Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το 2022 εξελίσσεται σε μία άκρως επιτυχημένη χρονιά για τις ξενοδοχειακές κρατήσεις -παρά τη διστατική εκκίνηση- σύμφωνα με ανάλυση της ΑΧΙΑ Hospitality.

Τα στοιχεία, αφήνουν ελπιδοφόρα μηνύματα για μία ανάλογη πορεία και το 2023, γεγονός που θέτει ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τις επιδόσεις τόσο του ξενοδοχειακού κλάδου όσο και του ελληνικού τουρισμού στο σύνολο του.

Όπως υποδεικνύουν τα στοιχεία, αν και το 2022 ξεκίνησε με ρυθμό κρατήσεων πάνω από τα επίπεδα του 2021, εντούτοις εξακολουθούσε να κινείται κατά 44,73% χαμηλότερα συγκριτικά με το 2019, εξαιτίας τόσο της πανδημίας όσο και του πολέμου στην Ουκρανία.

Στη συνέχεια, ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης επιταχύνθηκε δυναμικά και ειδικά από τον Ιούνιο και μετά,εκτοξεύθηκε με τη διαφορά να κυμαίνεται έως και 24,69% υψηλότερα, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.

Η μέση τιμή διανυκτέρευσης (ADR)

Όσον αφορά στη διαμόρφωση της μέσης τιμής διανυκτέρευσης (ADR) ανά εθνικότητα, οι Αμερικανοί κατέκτησαν την πρωτιά, ενώ έκπληξη αποτελεί ο υψηλός δείκτης της Ελλάδας που είναι στη δεύτερη θέση, με κατά μέσο όρο 308,79 € ανά διανυκτέρευση.

Συνολικά, πάντως, όλες οι Εθνικότητες είχαν αυξημένο ADR της τάξης του 29,38%, σε σχέση με το 2019.

  • Η διαμόρφωση των επιπέδων μέσης τιμής διανυκτέρευσης ανά περιοχή εμφανίζει τις Κυκλάδες, με το μεγαλύτερο ποσοστό πολυτελών μονάδων,να έχουν και το υψηλότερο ADR παρουσιάζοντας αύξηση 28,76% συγκριτικά με το 2019.
  • Ακολουθεί η Αθήνα με 25,27%, ενώ το Ιόνιο δεν παρουσίασε σημαντικές διαφορές φέτος καθώς το ADR κινήθηκε υψηλότερα κατά 2,22%.
  • Οι μονάδες στην υπόλοιπη Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 29,07%

Στο σύνολο των καταλυμάτων οι διαμονές 3,4,5, 6 νυχτών παρουσιάζουν αύξηση το 2022, ενώ αντιθέτως οι διαμονές 1,2 & 7 νυχτών μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

Οι διαμονές 8-14 νυχτών κυμάνθηκαν στο ίδιο πλαίσιο με τις υπόλοιπες χρονιές με εξαίρεση το 2021, που κινήθηκαν σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς λόγω της πανδημίας οι επισκέπτες προτίμησαν περισσότερες διανυκτερεύσεις.

Η σταδιακή έξοδος από την πανδημία ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των ταξιδιωτών που προγραμμάτισαν τις διακοπές τους πολύ νωρίτερα.

Τα ποσοστά των κρατήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα ποσοστά των κρατήσεων από 31 έως 90 μέρες κινήθηκαν το 2022 πάνω από τα επίπεδα και του 2019.

Αντιθέτως, οι lastminute κρατήσεις 1 έως 6 ημερών, κινήθηκαν κάτω από τα επίπεδα του 2019.

Οι Αμερικανοί είναι πρώτοι με διαφορά στις εθνικότητες που επισκέφτηκαν τα καταλύματα μας το 2022 με 33% επί του συνόλου, ξεπερνώντας το 2019 που κυμάνθηκε στο 28%.

Κρατήσεις και αγορές

Η Ελλάδα και η Μ.Βρετανία παρουσιάζουν μια σταθερή συμβολή στο σύνολο των κρατήσεων που κυμαίνεται γύρω στο 20%. Συγκεκριμένα για το 2020 η Ελλάδα έφτασε το 27%, ποσοστό αναμενόμενο λόγω των συνθηκών.

Συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες χρονιές και λόγω της πανδημίας στην κορυφή με κρατήσεις 29% το 2020 και 27% το 2021 βρέθηκαν οι Γάλλοι, ενώ οι Αμερικανοί, που δεν ταξίδεψαν το 2020, έφθασαν το 5% των κρατήσεων για να αγγίξουν το 25% το 2021.

Η Γερμανία παρουσίασε και αυτή αύξηση το 2020 στο 17% και το 2021 στο 12%, ενώ το 2022 υποχώρησε στο 9%.

Στα “πάνω” η Αθήνα στις γιορτές

Συγκεκριμένα, τώρα, για την περίοδο των εορτών παρατηρείται μια πιο ισορροπημένη κατανομή των εθνικοτήτων που επιλέγουν την Αθηναϊκή πρωτεύουσα, με τους Ισραηλινούς να κατέχουν την 1η θέση τόσο σε τζίρο (6,13%), όσο και σε διανυκτερεύσεις (5,61%).

Παρ’ όλα αυτά οι Αμερικανοί επισκέπτες έχουν το υψηλότερο ADR (195,88 ευρώ), το οποίο είναι σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο των τιμών της εορταστικής περιόδου, με τους Κύπριους στην 2η θέση (141,15 ευρώ) και τους Βρετανούς στην 3η θέση (133,87 ευρώ).

Όσο αναφορά στον μέσο όρο διανυκτερεύσεων για την ίδια περίοδο, την πρωτιά κατέχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 6,5 νύχτες και τη δεύτερη θέση το Ηνωμένο Βασίλειο με 5,6 νύχτες. Οι Ισραηλινοί, ενώ είναι πρώτοι σε κρατήσεις και τζίρο σε επίπεδο ADR κυμαίνονται σε μεσαία επίπεδα.

Μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το 2022, το ενδιαφέρον, πλέον, στρέφεται στο 2023, όπου η σύγκριση από την αρχή του έτους έως σήμερα, δίνει αφενός μία σφαιρική εικόνα για την πορεία των ξενοδοχειακών κρατήσεων σε όλη την Ελλάδα και αφετέρου σημαντικά στοιχεία που αφορούν ξεχωριστά τον προορισμό της Αθήνας, των Κυκλάδων και των νησιών του Ιονίου.

Ενισχυμένος ο τζίρος

Στο πλαίσιο αυτό ο τζίρος εμφανίζεται ενισχυμένος κατά 193,07% σε σχέση με το 2022 και το ADR κατά 8,74%, με τον συνολικό αριθμό κρατήσεων και αντίστοιχων διανυκτερεύσεων να είναι σχεδόν τριπλάσιος συγκριτικά με τον αντίστοιχο του 2022.

Ειδικότερα ο μέσος όρος διανυκτερεύσεων ανά κράτηση παραμένει υψηλά σταθερός στις 3.4 νύχτες, ενώ η highseason Μαϊου-Σεπτεμβρίου έχει πάρει δυναμικά κρατήσεις που αντιστοιχούν στο τριπλάσιο τζίρο.

Εξετάζοντας τις εθνικότητες ανά περιοχή, βλέπουμε ότι στην Αθήνα και τις Κυκλάδες οι Αμερικανοί έρχονται πρώτοι σε αριθμό διανυκτερεύσεων αλλά και σε τζίρο.

Μαζί με την Ελλάδα, είναι οι εθνικότητες που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ποσοστό τζίρου από το ποσοστό των διανυκτερεύσεων που έχουν για το 2023. Αυτό οφείλεται στην προτίμηση που έχουν οι 2 αυτές εθνικότητες σε ακριβότερους τύπους δωματίων.

Όλες οι υπόλοιπες αγορές Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία, κινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα τζίρου από αυτό των διανυκτερεύσεων, με μοναδική εξαίρεση την Αυστραλία στην περιοχή των Κυκλάδων, που κινείται στα ίδια ποσοστά διανυκτερεύσεων και τζίρου.

Διαφορετική είναι η εικόνα στο Ιόνιο και την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου την πρωτιά έχουν οι Βρετανοί. Συγκεκριμένα φτάνουν σε ποσοστό 39% στο Ιόνιο και 24% στις άλλες περιοχές.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σημαντική παρουσία έχουν οι Γερμανοί με ποσοστό 13% του συνολικού τζίρου, ενώ στο Ιόνιο οι Γάλλοι και οι Αυστραλοί δείχνουν καλύτερη δυναμική.

Σε αντίθεση με τις Κυκλάδες, η παρουσία των Αμερικάνων και των Ελλήνων είναι μικρή, με ποσοστό του τζίρου μικρότερο από 1,5%.