Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ιταλία έχει ετήσια αξία παραγωγής άνω των 10 δις ευρώ από τον εκθεσιακό τουρισμό, σύμφωνα με την Ιταλική Ένωση Εκθέσεων (Prometeia-Aefi).

Ο κλάδος επηρεάζει σημαντικά την απασχόληση, δημιουργώντας περίπου 90.000 θέσεις εργασίας.
Μάλιστα, για κάθε ευρώ που ξοδεύουν οι επισκέπτες σε εκδηλώσεις, η τουριστική οικονομία κερδίζει 2,4 ευρώ σε παραγωγή και 1,1 ευρώ σε προστιθέμενη αξία.

Τα ταξίδια που σχετίζονται με εμπορικές εκθέσεις καταλήγουν σε ετήσια δαπάνη 4,25 δις ευρώ για τουριστικά αγαθά και υπηρεσίες, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία σχεδόν 2 δις ευρώ.

Επιπλέον, ο έμμεσος αντίκτυπος στις επιχειρήσεις «ανοδικά» της τουριστικής εφοδιαστικής αλυσίδας συνεισφέρει 1,5 δις ευρώ στο ΑΕΠ. Οι εργαζόμενοι στην εφοδιαστική αλυσίδα παράγουν επιπλέον 1,4 δις ευρώ προστιθέμενης αξίας μέσω της κατανάλωσης τους.

Οι ιταλικές εμπορικές εκθέσεις έχουν ετήσια αξία παραγωγής 1,4 δις ευρώ και παρέχουν άμεση απασχόληση σε 3.700 άτομα.

531 εκθέσεις το 2023

  • Το 2023, θα πραγματοποιηθούν συνολικά 531 εκδηλώσεις, εκ των οποίων 267 διεθνείς και 264 εθνικές/τοπικές.
  • Οι ροές των επισκεπτών αναμένεται να επιστρέψουν στα προ της πανδημίας επίπεδα, με περίπου 20 εκατομμύρια πιστοποιημένους επισκέπτες, εκ των οποίων 1,5 εκατομμύριο από το εξωτερικό.
  • Η μέση διαμονή είναι σχεδόν μία διανυκτέρευση ανά επισκέπτη, με τους ξένους να πραγματοποιούν 2,5 διανυκτερεύσεις.
  • Οι Ιταλοί επισκέπτες ξοδεύουν 170 ευρώ ημερησίως, ενώ οι διεθνείς 235 ευρώ ημερησίως.

Οι εμπορικές εκθέσεις, δημοφιλής επιλογή ταξιδιού στην Ιταλία

Οι εμπορικές εκθέσεις είναι μια δημοφιλής επιλογή για ταξίδια στην Ιταλία, αντιπροσωπεύοντας το 4% των τυπικών τουριστικών εξόδων.

Αυτό οφείλεται στους 20 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, που αποτελούν το 2,5% όλων των τουριστικών ταξιδιών στην Ιταλία.

Ο εκθεσιακός τουρισμός θεωρείται πολύτιμη ευκαιρία για ανάπτυξη. Ωστόσο, αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν όλοι οι εμπλεκόμενοι -από τις διοικήσεις έως τους εκθέτες- δώσουν προτεραιότητα στην ποιότητα των υπηρεσιών, στα logistics και στην φιλοξενία.

Ο εκθεσιακός κλάδος γίνεται όλο και πιο δημοφιλής στους τουρίστες που ξοδεύουν πολλά χρήματα. Ο ημερήσιος προϋπολογισμός τους είναι 60% υψηλότερος από τον μέσο τουρίστα.

Αυτή η βιομηχανία έχει ήδη σημαντικές επιπτώσεις στην τουριστική οικονομία, ιδιαίτερα στην απασχόληση. Για κάθε 47.000 ευρώ που ξοδεύουν οι επισκέπτες σε εμπορικές εκθέσεις, δημιουργείται μία θέση εργασίας στην εθνική αλυσίδα εφοδιασμού.