Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι ταξιδιώτες σκέφτονται δύο φορές τις δαπάνες για τις καλοκαιρινές διακοπές τους φέτος, λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού. Όπως είναι φυσικό αναζητούν εναγωνίως πληροφορίες για το κόστος σε διαμονή και φαγητό σε προορισμούς.
Το HikersBay έχει αναλύσει τις τιμές για διακοπές σε δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης, ώστε να έχουν μία εικόνα για τις δαπάνες οι τουρίστες.

Πόσο κοστίζει διαμονή και φαγητό σε δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης

Ισπανία

Τα γεύματα σε ένα προσιτό εστιατόριο στην Ισπανία κοστίζουν από 8 έως 17 ευρώ, ενώ για δύο άτομα σε ένα μεσαίας κατηγορίας με τρία πιάτα μπορεί να κοστίζουν από 30 έως 80 ευρώ.

Οι μεταφορές είναι σχετικά φθηνές, με το εισιτήριο μιας διαδρομής να κοστίζει 1,50 ευρώ, ενώ η μηνιαία κάρτα μπορεί να κοστίζει 40 ευρώ. Τα ταξί κοστίζουν περίπου 1,10 ευρώ για ένα χιλιόμετρο, ενώ η αναμονή μιας ώρας μπορεί να κυμανθεί μεταξύ 18 και 30 ευρώ.
Για ενοικίαση αυτοκινήτου, από την άλλη πλευρά, υπολογίστε μεταξύ 100 και 200 ευρώ, ανάλογα με το αυτοκίνητο, με τα πολυτελή να κοστίζουν 230 ευρώ, ενώ η μέση τιμή είναι 134 ευρώ.

Η διαμονή μπορεί να ποικίλλει, με τις τιμές σε hostels να κυμαίνονται γύρω στα 45 ευρώ, 10 ευρώ περισσότερα για ένα ξενοδοχείο 2 αστέρων, 90 ευρώ για ξενοδοχεία τριών αστέρων, ενώ τα πολυτελή μέρη, όπως τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων, μπορεί να κοστίζουν 231 ευρώ.

Γαλλία

Ο δημοφιλής προορισμός έχει κερδίσει το όνομά του επειδή είναι ένας όμορφος και πολύ πολυτελής προορισμός. Οι τιμές σε Γαλλία είναι ελαφρώς υψηλότερες από ό,τι σε άλλες χώρες.

Για παράδειγμα, τα γεύματα σε εστιατόρια κυμαίνονται από 20 ευρώ την ημέρα για όσους έχουν πιο νομαδικό στυλ έως 50 ευρώ το Σαββατοκύριακο και 123 ευρώ για ολόκληρη την εβδομάδα.

Όσοι επιθυμούν να προγραμματίσουν τα ταξίδια τους μπορούν να αναμένουν τιμές όπως 33 ευρώ την ημέρα, 85 ευρώ το Σαββατοκύριακο και 205 ευρώ την εβδομάδα.

Γενικά, ένα γεύμα σε ένα φτηνό εστιατόριο μπορεί να κοστίζει μεταξύ 10 και 20 ευρώ, ενώ ένα γεύμα για δύο άτομα σε εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας κυμαίνεται μεταξύ 40 και 90 ευρώ.

Όσον αφορά τη μεταφορά, οι ενοικιάσεις μπορεί να κοστίζουν 150 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ τα οικονομικά αυτοκίνητα μπορεί να κοστίζουν περίπου 95 ευρώ και τα πολυτελή αυτοκίνητα μπορεί να είναι έως και 232 ευρώ.

Από την άλλη, ένα εισιτήριο απλής μετάβασης μπορεί να κοστίζει περίπου 2,10 ευρώ, ενώ το μηνιαίο πάσο είναι 66 ευρώ.

Τα ταξί κοστίζουν περίπου 1,80 ευρώ κατά μέσο όρο για ένα χιλιόμετρο, ενώ οι βόλτες με ταξί για μία ώρα μπορεί να φτάσουν τα 26 ευρώ.

Η διαμονή στη Γαλλία μπορεί να κυμαίνεται από 51 ευρώ για hostel, 106 ευρώ για ξενοδοχεία τριών αστέρων και 425 ευρώ για ξενοδοχεία πέντε αστέρων στη Γαλλία.

Ελλάδα

Τα ξενοδοχεία στην Ελλάδα κοστίζουν μέσο όρο 53 ευρώ, με τα τριών αστέρων περίπου 74 ευρώ και τα πέντε αστέρων στα 300 ευρώ.

Όσον αφορά στα μέσα μεταφοράς, ένα εισιτήριο μιας διαδρομής κοστίζει περίπου 1,20 ευρώ, ενώ η μηνιαία κάρτα 30 ευρώ.

Η ενοικίαση αυτοκινήτου κοστίζει από 63 € για τα οικονομικά αυτοκίνητα και 208 ευρώ για τα πολυτελή αυτοκίνητα.
Επιπλέον, οι διαδρομές με ταξί για ένα χιλιόμετρο κοστίζουν 1 ευρώ, ενώ η αναμονή μιας ώρας μπορεί να φτάσει τα 12 ευρώ.

Ένα γεύμα τριών πιάτων για δύο άτομα σε ένα εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας μπορεί να κοστίσει 44 ευρώ, ενώ τα γεύματα σε ένα φτηνό εστιατόριο κυμαίνονται μεταξύ 6 ευρώ και 20 ευρώ.

Πορτογαλία

Αυτός ο προορισμός, αν και είναι ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Ευρώπης, έχει σχετικά χαμηλές τιμές, με ένα γεύμα σε ένα φτηνό εστιατόριο στην Πορτογαλία να κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 9 ευρώ, ενώ τα γεύματα για δύο άτομα σε ένα εστιατόριο μεσαίας κατηγορίας μπορεί να φτάσουν από 25 έως 70 ευρώ.

Επιπλέον, η μεταφορά μπορεί να κοστίζει περίπου 1,30 ευρώ και 2,40 ευρώ για ένα εισιτήριο μονής διαδρομής, ενώ η μηνιαία κάρτα μπορεί να κοστίζει 40 ευρώ.

Οι διαδρομές με ταξί στην Πορτογαλία μπορεί να κοστίζουν 0,80 ευρώ για ένα χιλιόμετρο και 15 ευρώ για μία ώρα αναμονής.
Τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, από την άλλη πλευρά, μπορεί να κοστίζουν περίπου 116 ευρώ, με τα οικονομικά αυτοκίνητα να κοστίζουν 73 ευρώ και τα πολυτελή αυτοκίνητα περίπου 209 ευρώ.

Μπορεί κανείς να βρει φτηνούς ξενώνες που φτάνουν μέχρι και τα 33 ευρώ στην Πορτογαλία, ενώ τα ξενοδοχεία τριών αστέρων μπορεί να κοστίζουν 83 ευρώ, και τα πολυτελή ξενοδοχεία πέντε αστέρων μπορεί να κοστίζουν περίπου 161 ευρώ.

Κροατία

Οι τιμές διαμονής στην Κροατία είναι σχετικά φθηνές, αν και όχι τόσο φθηνές όσο στην Πορτογαλία.
Ένας ξενώνας για μία νύχτα μπορεί να κοστίζει 29 ευρώ, ένα ξενοδοχείο τριών αστέρων, από την άλλη πλευρά, μπορεί να κοστίζει περίπου 78 ευρώ, ενώ τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων μπορεί να φτάσουν την τιμή των 355 ευρώ.

Η μετακίνηση στη χώρα δεν είναι επίσης ακριβή, με τα εισιτήρια μιας διαδρομής να κοστίζουν 1,30 ευρώ, ενώ η μηνιαία κάρτα μπορεί να κοστίζει περίπου 45 ευρώ- κατά μέσο όρο. Η χρήση ταξί δεν είναι επίσης κακή ιδέα, καθώς η αρχική τιμή είναι 0,79 ευρώ, ενώ οι διαδρομές για μία ώρα μπορεί να φτάσουν τα 6,70 ευρώ-.

Οι ενοικιάσεις δεν είναι επίσης τόσο ακριβές, με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο να κοστίζει 104 ευρώ κατά μέσο όρο, ενώ τα οικονομικά αυτοκίνητα μπορεί να κοστίζουν μόλις 49 ευρώ. Επιπλέον, τα πολυτελή αυτοκίνητα μπορεί να κοστίζουν περίπου 214 ευρώ.

Το φαγητό, επίσης, μπορεί να είναι προσιτό στην Κροατία, με ένα φθηνό γεύμα να κοστίζει περίπου 8 ευρώ, ενώ τα γεύματα για δύο άτομα σε κανονική τιμή μπορεί να είναι περίπου 40 ευρώ.

Ιταλία

Ένας από τους πιο επισκέψιμους προορισμούς στον κόσμο αναμένεται να είναι ελαφρώς ακριβότερος.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Hikers Bay, οι τιμές διαμονής στην Ιταλία μπορούν να κυμανθούν γύρω στα 43 ευρώ για ξενώνες, 91 ευρώ για ξενοδοχεία τριών αστέρων και 300 ευρώ για ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων.

Η μετακίνηση στην πόλη δεν αποτελεί επίσης πρόβλημα, ειδικά για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την πόλη με τους δικούς τους όρους, συνήθως με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο, το οποίο μπορεί να κοστίσει 110 ευρώ κατά μέσο όρο. Ένα πολυτελές αυτοκίνητο μπορεί να κοστίσει έως και 325 ευρώ, αλλά ένα οικονομικό αυτοκίνητο μπορεί να νοικιαστεί το πολύ με 53 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, για όσους θέλουν να μετακινηθούν με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το εισιτήριο μιας διαδρομής κοστίζει 1,50 ευρώ και η μηνιαία κάρτα μπορεί να φτάσει τα 35 ευρώ. Η μετακίνηση με ταξί μπορεί να κοστίσει 1,30 ευρώ ως τιμή εκκίνησης, ενώ μια διαδρομή μιας ώρας μπορεί να φτάσει έως και τα 28 ευρώ.

Μπορεί κανείς να γευτεί νόστιμο ιταλικό φαγητό με 15 ευρώ για γεύματα σε φθηνά εστιατόρια, ενώ τα μεσαίας κατηγορίας εστιατόρια μπορούν να σας σερβίρουν ένα γεύμα τριών πιάτων για δύο άτομα με όχι περισσότερα από 60 ευρώ.

Κύπρος

Δεν είναι περίεργο που ο προορισμός αυτός αυξάνεται μεταξύ των Ευρωπαίων τουριστών. Η Κύπρος είναι ένα παραδεισένιο νησί που, εκτός από εξαιρετικά όμορφο, είναι και σχετικά φθηνό.
Όπως υπογραμμίζει το Hikers Bay είναι ο φθηνότερος προορισμός.

Η διαμονή σε hostel στην Κύπρο κοστίζει περίπου 27 ευρώ, ενώ τα ξενοδοχεία τριών αστέρων σας προσφέρουν ένα δωμάτιο με 79 ευρώ. Όσοι απολαμβάνουν πολυτελείς διαμονές μπορούν να βρουν δωμάτιο σε ξενοδοχειακή μονάδα πέντε αστέρων με 168€.

Τα γεύματα είναι επίσης πολύ προσιτά για τους επισκέπτες, με ένα γεύμα που σερβίρεται σε ένα φτηνό εστιατόριο να κοστίζει περίπου 13 ευρώ, ενώ τα γεύματα για δύο άτομα μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 37 ευρώ και 80 ευρώ.

Η μεταφορά σε όλη τη χώρα δεν αποτελεί επίσης πρόβλημα, καθώς ολόκληρο το νησί μπορεί να διανυθεί σε τρεις ώρες. Τα εισιτήρια μιας διαδρομής κοστίζουν 1,50 ευρώ, ενώ η μηνιαία κάρτα μπορεί να φτάσει τα 45 ευρώ.

Τα ταξί έχουν αφετηρία 1,20 ευρώ, και μια διαδρομή με ταξί για μία ώρα μπορεί να ανέλθει στα 30 ευρώ. Όσοι αρέσκονται στην οδήγηση μπορούν να νοικιάσουν αυτοκίνητο με 171 ευρώ, ενώ τα πολυτελή αυτοκίνητα μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 381 ευρώ.