Σύνταξη: tourismtoday.gr

Δεν υπάρχουν αρκετά ακίνητα για όλους τους δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου», τονίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών-Αττικής (ΣΜΑΣΑΑ).

Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει ως εξαιρετικό το πρόγραμμα που αφορά στη λήψη ευνοϊκών δανείων για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια ηλικίας 25 έως 39 ετών.

Ωστόσο υπογραμμίζει πώς «το σοβαρό θέμα που προκύπτει είναι ότι από τα 45.000 διαθέσιμα ακίνητα μόνο το 32% πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια για όλους τους υποψήφιους αγοραστές, ούτε καν για την αρχική φάση του εγχειρήματος, πολλώ μάλλον και για την συνέχεια όπου η σκέψη του Υπουργείου είναι το πρόγραμμα να διευρυνθεί.»

Σύμφωνα με τον ΣΜΑΣΑΑ, «το πρόβλημα ξεκίνησε με το γεγονός ότι όλο το πρόγραμμα στηρίζεται, (σύμφωνα με το ίδιο το υπουργείο), σε συγκεκριμένη έρευνα για τα υπάρχοντα διαθέσιμα ακίνητα, κυρίως για το κέντρο της Αθήνας.

Το δικό μας ερώτημα είναι ποιος φορέας έκανε την έρευνα αυτή; Σίγουρα δεν την διεξαγάγαμε εμείς, ως θα έπρεπε (κατά τη γνώμη μας), αφού είμαστε οι ειδικότεροι επί των ακινήτων και του Real Estate και ρωτάμε ευθαρσώς, από που αντλήθηκαν τα στοιχεία για αυτή την έρευνα;

Αν είχαμε ερωτηθεί θα είχαμε προσκομίσει την μελέτη που βλέπετε παρακάτω, η οποία είναι το αποτέλεσμα συνεργασίας εκατοντάδων επαγγελματιών μεσιτών, του ΣΜΑΣΑΑ, με πανεπιστημιακούς επιστήμονες οι οποίοι έχουν εξειδίκευση στην ανάλυση δεδομένων και την στατιστική παρουσίαση πραγματικών στοιχείων.

Η συνεργασία του Συλλόγου μας με την συγκεκριμένη επιστημονική ομάδα έχει ξεκινήσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο και έχει παράξει εξαιρετικής σημασίας αποτελέσματα, τα οποία μάλιστα χρησιμοποιεί ο Δήμος Αθηναίων, μετά από σύμβαση με τον Σύλλογο μας.

Δυστυχώς, σύμφωνα με πληροφορίες μας, το υπουργείο στηρίχτηκε σε δημοσιεύματα συγκεκριμένων ιδιωτών και μεμονωμένα συμπεράσματα, γεγονός το οποίο οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο.

Λυπούμαστε που για ακόμα μια φορά, ο Σύλλογος μας, ενώ θα μπορούσε να καταστεί αρωγός σε ένα πολύ σπουδαίο εγχείρημα για τους συμπολίτες μας, να αποκτήσουν πρώτη κατοικία με ιδιαιτέρως ευνοϊκούς όρους, τελικά δεν μπόρεσε να συνεισφέρει λόγω αστοχιών από πλευράς της Πολιτείας.

Θέλουμε να δηλώσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο ΣΜΑΣΑΑ, με τα 2.000 και πλέον μέλη του, παράγει εκτός των άλλων και επιστημονικό έργο υψηλής αξίας, ενώ έχει έρθει η ώρα, η εκάστοτε κυβέρνηση και να συμβουλεύεται αλλά και να απευθύνεται για βοήθεια στον Σύλλογο μας ώστε να αποφευχθούν αστοχίες όπως του προγράμματος “Σπίτι μου”.»