Tις κορυφαίες τοποθεσίες για εργασία και ζωή ως ελεύθερος επαγγελματίας σε όλο τον κόσμο για το 2023 αποκάλυψε σε νέα έρευνά της η εταιρεία Craft Documents.

Με την άνοδο των ελεύθερων επαγγελματιών, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να εργάζονται από το σπίτι, είτε σε χώρο εργασίας ή οπουδήποτε υπάρχει καλή σύνδεση στο διαδίκτυο.

Καθώς το 84% των επιχειρήσεων πιστεύει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να προσθέσουν θετική αξία στην επιχείρησή τους, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ελεύθερους επαγγελματίες σε διάφορους κλάδους, ενώ εργάζονται εξ αποστάσεως.

Προκειμένου να προσδιορίσουν τα καλύτερα μέρη για να ζήσει κανείς και να εργαστεί εξ αποστάσεως, οι ερευνητές διεξήγαγαν μια ανάλυση διαφόρων μετρήσεων από τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο για να καθορίσουν τις κορυφαίες θέσεις.

Tα δεδομένα που εξέτασαν ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς πόλεις για ψηφιακούς νομάδες είναι τα εξής :

  • Τη μέση τιμή ενός co-working hot desk.
  • Το μέσο κόστος ενοικίασης ενός ακινήτου 1 υπνοδωματίου στο κέντρο της πόλης.
  • Το μέσο κόστος διανυκτέρευσης Airbnb.
  • Την ταχύτητα Διαδικτύου.
  • Το κόστος φαγητού.
  • Το κόστος μεταφοράς.
  • Τον αριθμό των χώρων εργασίας.

Ένας εκπρόσωπος της Craft σχολιάζει: «Η άνοδος του ελεύθερου επαγγελματία και της εξ αποστάσεως εργασίας ήταν ένα παγκόσμιο φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Πολλές θέσεις εργασίας που κάποτε ήταν παραδοσιακές θέσεις με ωράριο 9-5 αντικαθίστανται τώρα από ελεύθερους επαγγελματίες και ευκαιρίες εξ αποστάσεως εργασίας, προσφέροντας αυξημένη ευελιξία, αυτονομία και ελευθερία στους εργαζόμενους».

Οι πιο φιλικές προς τους ελεύθερους επαγγελματίες πόλεις έχουν ως εξής :

Το Penang (Μαλαισία), το Χο Τσι Μινχ (Βιετνάμ) και το Bangalore (Ινδία) ήταν μεταξύ των κορυφαίων τοποθεσιών για να ζεις και να εργάζεσαι ως ελεύθερος επαγγελματίας, βρισκόμενες στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα για την καλύτερη πρόσβαση σε χώρους συνεργασίας, λογικό κόστος διαβίωσης, και καλές ταχύτητες ίντερνετ.

Το Penang στη Μαλαισία κατέλαβε την πρώτη θέση λόγω της οικονομικής του προσιτότητας και του υψηλού βιοτικού επιπέδου, προσφέροντας το χαμηλότερο κόστος για ένα ζεστό γραφείο και καλές τιμές ενοικίασης.

Ακολούθησαν το Τσιάνγκ Μάι στην Ταϊλάνδη και το Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, προσφέροντας επίσης προσιτές μετακινήσεις, φαγητό και διαμονή.