Σύνταξη: tourismtoday.gr

Σε ορισμένες συνοικίες του Παρισιού θα απαγορεύεται πλέον η αύξηση του αριθμού  κατοικιών, για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις. Στόχος είναι η καταπολέμηση της Airbnb.

Ο δήμος του Παρισιού θα απαγορεύσει την κατασκευή νέων επιπλωμένων τουριστικών κατοικιών από επαγγελματικές εταιρείες ενοικίασης σε περιοχές με μεγάλη τουριστική συγκέντρωση, προκειμένου να προστατεύσει τους μόνιμους κατοίκους από την έκρηξη των ενοικιάσεων τύπου Airbnb.

“Σε τομείς στο Παρίσι θα απαγορευτεί η δημιουργία νέων τουριστικών καταλυμάτων επειδή είναι υψηλή η προσφορά ήδη”, εξήγησε ο Emmanuel Grégoire, πρώτος αντιδήμαρχος του Παρισιού.

Ωστόσο, το μέτρο αυτό δεν θα ισχύσει για τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν περιστασιακά την κύρια κατοικία τους για έως 120 ημέρες ετησίως.

Η πρωτεύουσα, η οποία διαθέτει επισήμως 43.000 επιπλωμένα τουριστικά καταλύματα -αριθμός που είναι σε μεγάλο βαθμό υποτιμημένος σύμφωνα με το δημαρχείο- ελπίζει επίσης σε μια επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση για τη μετατροπή των γραφείων σε επιπλωμένα τουριστικά καταλύματα.

Σύμφωνα με την Dorine Bregman, άλλη αντιδήμαρχο του Παρισιού, μία στις οκτώ επιχειρήσεις έχει μετατραπεί σε επιπλωμένα τουριστικά καταλύματα στην καρδιά της πρωτεύουσας μεταξύ 2020 και 2022.

Το 2021, η πλατφόρμα Airbnb, στην οποία επιτέθηκε ο Δήμος, τιμωρήθηκε με πρόστιμο 8 εκατομμυρίων ευρώ για τη δημοσίευση χιλιάδων καταχωρήσεων χωρίς αριθμό μητρώου.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, τα ρυθμιστικά εργαλεία δείχνουν τα πρώτα θετικά τους αποτελέσματα με μείωση των δηλωθέντων τουριστικών καταλυμάτων.