Η θετική τάση στον τουρισμό συνεχίζεται και το 2023. Με βάση δεδομένα από την εταιρεία Travellyze προβλέπεται ότι η μέση ταξιδιωτική δαπάνη των τουριστών θα συνεχίσει να σταθεροποιείται το 2023, με αποτέλεσμα θετική τάση στον ταξιδιωτικό κλάδο.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, σχεδόν το 50% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών θα ξοδέψουν τον ίδιο προϋπολογισμό με το 2022 για τις διακοπές τους, ενώ ακόμη και περισσότερο από το 10% θα έχει μεγαλύτερο προϋπολογισμό από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Επιπλέον, περίπου το 37% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι ο μέσος προϋπολογισμός ταξιδιού τους για το 2023 θα είναι μεταξύ 1.000 και 3.000 ευρώ.

Το τμήμα των πολυτελών ταξιδίων κυριαρχεί

Το 2023, τα πολυτελή ταξίδια αναμένεται να είναι ένας από τους κύριους συντελεστές ανάπτυξης στις ταξιδιωτικές δαπάνες. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το κομμάτι των πολυτελών ταξιδίων αναμένεται να είναι πιο δυνατό από ποτέ. Σε αυτόν τον τομέα, οι προϋπολογισμοί των ταξιδιωτών συνεχίζουν να αυξάνονται εκθετικά με αύξηση σχεδόν 11% στις κρατήσεις για πολυτελείς σουίτες/βίλες.

Αυτή η ανάπτυξη θα συνοδεύεται επίσης από μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Εν όψει του 2023, οκτώ στους δέκα ταξιδιώτες της ΕΕ αναγνωρίζουν τη σημασία των βιώσιμων ταξιδιών, ιδιαίτερα στο τμήμα της αγοράς high-end, όπου τα τρία τέταρτα των ταξιδιωτών είναι πρόθυμοι να πληρώσουν επιπλέον για βιώσιμες εμπειρίες.

Οι ταξιδιώτες αναζητούν την καλύτερη προσφορά

Είτε πρόκειται για πολυτελή ταξίδια είτε για ταξίδια μεσαίου και χαμηλού προϋπολογισμού, οι παραθεριστές αναζητούν πάντα την καλύτερη σχέση ποιότητας τιμής: σχεδόν το 30% των ερωτηθέντων είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν κανάλια κρατήσεων και να συγκρίνουν τιμές για τις ίδιες υπηρεσίες σε διαφορετικές πλατφόρμες όπως η Trivago ή η Skyscanner.

Οι πιο σημαντικές πηγές έμπνευσης για ταξίδια είναι η οικογένεια και οι φίλοι (61%), οι μηχανές αναζήτησης (42%) και οι πύλες ταξιδιωτικών κριτικών όπως το Tripadvisor (34%).