Σύνταξη tourismtoday.gr

Οι Γερμανοί πλήρωσαν πολύ περισσότερα για οργανωμένες διακοπές και αεροπορικά εισιτήρια το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Οι αυξήσεις των τιμών ήταν υψηλότερες από τον γενικό πληθωρισμό, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).

  • Στο +24,9% ήταν οι τιμές για τις διεθνείς πτήσεις σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, η οποία επηρεάζονταν από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς της πανδημίας.
  • Οι οργανωμένες διακοπές έγιναν 10,2% πιο ακριβές κατά μέσο όρο. Η άνοδος ήταν σημαντικά υψηλότερες από τη γενική τάση των τιμών, για την αναφερόμενη περίοδο.

Υψηλότερες αυξήσεις στα δρομολόγια προς τα ανατολικά

Οι τιμές των εισιτηρίων για πτήσεις προς Ασία και Αυστραλία αυξήθηκαν πολύ πάνω από τον μέσο όρο κατά 42,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στις αρχές του 2022, υπήρχε ακόμη πολύ ασθενής ζήτηση προς αυτή την κατεύθυνση λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών.

Πόσα πληρώνουν οι Γερμανοί για διακοπές στην Ελλάδα

Ωστόσο, υπήρξε επίσης μια ισχυρή αύξηση στις πτήσεις προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως αποκαλύπτει Destatis. Οι τιμές αυξήθηκαν σχεδόν κατά 32% την περίοδο ενός έτους.

  • Στο εξωτερικό, οι προορισμοί Ελλάδα και Βαλεαρίδες Νήσοι είδαν αύξηση τιμών 13,5% αντίστοιχα.
    Κατά μέσο όρο, οι οργανωμένες διακοπές στο εξωτερικό το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν ακριβότερες από ό,τι την ίδια περίοδο πέρυσι.
  • Όσον αφορά στο εσωτερικό οι Γερμανοί ταξιδιωτικοί πράκτορες είχαν πακέτα σε εγχώριους προορισμούς με ένα συν 14,5%.

Χαμόγελα αισιοδοξίας στα τουριστικά πρακτορεία της Γερμανίας

Τους προηγούμενους μήνες, η διάθεση και η εκτίμηση της κατάστασης στην κατανομή των ταξιδιών στα τουριστικά πρακτορεία της Γερμανίας ήταν θολή.

Ωστόσο το κλίμα πλέον έχει αλλάξει. Η εξέλιξη της ζήτησης και των κερδών μοιράζει χαμόγελα αισιοδοξίας.
Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία είναι και πάλι πιο σίγουρα, σύμφωνα με τον τρέχοντα δείκτη κλίματος πωλήσεων του Dr. Fried & Partner.

  • Το 52% μεσαίου μεγέθους -στην πλειονότητα- ταξιδιωτικών γραφείων βαθμολόγησαν την τρέχουσα κατάσταση τους ως καλή τον Ιούνιο. Το μερίδιο αυτό αυξήθηκε ελαφρά στο 52,7% τον Ιούλιο.
  • Αντίθετα, μόνο το 5,4% των πρακτορείων χαρακτηρίζει κακή την κατάσταση στην πώληση ταξιδιωτικών υπηρεσιών, αύξηση 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τα μέσα Ιουνίου.
  • Το ποσοστό των ταξιδιωτικών γραφείων που χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως ικανοποιητική μειώθηκε αντίστοιχα από 43% σε 41,9%.

Η εμπιστοσύνη των φορέων αυξάνεται

Οι αλλαγές στην αξιολόγηση των τρεχουσών εργασιών αποδεικνύονται σχετικά σταθερές σε μηνιαία σύγκριση.
Κοιτάζοντας το μέλλον, ωστόσο, η εμπιστοσύνη αυξάνεται, ακόμα κι αν η συνολική αξιολόγηση παραμένει διχασμένη.

  • Το μερίδιο των γραφείων που αναμένουν αύξηση της ζήτησης τους επόμενους μήνες αυξάνεται από 25 σε 32,3% τον Ιούλιο.
  • Ωστόσο, αυξάνεται και το ποσοστό των πρακτορείων που αναμένουν μείωση της ζήτησης έως το τέλος του έτους σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κατά 3,9 μονάδες στο 12,9%.
  • Αυτά, που αναμένουν σταθερή ζήτηση από έτος σε έτος μειώνεται αντίστοιχα από 66 σε 54,8%.

Καλύτερη αξιολόγηση της κατάστασης των κερδών

Η αυξημένη εμπιστοσύνη αντανακλάται και στην αξιολόγηση της κατάστασης των κερδών.

  • Το 39,4% αναμένει βελτίωση τους επόμενους έξι μήνες, μετά από 35,9% τον Ιούνιο.
  • Το μερίδιο των γραφείων που αναμένουν επιδείνωση, από την άλλη πλευρά, παραμένει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο στο 12,8% από 12,6% τον Ιούνιο.
  • Η πτωτική τάση του κλίματος πωλήσεων στα ταξιδιωτικά γραφεία από τον Μάρτιο έχει ανακοπεί προς το παρόν. Ο δείκτης έφτασε τις 115,2 μονάδες τον Ιούλιο. Αν και αυτό απέχει πολύ από τις 149,8 μονάδες που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο του 2023, είναι στο ίδιο επίπεδο με τον Ιούνιο, όταν έφτασαν τις 115,3 μονάδες.
  • Η τιμή του δείκτη για τις επιχειρηματικές προσδοκίες αυξήθηκε από τις 107,8 στις 109,8 μονάδες.

Δυναμική ανάπτυξη στα εξερχόμενα ταξίδια το 2022

Το 2022, ταξιδιώτες από τη Γερμανία πραγματοποίησαν συνολικά 222 εκατομμύρια ιδιωτικά και επαγγελματικά ταξίδια με τουλάχιστον μία διανυκτέρευση στη Γερμανία ή στο εξωτερικό.

Αυτό ήταν 24% περισσότερο από ό,τι το 2021, αλλά εξακολουθεί να είναι 15% λιγότερο από το 2019 πριν από τον κορωνοϊό, αναφέρει η Destatis. Τα εξερχόμενα ταξίδια έπαιξαν ιδιαίτερα μεγάλο ρόλο σε αυτό.

  • Συνολικά 87 εκατομμύρια ταξίδια στο εξωτερικό πραγματοποιήθηκαν το 2022 αύξηση 78% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά είναι στο -13% από το 2019.
  • Ο αριθμός των ταξιδιών εσωτερικού αυξήθηκε κατά 4% σε σύγκριση έως το 2021 σε 135 εκατομμύρια και ήταν στο -16% από το επίπεδο του 2019.

Τα ταξίδια στο εξωτερικό αγγίζουν το ίδιο ποσοστό με το 2019

Η κατανομή μεταξύ προορισμών εσωτερικού και εξωτερικού αντιστοιχεί και πάλι στο επίπεδο πριν από τον Covid-19.

Το μερίδιο των ταξιδιών στο εξωτερικό ήταν 39% το 2022, από 38% το 2019. Κατά τη διάρκεια των ετών της βαριάς πανδημίας του 2020 και του 2021, το μερίδιο είχε πέσει στο 25% και στο 27% αντίστοιχα.

Οι κορυφαίοι ξένοι προορισμοί για ταξιδιώτες από τη Γερμανία

  • Η Ιταλία και η Αυστρία ήταν οι πιο δημοφιλείς προορισμοί πέρυσι με 14% η καθεμία.
  • Ακολουθούν Ισπανία με 11%, Γαλλία και Ολλανδία με 7%, αντίστοιχα.

Αυτές οι πέντε χώρες ήταν οι κορυφαίοι ξένοι προορισμοί για ταξιδιώτες από τη Γερμανία τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά.

Τα επαγγελματικά ταξίδια εξακολουθούν να υστερούν

Το 2022, υπήρξαν περίπου 192 εκατομμύρια ιδιωτικά ταξίδια 22% περισσότερα από το 2021, αλλά ακόμα 13% λιγότερα από το 2019.
Ο αριθμός σε επαγγελματικά ταξίδια αυξήθηκε 39% σε 30 εκατομμύρια το 2022 σε σύγκριση με το 2021, αλλά ακόμα παρέμεινε 27% κάτω από το προ-Covid-19 επίπεδο το 2019.