Αμφίβολο παραμένει κατά πόσον οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης έναντι των αιτημάτων της ΠΝΟ που ανακοινώθηκαν αργά χθες το απόγευμα θα σταθούν ικανές να οδηγήσουν σε ματαίωση της απεργίας στην ακτοπλοΐα, καθώς ο επικεφαλής των συνδικαλιστικών οργάνων των ναυτεργατών δήλωσε πως υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση από όσα αυτοί ζητούν.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ συνεδριάζει σήμερα προκειμένου να αποφασίσει για την αναστολή ή όχι των κινητοποιήσεων μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα και συγκεκριμένα της 48ωρης απεργίας των ναυτεργατών τη Μεγάλη Τρίτη και μεγάλη Τετάρτη.

Στην χθεσινή συνάντηση της ΠΝΟ με τους υπουργούς Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου, Υγείας Ανδρέας Λοβέρδο και Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη οι ναυτικοί επέτυχαν την διασφάλιση του εφάπαξ τους, την διατήρηση της ανεξαρτησίας του Οίκου Ναυτου την αυτοτέλεια του ΝΑΤ, την εξασφάλιση κονδυλίων ύψους 10,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για την ναυτική εκπαίδευση με στόχο την μείωση της ανεργίας και ειδική ρύθμιση για το ζήτημα της άρσης του καμποτάζ στα ημερόπλοια.

«Τα πήραν όλα. Όλα» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Capital.gr υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης που ήταν παρών στις συνομιλίες. Όμως ο γ.γ. της ΠΝΟ, Ιωάννης Χαλάς άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα ζητήματα ανοιχτά. Αυτά εντοπίζονται κυρίως στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, στην καταβολή των δεδουλευμένων και σε περεταίρω ρυθμίσεις για τα ημερόπλοια. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν με αναδιατύπωση άρθρων του πολυνομοσχέδιου –το οποίο ψηφίστηκε χθες στη Βουλή- που θα κατατεθούν προς ψήφιση την Μεγάλη Εβδομάδα.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ μελετά τις ρυθμίσεις που πρότεινε χθες η κυβέρνηση και τις οποίες έδωσε και γραπτώς η Άννα Διαμαντοπούλου και να αποφασίσει αν θα προχωρήσει ή όχι στην 48ωρη απεργία μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Αναλυτικότερα και με βάση το κείμενο που έδωσε η Διαμαντοπούλου στην ΠΝΟ οι θέσεις των δύο πλευρών έχουν ως εξής:

Του Ηλία Γ. Μπέλλου

Πηγή:capital.gr