμπόριο.

Οι προβλέψεις του ICAO

Ο ICAO προβλέπει ότι η πλειονότητα των διεθνών δρομολογίων θα ανακάμψει πλήρως στα προ πανδημίας επίπεδα είτε το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους είτε το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Τα τμήματα της Ανατολικής και Βόρειας Ασίας θα μπορούσαν να αποδειχθούν πιο αργά, με την ανάκαμψη να ακολουθεί αργότερα το 2023.

Αργότερα αυτό το μήνα ο ICAO θα φιλοξενήσει 193 χώρες στην 41η Συνέλευση του, όπου θα ληφθούν νέες αποφάσεις σχετικά με βασικούς στόχους καινοτομίας και ανθεκτικότητας που υποστηρίζουν την αυξημένη βιωσιμότητα και την ψηφιοποίηση των αεροπορικών μεταφορών του 21ου αιώνα