Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη στα Τίρανα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης FESTA, στις 3 και 4 Απριλίου.
Στο κεντρικό πάνελ της εκδήλωσης, παρουσία υπουργών τουρισμού χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Υφυπουργός είχε τη δυνατότητα να αναδείξει την επιτυχή ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού, αλλά και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και την τουριστική εκπαίδευση, για τις οποίες μάλιστα υπήρξε ιδιαίτερα τιμητική μνεία από τον Γενικό Γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, κο Zurab Pololikashvili.
Ακολούθησε σύσκεψη των υπουργών υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΠΟΤ, όπου χαράχθηκε το πλαίσιο ακόμα στενότερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης για την τουριστική ανάπτυξη του μέλλοντος, και την διεκδίκηση ευρωπαϊκών πόρων για την ανάπτυξη του τουρισμού.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η κα Ζαχαράκη παραχώρησε, από κοινού με την πρέσβη της Ελλάδας στην Αλβανία, κα Κωνσταντίνα Καμίτση, την Προϊσταμένη Γενικής Δ/νσης Διοίκησης, Οργάνωσης και Προβολής του ΕΟΤ, κα Σοφία Λαζαρίδου και τον επικεφαλής Γραφείου ΟΕΥ, κ. Μάριο Μπελιμπασάκη, συνέντευξη τύπου σε αλβανικά μέσα ενημέρωσης.
Την συνέντευξη τύπου ακολούθησε συνάντηση και ανταλλαγή απόψεων της Υφυπουργού με φορείς της αλβανικής τουριστικής αγοράς.
Η Υφυπουργός τόνισε ιδιαίτερα την αύξηση -ρεκόρ τουριστικών εσόδων από Αλβανούς επισκέπτες στην Ελλάδα (κατά 157% σε σχέση με το 2021 αλλά και 33% σε σχέση με το 2019), ενώ συζητήθηκε η προοπτική ανάπτυξης της συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών στον τουρισμό, με σημαντικό σταθμό την εκδήλωση γαστρονομίας που θα συνδιοργανώσει η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα με την Περιφέρεια Ηπείρου στις 26-28 Μαΐου.
Η διμερής συνεργασία και οι θετικές προοπτικές για το μέλλον, στη βαση του πρόσφατα υπογραφέντος Κοινου Προγραμματος Δράσης των δύο χωρών, βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της συνάντησης της κας Ζαχαράκη με την Αλβανίδα ομόλογό της κα Vilma Bello, ενώ κατά την συνάντηση με την Λιθουανή Υφυπουργό Τουρισμού κα Ieva Valeškaitė, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία στις ειδικές μορφές τουρισμού (ιδιαίτερα τον ιαματικό τουρισμό) αλλά και στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας για την καινοτομία στην ανάπτυξη και προβολή του τουριστικού προϊόντος.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η Υφυπουργός είχε την τιμή να γίνει δεκτή από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, με τον οποίον είχε την ευκαιρία να συζητήσει για το θαυμαστό πνευματικό έργο του Μακαριωτάτου στην αναγέννηση της Ορθοδοξίας στην Αλβανία, αλλά και για το μέλλον, τις προοπτικές και τη στήριξη της ελληνικής μειονότητας.
Ξεχωριστή στιγμή ήταν η επίσκεψη της Υφυπουργού στο Αρσάκειο σχολείο Τιράνων. Μιλώντας με εκπαιδευτικούς και μαθητές, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και ελληνογλωσσίας που παρέχεται στους 1000 μαθητές του.
Η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε σχετικά:
«Η παρουσία μας εδώ στα Τίρανα είχε δυο στόχους. Καταρχάς, την περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοαλβανικών σχέσεων στον τουρισμό, στη βάση της μεγάλης επιτυχίας του 2022, που ήταν η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών ως προς τα τουριστικά μας έσοδα από Αλβανία.
Μαζί με συναδέλφους υπουργούς αλλά και παράγοντες της τουριστικής αγοράς της Αλβανίας, συζητήσαμε και συμφωνήσαμε για το πώς μπορούμε να αναπτύξουμε τη διμερή συνεργασία (ιδιαιτερα σε οικοτουρισμό, γαστρονομικό, ορεινό, θρησκευτικό και πολιτιστικό τουρισμό) και να φτάσουμε ακόμα πιο ψηλά, προς όφελος του τουρισμού και των δύο χωρών, έχοντας πλέον την στέρεα βάση του πρόσφατου Κοινού Προγράμματος Δράσης των δύο χωρών.
Ο δεύτερος στόχος ήταν, στο πλαίσιο της εκδήλωσης FESTA, και συνομιλώντας με τους συναδέλφους υπουργούς των χωρών της νότιοανατολικής Ευρώπης, να θέσουμε τα θεμέλια μιας ευρύτερης συνεργασίας όλων των χωρών της περιοχής. Η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως μία μεγάλη και ενισχυόμενη δύναμη του τουρισμού μετά την πανδημία, ενώ οι πρωτοβουλίες μας ιδιαίτερα στα πεδία του εναλλακτικού τουρισμού και της εκπαίδευσης αποτελούν οδηγό για γειτονικές χώρες, που επιδιώκουν τη συνεργασία και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μαζί μας.
Είχα επίσης την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ.κ. Αναστάσιο, έναν πραγματικά φωτισμένο πνευματικό άνθρωπο, του οποίου το έργο και η προσωπικότητά ακτινοβολούν σε όλη την υφήλιο. Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε η επίσκεψη στο Αρσάκειο Τιράνων, ένα σχολείο που διατηρεί ψηλά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην καρδιά της Αλβανίας, επιτελώντας έργο πραγματικά εθνικό, ως γέφυρα μεταξύ των δύο λαών.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα την πρέσβη κα. Καμίτση και τον επικεφαλής γραφείου ΟΕΥ κο Μπελιμπασάκη για την πολύτιμη συμβολή τους στην επιτυχία αυτής της επίσκεψης.»