Έτοιμοι για διακοπές φαίνεται να είναι οι Γερμανοί καθώς αναμένεται να δαπανήσουν 1.962 ευρώ το 2023, σύμφωνα με το Δείκτη Εμπιστοσύνης Διακοπών που συνέταξε η Allianz Partners International.

Παράλληλα, το 80% σχεδιάζει να κάνει διακοπές αυτό το καλοκαίρι έναντι 78% πέρυσι, ενώ 44% σχεδιάζουν διακοπές στο εξωτερικό, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες περισσότεροι έναντι του 2022.

Στους παράγοντες κινδύνου που οι περισσότεροι Γερμανοί λαμβάνουν υπόψη τους πλέον κατά την επιλογή προορισμούς καλοκαιρινών διακοπών (57%) είναι οι φυσικές καταστροφές όπως οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από το Δείκτη Εμπιστοσύνης Διακοπών που συνέταξε η Allianz Partners International για την αγορά της Γερμανίας, σε έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό της η OpinionWay σε δείγμα 1.050 Γερμανών από τις 3 έως τις 9 Μαϊου του 2023.

Βασικά συμπεράσματα:

-Το 38% των Γερμανών αναφέρουν ότι προτιμούν περισσότερο ταξίδια περιπέτειας σε σύγκριση με την περασμένη πενταετία. Το 70% εξέφρασε τη διάθεση να δοκιμάσει νέες εμπειρίες στις διακοπές.

-Ανησυχούν λιγότερο για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και τα υγειονομικά ζητήματα. Μόλις το 29% ανησυχεί για τη γεωπολιτική κατάσταση, 22 ποσοστιαίες μονάδες λιγότεροι έναντι του περασμένου καλοκαιριού. Παρομοίως, μόλις το 28% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι ανησυχεί για την προσωπική υγεία, 19 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από πέρυσι.

-Αυξημένη έμφαση στον περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Το 52% σκοπεύει να αλλάξει τη συμπεριφορά του στα ταξίδια προκειμένου να περιορίσει τον αντίκτυπό τους στο περιβάλλον και προτίθεται να δαπανήσει περισσότερα στις μεταφορές και τη διαμονή για τον ίδιο λόγο.

-Η ξεκούραση και η χαλάρωση ως κύριοι λόγοι για διακοπές. Ο κυριότερος λόγος για τους περισσότερους Γερμανούς (59%) είναι αυτός (13 ποσοστιαίες μονάδες περισσότεροι από πέρυσι).