Η Σκύρος είναι το νοτιότερο νησί των Βόρειων Σποράδων και χαρακτηρίζεται από έντονες αντιθέσεις. Διαθέτει λόφους με πεύκα, βραχώδη ορεινά τοπία, ειδυλλιακές απόμερες ακρογιαλιές, πανέμορφους ορμίσκους , εκτεταμένες παραλίες, θαλάσσιες σπηλιές και την περιοχή Natura στο νότιο τμήμα συνθέτοντας ένα φυσικό και γεμάτο παραλλαγές τοπίο.
Με μακραίωνη ιστορία, η Σκύρος υπήρξε πάντα τόπος που διαφύλαξε την παράδοση και την αυθεντικότητά της. Οι επισκέπτες του νησιού θα θαυμάσουν την τοπική αρχιτεκτονική, τα περίτεχνα ξυλόγλυπτα, τα κεντήματα και τα βυζαντινής θεματικής προέλευσης κεραμικά.
Κομβικός ο ρόλος που διαδραματίζει το Επιμελητήριο Ευβοίας και ο Δήμος Σκύρου για την προώθηση του προορισμού μέσα από δράσεις ταξιδιών εξοικείωσης με στόχο την πολυεπίπεδη προβολή του νησιού.
Στη χώρα της Σκύρου υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικές υποδομές φιλοξενίας όπως το Ξενοδοχείο Νεφέλη που αποτελεί μονάδα κόσμημα, με οικολογικά υλικά συνδυάζοντας άψογη φιλοξενία, ποιοτικές υπηρεσίες και διακριτική πολυτέλεια.
Το νησί είναι ιδιαίτερα γνωστό για το σκυριανό αλογάκι που δε θα το συναντήσετε πουθενά αλλού στον κόσμο και το οποίο απεικονίζεται στην μετόπη του Παρθενώνα. Τα μικρόσωμα Σκυριανά αλογάκια είναι μια σπάνια αρχέγονη φυλή από τις ελάχιστες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Κτήμα Μουριές
Το Κτήμα Μουριές του Εμμανουήλ Τραχανά, το οποίο από το 1995 έχει ξεκινήσει την προσπάθεια διάσωσης του σκυριανού αλόγου, διαθέτει 65 αλογάκια, δηλαδή το 1/4 του πληθυσμού που βρίσκεται στη Σκύρο και το μεγαλύτερο πληθυσμό παγκοσμίως.
Η ιστορία του νησιού είναι συνυφασμένη με τη σημασία του Σκυριανού αλόγου κάτι το οποίο η τοπική κοινωνία τιμά κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Σκυριανού Αλόγου που γίνεται τον Ιούνιο.
Οινοποιείο Σταμάτης Νικολάου
Το Οινοποιείο ιδρύθηκε το 2014 στο νησί της Σκύρου με στόχο την ανάδειξη των Σκυριανών αμπελώνων σε μικρή κλίμακα παραγωγής. Οι ποικιλίες αποτελούνται από γηγενείς και ξένες ποικιλίες (Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Grenache Rouge, Cabernet Sauvignon και Merlot ),με την ετικέτα LAL.
Βόλτα στα Χωριά και στις Παραλίες
Είναι σημαντικο κπάποιος να περιηγηθεί στα μαγαζια κτλ Η περιήγηση συνεχίστηκε στα Μαγαζιά, το Μώλο, το Τραχύ (όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο της Σκύρου), τον Ασπού, το Αχίλλι και την Ατσίτσα και στο κύριο λιμάνι, τη Λιναριά, ένα μικρό και γραφικό χωριό το οποίο βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή.
Ο συνδυασμός βουνού και θάλασσας δίνουν τη δυνατότητα εξάσκησης πολλών σπορ όπως πεζοπορίες σε οχτώ σηματοδοτημένες διαδρομές και πανέμορφα φυσικά μονοπάτια, ορειβασία, bird watching, κ.α
Λαογραφικό μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλταιτς
Το λαογραφικό μουσείου Μάνου και Αναστασίας Φαλταιτς είναι ένα από τα πρώτα τοπικά-ιστορικά Λαογραφικά Μουσεία της Ελλάδας, φορτωμένο από τον παραδοσιακό πολιτισμό και την ιστορία της Σκύρου. Το Μουσείο ιδρύθηκε το 1964 με στόχο να διασωθεί η Σκυριανή κληρονομιά στον τοπικό χώρο αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο.
Σε όλο το νησί υπάρχουν περίπου 400 ξωκλήσια, όλα σε πανέμορφες τοποθεσίες και πολλά από αυτά διατηρητέα μνημεία της βυζαντινής περιόδου. Το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στέκει αγέρωχο στο πέρασμα των αιώνων σκαρφαλωμένο πάνω στο βράχο γεμάτο μνήμες και πληροφορίες για τη Σκύρο και τη ζωή της.
Γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία της Σκύρου
Τα αγροτικά προϊόντα της Σκύρου είναι ξεχωριστά κυρίως λόγω του ότι χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής. Τυριά, αγριοκάτσικα, μέλι, βότανα, ψάρια και θαλασσινά, αποτελούν τις πρώτες ύλες για τη Σκυριανή κουζίνα που εντυπωσιάζει τον κάθε δυνητικό επισκέπτη για την ποιότητά της.
Η γαστρονομική ταυτότητα της Σκύρου είναι ιδιαίτερα συνυφασμένη με την ξακουστή αστακομαρακονάδα όπου στην ψαροταβέρνα του Στέλιου στα Γυρίσματα Σκύρου την απολαμβάνει κανείς με τον πιο αυθεντικό τρόπο.
Επίσης είναι ένα νησί το οποίο φημίζεται για τα πεντανόστημα σκυριανά αμυγδαλωτά του με το Ζαχαροπλαστείο του Χιώτη να έχει την πρωτοκαθεδρία στη παρασκευή τους.
Σκυριανό Καρναβάλι
Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τη Σκύρο και στο Σκυριανό καρναβάλι το οποίο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά καρναβάλια στην Ελλάδα. Στην ουσία ξεκινά με την μεταμφίεση των κατοίκων σε Γέρους, Κορέλες και Φράγκους. Τα στιχάκια που απαγγέλλονται συνδέονται με την σάτιρα και η γιορτή ολοκληρώνεται την καθαρά Δευτέρα με πανηγυρισμούς.
Οι Απόκριες στη Σκύρο αναδύουν μία Διονυσιακή ατμόσφαιρα. Δρόμοι γεμάτοι με μεταμφιεσμένους άντρες, έχοντας πάνω τους κουδούνια διασχίζουν την αγορά. Πιο συγκεκριμένα οι λεγόμενοι “Γέροι” φορούν μία μαύρη μαλλιαρή κάπα και μία μάσκα με δέρμα από κατσίκι. Στη μέση φορούν πολλά κουδούνια, (από αυτά που έχουν τα πρόβατα) μπορεί να είναι ακόμη και 40.
Αποκορύφωμα του Σκυριανού καρναβαλιού είναι το έθιμο της τράτας, όπου την τελευταία Κυριακή της αποκριάς τοποθετείται η τράτα στην πλατεία και οι κάτοικοι φορώντας στολή ναυτικών σατιρίζουν την επικαιρότητα λέγοντας στιχάκια.
Νικόλαος-Ανδρέας Μώρος
Επιμελητήριο Ευβοίας
Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευβοίας κος Νικόλαος – Ανδρέας Μώρος αναφερόμενος στις δράσεις προώθησης του προορισμού τόνισε ότι «To Επιμελητήριο Ευβοίας έχει δώσει μεγάλη έμφαση στο τουριστικό προϊόν της περιοχής, το οποίο επιδιώκει να το ενισχύει και να το προωθήσει μέσα από μία μεγάλη και ουσιαστική παλέτα δράσεων».
Ο Αντιπρόεδρος υπογραμμίζει ότι «το Επιμελητήριο Ευβοίας για να πετύχει την εξωστρέφεια και την προβολή που αξίζει στον τόπο, έχει άμεσο συνεργάτη, επαγγελματία στον τομέα του τουρισμού που ασχολείται αποκλειστικά με την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος ολόκληρης της περιοχής».
Συνεχίζει λέγοντας ότι «έχουμε επικεντρωθεί ιδιαίτερα στη προβολή των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας, στη προβολή και ανάδειξη όλων των προορισμών όπως επίσης και στην διεξαγωγή θεματικών εκδηλώσεων εναλλακτικού τουρισμού καθώς οι πτυχές που μπορεί να ξετυλίξει ο τόπος σε αυτή την μορφή τουρισμού είναι εξαιρετικά δυναμικές.
Ταυτοχρόνως είναι μεγάλη χαρά μας που έχουμε επιτύχει συνεργασία και συμπράξεις με όλους τους φορείς με στόχο την ολιστική προσέγγιση για την ανάδειξη του τουριστικού brand της περιοχής καθώς και την ουσιαστική στήριξη και προβολή του επιχειρηματικού γίγνεσθαι. Άλλωστε ένας τόπος είναι οι άνθρωποι μας».
Σχετικά με τις προοπτικές της Σκύρου ως προορισμό, ο κος Μώρος δήλωσε ότι «πρόκειται για έναν προορισμό που πραγματικά δεν έχει «ταβάνι» καθώς προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες για ανάπτυξη και επενδύσεις.
Η Σκύρος ήδη έχει περάσει επίσης στη πράσινη μετάβαση με όλο το λιμάνι της να έχει «στηθεί» ακριβώς πάνω σε μία αειφόρο φιλοσοφία ενώ αρκετά από τα ξενοδοχεία της αναπτύσσουν βιώσιμη ξενοδοχειακή γεωργία».
Τέλος ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου σημειώνει ότι «έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά αυτόνομο μέρος, με μεγάλη παράδοση, ιστορία και λαογραφία και με τον εναλλακτικό τουρισμό να «τρέχει» δυναμικά καθώς ήδη αποτελεί έναν αξιόλογο περιπατητικό προορισμό, έχει αναπτύξει ποδηλατοβόλτες εντός του δάσους και ήδη μετρά της 4η διεθνή διοργάνωση Evia Island Regatta με την ιστιοπλοΐα να βρίσκεται σε πρώτο πλάνο».