Οι πιλότοι της Delta Air Lines ενέκριναν μια νέα σύμβαση που θα αυξήσει την αμοιβή τους κατά 34% σε τέσσερα χρόνια και πιθανότατα θα οδηγήσει σε παρόμοιες συμφωνίες.

Η Ένωση Πιλότων Air Line δήλωσε ότι το 78% των πιλότων της Delta που ψήφισαν υποστήριξε τη σύμβαση. Η Delta έχει περίπου 15.000 πιλότους.

Οι μικρότερες αεροπορικές εταιρείες αντιμετωπίζουν έλλειψη πιλότων καθώς οι μεγάλες αεροπορικές προσλαμβάνουν από τις τάξεις τους. Ενώ οι μεγαλύτεροι αερομεταφορείς λένε ότι έχουν αρκετούς πιλότους, η έλλειψη έχει δώσει στα συνδικάτα τη δύναμη να διαπραγματεύονται για αυξήσεις μισθών. Το συνδικάτο είπε ότι η συμφωνία της Delta θα οδηγήσει σε σωρευτικές αυξήσεις μισθών ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η επικύρωση έρχεται μετά από περίπου έξι μήνες αφότου οι πιλότοι της Delta ψήφισαν υπέρ της απεργίας.

«Αυτή η κορυφαία στον κλάδο σύμβαση είναι το άμεσο αποτέλεσμα της ενότητας και της αποφασιστικότητας των πιλότων της Delta», δήλωσε ο Ντάρεν Χάρτμαν, πιλότος και αξιωματούχος του συνδικάτου.

Ο John Laughter, ο επικεφαλής επιχειρήσεων της αεροπορικής εταιρείας με έδρα την Ατλάντα, είπε ότι η σύμβαση «αναγνωρίζει τις συνεισφορές των πιλότων μας στη Delta».

Το συμβόλαιο τίθεται σε ισχύ σήμερα, 2 Μαρτίου και ισχύει έως το 2026, οπότε μπορεί να τροποποιηθεί- βάσει ομοσπονδιακού νόμου, οι συμβάσεις συνδικάτων στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών δεν λήγουν.