Καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρουσιάζει τα συμπεράσματα της ευρωπαϊκής ατζέντας για τον τουρισμό, ο UNWTO συμμετείχε με την Επίτροπο Μεταφορών Adina Vălean τονίζοντας τη σημασία των θέσεων εργασίας, της εκπαίδευσης και των επενδύσεων για την επίτευξη του κοινού οράματος για έναν αναζωογονημένο τομέα από τώρα έως το 2050.

Τα συμπεράσματα που παρουσίασε χθες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο βασίζονται σε πολλά χρόνια εργασίας γύρω από τον «Τουρισμό στην Ευρώπη για την επόμενη δεκαετία».

Ενημερώνουν μια νέα Μεταβατική Πορεία για τον Τουρισμό, που αναπτύχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε διαβούλευση με βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένου του UNWTO.

Το Transition Pathway προσδιορίζει συγκεκριμένες περιοχές παρέμβασης για την ενίσχυση του τουριστικού οικοσυστήματος στην Ευρώπη. Αρκετοί από τους βασικούς τομείς παρέμβασης αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες του UNWTO, κυρίως η αναγνώριση της σημασίας της οικοδόμησης και της υποστήριξης ενός ειδικευμένου και αφοσιωμένου εργατικού δυναμικού.

Σε κοινή δήλωση, ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili και η Επίτροπος Vălean χαιρέτησαν την επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών σε όλη την περιοχή. Ωστόσο, τονίζουν ότι ο τουρισμός και οι μεταφορές πρέπει να «συνεργαστούν» για να αντιμετωπίσουν το χάσμα στην τουριστική απασχόληση, καθιστώντας και τους δύο τομείς πιο ελκυστικούς για τους εργαζόμενους. Επιπλέον, η κοινή δήλωση σημειώνει τη σημασία των επενδύσεων στον τουρισμό ως μέσου για την επιτάχυνση της στροφής προς μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα.

Ο UNWTO έχει καταστήσει την τουριστική εκπαίδευση και κατάρτιση μία από τις προτεραιότητες τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα, ο UNWTO άνοιξε ένα πρώτο τμήμα επικεντρωμένο στις επενδύσεις, τονίζοντας ότι για να επιτύχει τους ευρύτερους στόχους του να γίνει πιο ανθεκτικός και βιώσιμος, ο τουρισμός χρειάζεται πρώτα το χρηματοοικονομικό και ανθρώπινο κεφάλαιο.