Σαφές μήνυμα έστειλε από την ITB Berlin 2023 o Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO): Ο τουρισμός επέστρεψε και δεσμεύτηκε να προσφέρει θετικές αλλαγές που ξεπερνούν τον ίδιο τον τομέα.

Ο διεθνής τουρισμός επιστρέφει το 2023

Σύμφωνα με τον UNWTO, ο διεθνής τουρισμός θα μπορούσε να φτάσει το 80 έως 95% των αριθμών πριν από την πανδημία μέχρι το τέλος του έτους, με 70 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις να καταγράφονται μόνο τον Ιανουάριο (υπερδιπλάσιος αριθμός από τον Ιανουάριο του 2022).

Η επιστροφή του ITB προαναγγέλθηκε από τον UNWTO ως απόδειξη ισχυρής εμπιστοσύνης στα ταξίδια ως «το απόλυτο βαρόμετρο εμπιστοσύνης».

Στην επίσημη έναρξη της έκθεσης προσκλήθηκε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Zurab Pololikashvili, μαζί με τον αντικαγκελάριο της Γερμανίας, Robert Habeck, τον πρωθυπουργό της Γεωργίας, Irakli Garibashvili και τη δήμαρχο του Βερολίνου, Franziska Giffey.

Κατά την επίσημη έναρξη, ο κ. Pololikashvili, υπογράμμισε  τη σημασία στην εκπαίδευση, την κατάρτιση και τις επενδύσεις ώστε να καταφέρει ο τουρισμός να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητές του.

Συγκεκριμένα, στο Βερολίνο, ο UNWTO ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τη Σαουδική Αραβία για την προώθηση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης στον τουρισμό.

Εκπαίδευση και Επενδύσεις: Βασικές Προτεραιότητες για τον Τουρισμό

Στο επίσημο άνοιγμα της ITB, ο UNWTO ενίσχυσε τη σημασία της εκπαίδευσης, της κατάρτισης και των επενδύσεων για την ικανότητα του τουρισμού να προσφέρει τις δυνατότητές του.

Στο Βερολίνο, ο UNWTO ανακοίνωσε μια νέα συνεργασία που θα βοηθήσει τον Οργανισμό να συνεργάζεται με τη Σαουδική Αραβία για την προώθηση της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής ανάπτυξης στον τουρισμό.

Παράλληλα, ο UNWTO υπέγραψε επίσης μια νέα συμφωνία με το Business School του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών και Τεχνών της Λουκέρνης για να συνεργαστεί για τη δημιουργία ενός νέου πτυχίου Bachelor of Science στον Διεθνή Αειφόρο Τουρισμό.

Το βασικό μήνυμα της επένδυσης σε ανθρώπους τονίστηκε επίσης καθώς ο UNWTO συμμετείχε σε ειδική Στρογγυλή Τράπεζα της βιομηχανίας.

Η εκδήλωση βασίστηκε στο καθεστώς του UNWTO ως γέφυρας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Αναγνωρίζοντας τη ζωτική ανάγκη για περισσότερες και καλύτερα στοχευμένες επενδύσεις για την εφαρμογή μετασχηματιστικών σχεδίων, ο UNWTO επιβεβαίωσε επίσης ότι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού το 2023 θα εορταστεί γύρω από το θέμα «Τουρισμός και Πράσινες Επενδύσεις» .

Επιτάχυνση της τουριστικής δράσης για το κλίμα

Στο πλαίσιο της ITB Berlin, ο UNWTO δημοσίευσε μια νέα έκθεση που υπογραμμίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει ο παγκόσμιος τουρισμός στη μέτρηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Η «Δράση για το κλίμα στον Τουρισμό» αναπτύχθηκε από τον UNWTO με την υποστήριξη της γερμανικής κυβέρνησης και σε συνεργασία με τον ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (UNFCCC).

Οι συστάσεις θα συμβάλουν στη διασφάλιση πιο αξιόπιστων μετρήσεων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Διακήρυξης της Γλασκώβης για την Κλιματική Δράση στον Τουρισμό.

Τουρισμός για όλους

Το ITB 2023 συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Για να σηματοδοτήσει την περίσταση, ο UNWTO ενώθηκε από το UN Women για να παρουσιάσει μια σύνοψη των επιτευγμάτων του έργου «Κεντρικό Στάδιο: Ενδυνάμωση των γυναικών κατά την ανάκαμψη από τον COVID-19».

Η πρωτοβουλία κατέστησε σαφές τον βαθμό στον οποίο οι γυναίκες που εργάζονται στον τουρισμό επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από την πανδημία. Και ενώ ο τουρισμός παραμένει κορυφαίος εργοδότης γυναικών , ο UNWTO και η UN Women τονίζουν από κοινού ότι ο κλάδος εξακολουθεί να προσφέρει το δυναμικό ενδυνάμωσης των γυναικών.

Για να προωθηθεί περαιτέρω η διαφοροποίηση του κλάδου και η ανάπτυξη περιοχών που μπορούν να αποφέρουν νέα οφέλη, μια ειδική συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του UNWTO με θέμα “Σύνδεση του αθλητικού τουρισμού με την υγεία” πραγματοποιήθηκε στο ITB ενόψει του 2ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αθλητικού Τουρισμού στο Ζαντάρ της Κροατίας (26-27 Απριλίου).