Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι αξιωματούχοι στην Τουρκία είναι αισιόδοξοι για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας το 2023. Εκτιμούν ότι η ισχυρή ανάκαμψη στον τουρισμό φέτος και το αδύναμο νόμισμα θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη του κλάδου.

Ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy τόνισε ότι η χώρα στοχεύει να προσελκύσει 60 εκατομμύρια διεθνείς επισκέπτες το επόμενο έτος και αναμένει ότι ο κλάδος θα αποφέρει έσοδα 56 δις δολαρίων.

«Αναθεωρούμε τον στόχο μας για το τέλος του έτους για το 2022 σε 51,5 εκατομμύρια ταξιδιώτες και 46 δις δολάρια σε έσοδα», είπε.

Τα στοιχεία ήταν ελαφρώς υψηλότερα από τον επίσημο στόχο που τέθηκε τον Οκτώβριο, πώς η χώρα θα υποδεχτεί μέχρι το τέλος του έτους 50 εκατομμύρια ξένους τουρίστες και θα δημιουργήσει 44 δις δολάρια έσοδα από τον τουρισμό.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στα τέλη Οκτωβρίου, ο αριθμός των ξένων επισκεπτών αυξήθηκε κατά 88,1% από έτος σε έτος για να φθάσει τα 39,61 εκατομμύρια τους πρώτους 10 μήνες του τρέχοντος έτους, σχεδόν ίσος με το επίπεδο προ της πανδημίας του 2019, όταν 45 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες ταξίδεψαν στην Τουρκία.

«Το 2022 είναι ιδιαίτερα καλό για την τουρκική τουριστική βιομηχανία. Τα ποσοστά πληρότητας ήταν πάνω από 90% στα περισσότερα θέρετρα, δήλωσε ο Kaan Sahinalp, εκπρόσωπος της TUI στην Τουρκία.

Η φετινή χρονιά είναι ανοδική όσον αφορά στα έσοδα από τον τουρισμό για τα επόμενα χρόνια. Εάν η Τουρκία συνεχίσει στον δρόμο της βιωσιμότητας, το μέλλον φαίνεται λαμπρό».

Επιπλέον, το αποδυναμωμένο νόμισμα της Τουρκίας θα καταστήσει επίσης τον τουριστικό τομέα της χώρας πιο ανταγωνιστικό, λένε οι αναλυτές.

Η τουρκική λίρα έχασε περίπου το 70% της αξίας της έναντι του δολαρίου από πέρυσι.
Ένα δολάριο ΗΠΑ τώρα ισοδυναμεί με 18,69 λίρες, σε σύγκριση με περίπου 8 λίρες τον Σεπτέμβριο του 2021.
Σύμφωνα με τον Kaan Sahinalp «η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει να διαφοροποιεί την τουριστική της βιομηχανία προκειμένου να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες που ενδιαφέρονται για πολιτιστικές και ιστορικές εκδρομές».