Τα δεδομένα που σχετίζονται με τον τουρισμό γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά και αποτελούν ουσιαστικό πόρο για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας, της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στον τομέα.
Καθώς ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανάπτυξη της οικονομίας δεδομένων στον τουρισμό σε επίπεδο ΕΕ είναι απαραίτητη. Με τη δημιουργία και την έγκριση αυτού του Κώδικα Δεοντολογίας, οι ευρωπαίοι ενδιαφερόμενοι ορίζουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για εναρμονισμένα και διαλειτουργικά εργαλεία για την ανταλλαγή δεδομένων που σχετίζονται με τον τουρισμό.
Αυτό το έγγραφο στοχεύει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των ενδιαφερομένων στον τουρισμό και στην παροχή υποστήριξης στη δημιουργία αμοιβαία επωφελών συμφωνιών ανταλλαγής δεδομένων στον τουριστικό κλάδο.
Με τον καθορισμό κοινών αρχών (όπως διαλειτουργικότητα, ασφάλεια, ευθύνη…) ορισμούς και κατευθυντήριες γραμμές για την κοινή χρήση δεδομένων, αυτό το έγγραφο συμβάλλει στην πανευρωπαϊκή αρχιτεκτονική για την ανταλλαγή μη προσωπικών δεδομένων.
Είναι ένα επίκαιρο εργαλείο για την απάντηση σε πολλές προκλήσεις όσον αφορά την πρόσβαση, τη χρήση και την κοινή χρήση δεδομένων με τρόπο υψηλής ποιότητας.
Υπογραμμίζει τον τρόπο διασφάλισης του απορρήτου και της ασφάλειας κατά την ταξινόμηση και την επεξεργασία δεδομένων.
Ταυτόχρονα, αυτό το έγγραφο δημιουργεί ίσους όρους ανταγωνισμού όπου ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας και οι ενδιαφερόμενοι έχουν ίσες ευκαιρίες και ευκαιρίες να χρησιμοποιούν και να μοιράζονται δεδομένα στον τουρισμό.
Παρέχοντας την υποστήριξή τους ως τομέα, τα ενδιαφερόμενα μέρη του τουρισμού επιδεικνύουν την ενεργό δέσμευσή τους και την ευθυγράμμισή τους με τους στόχους της ευρωπαϊκής ψηφιακής στρατηγικής για τον τουρισμό και τους βασικούς στόχους της Μετάβασης για τον Τουρισμό.
Αυτός ο Κώδικας Δεοντολογίας είναι ένα μέσο για την ενεργό ανταλλαγή δεδομένων που σχετίζονται με τον τουρισμό και ένα ισχυρό πρώτο βήμα προς τους στόχους ενός κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Δεδομένων Τουρισμού, που βρίσκεται υπό προετοιμασία.
Οι ακόλουθοι 20 οργανισμοί εγκρίνουν τον Κώδικα Δεοντολογίας: Ιταλική Ένωση για Υπεύθυνο Τουρισμό (AITR), Διεθνής Επιτροπή Φεστιβάλ Ταινιών Τουρισμού (CIFFT), Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Βαρκών (EBI), Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδηλατών (ECF), Ευρωπαϊκό Ταξιδιωτικό Πράκτορα και Εκδρομές Operators Associations (ECTAA), European Historic Thermal Towns Association (EHTTA), European LGBTQ+ Travel Alliance (ELTA), European Travel Commission (ETC), eu travel tech (ΕΕ ένωση που εκπροσωπεί διαδικτυακούς έμμεσους διανομείς ταξιδιών), Europa Nostra, Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεις Τουριστικών Ξεναγών (FEG), Παγκόσμια Ένωση Επαγγελματικών Ταξιδιών (GBTA), Ξενοδοχεία, Εστιατόρια και Καφετέριες στην Ευρώπη (HOTREC), Η Παγκόσμια Ένωση για τη Βιομηχανία Έλξης (IAAPA), Διεθνής Οργανισμός Κοινωνικού Τουρισμού (ISTO), Δίκτυο Mirabilia, NECSTouR, New Deal Europe, European Federation of Rural Tourism (RURALTOUR) και Startup Turismo Association.
Αυτός δεν είναι περιοριστικός κατάλογος και κάθε ευρωπαϊκός οργανισμός που δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα μπορεί να εγκρίνει τον Κώδικα Δεοντολογίας.