Στην Ακτή Μιαούλη και συγκεκριμένα στα γραφεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας έχει στραμμένη την προσοχή της η χώρα σήμερα, αφού συνεδριάζει η εκτελεστική επιτροπή για να αποφασίσει αν θα αναστείλει τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η απόφαση της ΠΝΟ, να προχωρήσει σε 48ωρη απεργία τη Μεγάλη Τρίτη και τη Μεγάλη Τετάρτη, προκάλεσε σωρεία διαμαρτυριών από τους νησιώτες, τους εκδρομείς της εορταστικής περιόδου, τους ακτοπλόους, αλλά και τους φορείς του τουρισμού, οι οποίοι βλέπουν να κινδυνεύουν να απολέσουν έσοδα από το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την οικονομία.

Τις προηγούμενες ημέρες, η πίεση που ασκήθηκε από όλους τους φορείς τόσο προς την ΠΝΟ όσο και προς την κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί άμεσα λύση και να ανασταλεί η απεργία, ήταν αφόρητη.

Στο πλαίσιο αυτό, στη χθεσινή δίωρη συνάντηση, στο υπουργείο Ναυτιλίας, στην Ακτή, παραβρέθηκαν από πλευράς κυβέρνησης η ΥΠΑΑΝ, Aννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, και ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, καταδεικνύοντας με το τον τρόπο αυτόn τη σημασία που δίνει η πολιτεία στις αιτιάσεις των ναυτικών.

Τα σημεία

Η ΠΝΟ αναμενόταν να παραλάβει γραπτώς τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης μέχρι αργά χθες το βράδυ, για να τις εξετάσει και σήμερα η 15μελής εκτελεστική επιτροπή της, να αποφασίσει.

Ενδεικτικές όμως της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι και οι δηλώσεις του γ.γ. της ΠΝΟ, Γιάννη Χαλά, αμέσως μόλις τελείωσε η σύσκεψη, χθες το απόγευμα. «Υπάρχει μια πίεση να σταματήσουμε, έχει δημιουργηθεί μια τέτοια ατμόσφαιρα», ανέφερε. Ωστόσο, προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθεση να δώσει δραστικές λύσεις στα προβλήματα των ναυτεργατών».

Από την πλευρά της, η κα Διαμαντοπούλου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει κατανόηση, αλληλεγγύη και σεβασμός των προβλημάτων όλων των Ελλήνων πολιτών».

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ανεργίας στον κλάδο ανέφερε ότι έχει καταρτιστεί πρόγραμμα με το υπουργείο Εργασίας, ύψους 10,5 εκατ. ευρώ, που αφορά στην εκπαίδευση των ναυτικών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος δεσμεύθηκε στους ναυτικούς ότι ο Οίκος Ναύτου, παρά το γεγονός ότι θα ενταχθεί στον ΕΟΠΠΥ, θα εξυπηρετεί αποκλειστικά τους ναυτικούς, διατηρώντας τη δομή του, ενώ θα ενισχυθεί και περαιτέρω.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, αναφερόμενος στο θέμα του ΝΑΤ είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο ανοικτό ζήτημα και ότι δεν θα γίνει κάποια αλλαγή. Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει θέμα μείωσης του εφάπαξ των ναυτικών.

Κρίσιμη κατάσταση

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι και η θέση που έχουν λάβει οι εκπρόσωποι της ακτοπλοΐας και του τουρισμού. Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας έχει κάνει λόγο για ενδεχόμενο κατάρρευσης του ελληνικού συστήματος ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, ενώ επισημαίνει ότι οι Ελληνες ναυτικοί στο σύνολό τους δεν επιθυμούν τη συμμετοχή τους σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αλλά και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Τουρισμού υπογραμμίζει ότι η απεργία αυτή θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα κατά της οικονομίας των νησιών, ταλαιπωρία στους ταξιδιώτες και προβλήματα στη διακίνηση των αγροτικών προϊόντων.

Χθες, επίσης, τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης, Ηρακλείου – Χανίων – Ρεθύμνης και Λασιθίου σημείωναν σε επιστολή τους προς την κα Διαμανταπούλου: «Εκφράζουμε τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό μας για τη συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση και αναμένουμε από εσάς να αναλάβετε πρωτοβουλίες για να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις των ναυτεργατών και να μην κορυφωθούν τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα στη αγορά της Κρήτης. Αλλωστε και η ίδια η ΠΝΟ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι κανείς δεν δικαιώνει τον αγώνα του με το να «πληγώνει» άλλες κοινωνικές και ομάδες».

Αντώνης Τσιμπλάκης

Πηγή: Ναυτεμπορική