Οι τουρίστες επιστρέφουν στο Παρίσι όπως αποδεικνύουν πρόσφατα στοιχεία από το Βαρόμετρο Τουρισμού του Παρισιού, κι αυτό συμβαίνει παρά τις υψηλές τιμές των ξενοδοχείων.

Μάλιστα, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις μειώθηκαν μόνο κατά 10,9% τον Οκτώβριο του 2022, σε σύγκριση με το 2019.

«Οι Αμερικανοί τουρίστες επέστρεψαν αυτό το καλοκαίρι, με ισχυρή αγοραστική δύναμη λόγω της αδυναμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου», λέει η Corinne Menegaux, διευθύντρια του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του Παρισιού (OTCP). Αυτό αντιστάθμισε εν μέρει την απουσία Κινέζων τουριστών. Οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκινήσει την επιστροφή τους το 2021.

Εδώ και αρκετούς μήνες, η ξενοδοχειακή βιομηχανία ανακάμπτει, ειδικά από τη στιγμή που τα γεγονότα και τα επαγγελματικά ταξίδια ενισχύονται. Στα μέσα Σεπτεμβρίου η πληρότητα για το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου ήταν πάνω από 65%.

Αυξάνονται οι τιμές των ξενοδοχείων

Ωστόσο, ο πληθωρισμός είναι ισχυρός στον ξενοδοχειακό κλάδο. «Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται στο Παρίσι, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες», λέει η Corinne Menegaux, διευθύντρια του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών του Παρισιού (OTCP). Αυτό αποδεικνύεται από τα στοιχεία της KPMG.

Μόνο τον Αύγουστο, το Παρίσι είναι μια από τις ευρωπαϊκές πόλεις με την υψηλότερη αύξηση ναύλων (+28,3% έναντι του 2019), πίσω από τη Φρανκφούρτη (+35,6%), τη Ρώμη (+30,8%) και το Μιλάνο (+30,2%).

Η μέση τιμή ενός δωματίου ξενοδοχείου είναι σίγουρα υψηλή στο ευρύτερο Παρίσι (154,4 ευρώ), αλλά παραμένει χαμηλότερη από ό,τι στο Λονδίνο (192,6 ευρώ), στη Ρώμη (176,3 ευρώ) ή στη Βαρκελώνη (171,1 ευρώ). Και δεν αποθαρρύνει τους ταξιδιώτες, προς το παρόν, λέει η Corinne Menegaux. «Δεν βλέπουμε σημάδια επιβράδυνσης της ζήτησης. Μάλιστα, οι προοπτικές είναι πολύ θετικές για την περίοδο των εορτών.

The “Gueules de Paris” (Τα στόματα του Παρισιού)

Για να τονώσει τη ζήτηση αυτό το φθινόπωρο, το OTCP προετοιμάζει τη δεύτερη έκδοση του ParisLocal, που διοργανώνεται από τις 18 έως τις 20 Νοεμβρίου 2022. Στόχος είναι η προώθηση της τοπικής τεχνογνωσίας και δεξιοτεχνίας, ιδιαίτερα μεταξύ των ντόπιων πελατών. Το Παρίσι βασίζεται επίσης σε πρεσβευτές της γαλλικής τέχνης της ζωής. Αυτοί είναι οι «Gueules de Paris», που μοιράζονται τα πάθη τους μέσα από βίντεο και podcast: σεφ, τεχνίτες, αρτοποιοί, σχεδιαστές.

Οι μαρτυρίες τους είναι επίσης μοχλός για να ξεφύγουμε από κλισέ όπως ο Πύργος του Άιφελ, το Μουλέν Ρουζ, η μπαγκέτα και ο μπερέ. Ακόμα κι αν αυτά τα εμβληματικά «κλισέ» είναι και θα είναι πάντα μέρος της ταυτότητας της πόλης.