Εν μέσω ενός καλοκαιριού που αναμενόταν ευρέως να είναι εξαιρετικά πολυάσχολο, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η προσφορά δωματίων σε ξενοδοχεία δεν συμβαδίζει με τη ζήτηση.

Οι προκλήσεις προσφοράς έναντι ζήτησης ισοδυναμούν πλέον με κακά νέα για τους ταξιδιώτες—υψηλές τιμές. Οι τιμές των δωματίων ξενοδοχείων τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρώπη αυξάνονται σταθερά και είναι πιθανό να γίνουν ακόμη πιο ακριβές, σύμφωνα με έκθεση του Reuters που βασίζεται σε πληροφορίες από στελέχη της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

Ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, η προσφορά δωματίων σε ξενοδοχεία παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό στατική χάρη στα αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού από τις τράπεζες, γεγονός που καθιστά δύσκολη για τους προγραμματιστές να προχωρήσουν σε έργα.

«Είχαμε ισχυρή αύξηση της προσφοράς για παρατεταμένη χρονική περίοδο, η οποία διατήρησε τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της IHG Hotels and Resorts, Keith Barr, στο Διεθνές Επενδυτικό Συνέδριο Hospitality Industry του NYU τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters.

Το απόθεμα δωματίων ξενοδοχείων στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περίπου 3% τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους από τον ίδιο μήνα του 2019. Από τον Απρίλιο, περίπου 153.000 δωμάτια ξενοδοχείου βρίσκονται υπό κατασκευή. Αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μια σημαντική μείωση από την κορύφωση του 2020 των 220.000 δωματίων, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης ξενοδοχείων STR.

Περαιτέρω επιδείνωση της τρέχουσας κατάστασης; Δεν φαίνεται ότι η προσφορά θα βελτιωθεί σημαντικά τουλάχιστον για το επόμενο έτος ή περισσότερο.

Την ίδια στιγμή, αυξανόμενος αριθμός Αμερικανών σχεδιάζει να μείνει σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τον δείκτη κρατήσεων ξενοδοχείων της American Hotel & Lodging Association’s διαπίστωσαν ότι οι Αμερικανοί ενήλικες είναι πιο πιθανό να μείνουν σε ξενοδοχείο (56%), να κάνουν πιο συχνό (55% και περισσότερο (52%) ελεύθερο χρόνο. ταξίδια φέτος.

Τι σημαίνει λοιπόν όλα αυτά για τις τιμές; Τον Μάιο, το μέσο κόστος διανυκτέρευσης για ένα δωμάτιο ξενοδοχείου ήταν 157 $. Αυτό είναι αυξημένο κατά 17% από τον ίδιο μήνα το 2019. (Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, τα επιτόκια μειώθηκαν σε περίπου 73,25 $ τον Απρίλιο του 2020.) Χρειάστηκε να περάσουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για να φτάσουν ξανά τα ποσοστά πάνω από 100 $.

«Σε σχέση με τη μαζική ύφεση και το κλείσιμο του κλάδου το 2020, όλα αυτά τα ποσοστά φαίνονται τρελά», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Hyatt Hotels Mark Hoplamazian στο ίδιο συνέδριο, σύμφωνα με το Reuters.

Η τιμή ανά διανυκτέρευση για δωμάτια μεσαίας κλίμακας και οικονομικά είναι τώρα περίπου 15% έως 20% υψηλότερη από ό,τι πριν από την επιδημία του COVID-19.

Στο Παρίσι, εν τω μεταξύ, τα δωμάτια ξενοδοχείων τους τελευταίους έξι μήνες κοστίζουν κατά 50% περισσότερο από ό,τι το 2019. Οι τιμές των δωματίων σε ξενοδοχεία για τη νύχτα είναι αυξημένες κατά 30%.

“Σίγουρα θα υπάρξει ένα ανώτατο όριο”, αλλά ο κλάδος δεν το έχει φτάσει ακόμη, είπε ο Barr της IHG.