Aνακάμπτει ο τουρισμός στις ευρωπαϊκές πόλεις μετά την πανδημία, όπως δείχνει η τελευταία έκθεση City Travel Report by CityDNA.

Επίσης αποκαλύπτει μια σημαντική ανάκαμψη στον ευρωπαϊκό τουρισμό πόλεων, καθώς οι τελευταίες πέτυχαν μέσο ρυθμό ανάπτυξης 79,6% το 2022, ξεπερνώντας το ποσοστό του προηγούμενου έτους (36,7%).

Η έκθεση, που περιλαμβάνει αποτελέσματα από 115 ευρωπαϊκές πόλεις, παρουσιάζει την αξιοσημείωτη πρόοδο που σημειώθηκε μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με τις στρατηγικές βιωσιμότητας, η έκθεση περιλαμβάνει ποιοτικούς δείκτες, όπως εκτιμήσεις των εκπομπών CO2 που σχετίζονται με τις μεταφορές που προκαλούνται από τον τουρισμό πόλης και δεδομένα συνδεσιμότητας τρένων.

Ο αξιοσημείωτος ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται στη σταθερή ανάκαμψη των συνολικών διανυκτερεύσεων σε 111 από τις 115 πόλεις που αναλύθηκαν. Οι τρεις πρώτες πόλεις όσον αφορά στις συνολικές διανυκτερεύσεις το 2022 παρέμειναν το Λονδίνο, το Παρίσι και η Κωνσταντινούπολη.

Μεταξύ των 15 κορυφαίων επιδόσεων, οι πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Ρώμη (303,7%), τη Βαρκελώνη (224,8%) και το Άμστερνταμ (171,0%), γεγονός που οδήγησε σε βελτίωση της κατάταξής τους από το 2021: η Ρώμη πέρασε από την 15η θέση στην 5η, η Μπαρτσελόνα από την 9η στην 6η και το Άμστερνταμ από τη 10η στην 7η. Σημειώνεται ότι η Αθήνα δε βρίσκεται καν στην πρώτη 15άδα.

Οι κύριες αγορές-πηγές της Ευρώπης κατέγραψαν αυξήσεις το 2022, με εντυπωσιακούς διψήφιους ρυθμούς (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία) και τριψήφιους ρυθμούς (ΗΠΑ, ΗΒ, Ιταλία, Κίνα, Ιαπωνία).

Το περασμένο έτος είχε επίσης μέσους ετήσιους ρυθμούς αύξησης στις διεθνείς διανυκτερεύσεις, τόσο στις πόλεις της έρευνας (167%) όσο και στις χώρες της ΕΕ-27 και το Ηνωμένο Βασίλειο (82,8%).

Οι πόλεις είχαν αύξηση πολύ περισσότερο από άλλες περιφέρειες (100,6% έναντι 40,2%) όσον αφορά στο συνολικό όγκο διανυκτερεύσεων, γεγονός που υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τη σημασία των προορισμών πόλεων στον ευρωπαϊκό τουρισμό.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης της χωρητικότητας κλινών για τις πόλεις του City Travel Report κέρδισε σε δυναμική, με αύξηση 3,2% το 2022. Όσον αφορά στην πληρότητα κλινών, ο μέσος όρος αναφοράς το 2022 ήταν 43,1%, σε σύγκριση με 26,4% το 2021.

Όσον αφορά στη βιωσιμότητα, κατά την επιθεώρηση των εκπομπών CO2 που προκαλούνται από τουρίστες που ταξίδευαν από/προς την πόλη, η μέση ονομαστική τιμή για το συνολικό αποτύπωμα CO2 το 2022 ήταν 600.199, η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, παραμορφώθηκε σε μεγάλο βαθμό από μεγάλες πόλεις, όπως το Άμστερνταμ, η Λισαβόνα και η Βιέννη.

Η έκθεση περιλαμβάνει πλέον πολύτιμες πληροφορίες για τις πιο συνδεδεμένες πόλεις με τρένο το 2022: οι πόλεις της Γερμανίας και της Ελβετίας κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό διεθνών τρένων (καταμέτρηση των τρένων που συνδέουν τουλάχιστον μία άλλη χώρα).

Τα αποτελέσματα από το City Travel Report καταδεικνύουν ότι παρά τον τεράστιο αντίκτυπο της πανδημίας τα τελευταία χρόνια, ο ευρωπαϊκός τουρισμός πόλεων βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις επιδόσεις το 2019, το 2020 και το 2021, καθώς και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις για τον ευρωπαϊκό τουρισμό συνολικά (π.χ. πόλεμος στην Ουκρανία, πληθωρισμός, κλιματική αλλαγή), οι πόλεις είναι πλέον σε θέση να θέσουν πιο ρεαλιστικούς στόχους για την ανάκαμψη των τουριστικών οικοσυστημάτων τόσο στο τρέχον έτος όσο και μεσοπρόθεσμα», ανέφερε η Petra Stušek, πρόεδρος της City Destinations Alliance.