Τη δέσμευσή τους για την ενδυνάμωση του ρόλου των γυναικών στην τουριστική βιομηχανία και την ισότητα των δύο φύλων, επανέλαβαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) και το UN Women.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας o γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, δήλωσε: «O οργανισμός έχει συνεργαστεί με τους φορείς για να μελετήσει και να τεκμηριώσει την τεράστια συμβολή των γυναικών στον τουρισμό. Τώρα είναι η ώρα να αναγνωριστεί ο σημαντικός ρόλος τους.

«Με το μοντέλο «Central Stage» μπορούμε να βοηθήσουμε τον κλάδο να στηρίξει τις γυναίκες και δεν θα σταματήσουμε μέχρι τα κορίτσια του αύριο να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άντρες του σήμερα».

Το μοντέλο «Centre Stage» των οργάνων του ΟΗΕ, το οποίο ξεκίνησε το 2021, στοχεύει να αντιμετωπίσει την ανισορροπία που διαπιστώνεται για τις γυναίκες εργαζόμενες στον τουρισμό.

Αν και αποτελούν το 54% του παγκόσμιου τουριστικού εργατικού δυναμικού, εντούτοις αμοίβονται λιγότερο συχνά αναλαμβάνουν εργασίες χαμηλής ειδίκευσης ή άτυπη εργασία και έχουν λιγότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση και εξέλιξη.

Επιπλέον, έρευνα του UNWTO αποκάλυψε ότι η πανδημία του Covid-19 έπληξε περισσότερο τις γυναίκες στον τουρισμό από τους άνδρες.

«Για παράδειγμα, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να χάσουν τη δουλειά τους, να μειώσουν τις ώρες ή τις αμοιβές τους και να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες φροντίδας σε όλες τις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα».