Την έναρξη των υποψηφιοτήτων για τα Βραβεία Διαφορετικότητας και Ένταξης της IATA 2023, ανακοίνωσε η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών.

Οι υποψηφιότητες θα γίνονται δεκτές από όλα τα άτομα ή τους οργανισμούς που εργάζονται στην αλυσίδα αξίας των αερομεταφορών μέχρι τις 19 Απριλίου 2023.

Το ετήσιο πρόγραμμα βραβείων αναγνωρίζει την αριστεία στη διαφορετικότητα και την ένταξη σε τρεις κατηγορίες:

Βραβείο Inspirational Role Model: Αναγνωρίζει μια γυναίκα που κατέχει ανώτερη θέση στον κλάδο των αεροπορικών μεταφορών, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αεροπορική ατζέντα μέσω της ισχυρής συμβολής της στην παράδοση των επιχειρήσεων, καθώς και της συνεχούς υποστήριξής της στην ατζέντα της διαφορετικότητας και της ένταξης. Οι υποψήφιοι είναι ευπρόσδεκτοι από όλη την αεροπορική βιομηχανία.

Βραβείο High Flyer: Αναγνωρίζει μια γυναίκα επαγγελματία της αεροπορίας κάτω των 40 ετών που έχει επιδείξει ηγετικό ρόλο μέσω συγκεκριμένης δράσης υπέρ της διαφορετικότητας και της ένταξης, με θετικό αντίκτυπο στον κλάδο. Ανοιχτό σε όλες τις γυναίκες επαγγελματίες στον κλάδο των αερομεταφορών.

Βραβείο Ομάδας Diversity & Inclusion: Αναγνωρίζει μια αεροπορική εταιρεία που έχει δει μετρήσιμες θετικές αλλαγές στη διαφορετικότητα και την ένταξη ως αποτέλεσμα της δουλειάς που έχει κάνει σε αυτόν τον τομέα. Ανοιχτό σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες μέλη της IATA.

«Η ποικιλομορφία και η ένταξη αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες στον κλάδο των αερομεταφορών – ιδιαίτερα καθώς ο κλάδος ανταγωνίζεται για την επόμενη γενιά ταλέντων για να προσφέρει τα οφέλη της παγκόσμιας συνδεσιμότητας. Τα Βραβεία Διαφορετικότητας και Ένταξης της IATA βοηθούν στην επιτάχυνση της προόδου αναγνωρίζοντας τους ηγέτες που κάνουν τη διαφορά. Αναγνωρίζοντας τα αποτελέσματα που έχουν δημιουργήσει, στοχεύουμε να εμπνεύσουμε άλλους να αναλάβουν επίσης δράση για την προώθηση της ισορροπίας των φύλων της αεροπορίας. Ενθαρρύνω τους ανθρώπους να στείλουν τις υποψηφιότητές τους και ανυπομονώ να ρίξουν τα φώτα της δημοσιότητας στους νικητές στην επερχόμενη Ετήσια Γενική Συνέλευση και την Παγκόσμια Σύνοδο Αερομεταφορών στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο Willie Walsh, Γενικός Διευθυντής της IATA.

Κάθε νικητής του βραβείου θα λάβει 25.000 $ (που καταβάλλονται στον βραβευθέντα ή στο προτεινόμενο φιλανθρωπικό ίδρυμά του για δραστηριότητες διαφορετικότητας και ένταξης) χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία της Qatar Airways.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Qatar Airways, HE Akbar Al Baker δήλωσε: «Έχουμε πάρει διάφορες πρωτοβουλίες για την προώθηση της διαφορετικότητας και της ένταξης στην αεροπορική μας εταιρεία, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο για να παραμείνουμε ισχυροί και να έχουμε μια ευρεία εκπροσώπηση όπου όλοι μπορούν να ευδοκιμήσουν στον κλάδο μας. Τα Βραβεία Διαφορετικότητας και Ένταξης της IATA γιορτάζουν τις προσπάθειες όλων των οργανισμών και γι’ αυτό είμαστε υποστηρικτές από την έναρξη του προγράμματος το 2019. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την IATA για να εμπνεύσουμε τους ηγέτες στον κλάδο, να προωθήσουμε την ισότητα και να κάνουμε θετική αντίκτυπο παρέχοντας ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς».

Η ποικιλομορφία των φύλων έχει σημασία για τους ταξιδιώτες. Η Έρευνα Επιβατών της IATA (Νοέμβριος 2022) διαπίστωσε ότι το 64% των ταξιδιωτών προτιμούν να πετούν με αεροπορικές εταιρείες που κατέχουν ηγετική θέση στην ποικιλομορφία των φύλων.

Η σημασία της διαφορετικότητας των φύλων κατατάσσεται ακόμη υψηλότερα για τις νεότερες ηλικιακές ομάδες με 84% των ατόμων ηλικίας 18 έως 34 ετών και 77% των ατόμων ηλικίας 35 έως 44 ετών, εκφράζοντας την προτίμηση για αεροπορικές εταιρείες με ισχυρή δέσμευση για την ποικιλομορφία των φύλων .

Οι φετινές υποψηφιότητες θα αξιολογηθούν από μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή της οποίας προεδρεύει η Karen Walker, Αρχισυντάκτρια του Air Transport World, και θα αποτελείται από τους αποδέκτες των Βραβείων 2022:

Güliz Öztürk, Διευθύνων Σύμβουλος της Pegasus Airlines.
Kanchana Gamage, Ιδρυτής και Διευθυντής του Aviatrix Project.
Alina Aronberga, Ανώτερη Αντιπρόεδρος Ανθρώπινου Δυναμικού, airBaltic.