Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η Ισπανία υποδέχθηκε 9,1 εκατομμύρια διεθνείς αεροπορικούς επιβάτες τον Ιούνιο του 2023, σημειώνοντας άνοδο 10%, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2022, σύμφωνα με την Turespana.

Ο συνολικός αριθμός επιβατών για τους πρώτους έξι μήνες του έτους έφτασε τα 43 εκατ., υποδηλώνοντας σημαντική αύξηση 24,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Τον περασμένο μήνα η Ισπανία παρουσίασε συνολική αύξηση στις διεθνείς αφίξεις, από όλες τις κύριες χώρες.
Συγκεκριμένα, το 55,4% του συνόλου των επιβατών προέρχονταν από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), σημειώνοντας σημαντική άνοδο 7,8%.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία αυτά με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους, ορισμένες αγορές ξεχώρισαν με αξιοσημείωτους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η Πολωνία αναδείχθηκε στην αγορά με την υψηλότερη άνοδο, στο +37,0%.
Το Ηνωμένο Βασίλειο διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην άνοδο επιβατών στην χώρα, συνεισφέροντας στο 25,1% του συνόλου.
Ακολουθούν πολύ πίσω η Πορτογαλία και η Ιταλία,  με εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης +19,7% και +15,4%, αντίστοιχα.

Η ανάπτυξη είχε θετικό αντίκτυπο σε όλες τις κοινότητες στην Ισπανία. Ωστόσο ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη στις Βαλεαρίδες Νήσους και Κανάρια Νησιά.

Αυτές οι δύο περιοχές ήταν οι επιλεγμένοι προορισμοί για ένα σημαντικό μέρος των ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο, αντιπροσωπεύοντας το 28% και το 20,6% του συνόλου των επιβατών του Ηνωμένου Βασιλείου, αντίστοιχα.

Μείωση στις αφίξεις από τη Γερμανία

  • Οι αφίξεις επιβατών από τη Γερμανία, που αποτελούν το 14,5% του συνόλου, μειώθηκαν ελαφρά κατά -0,3%.
  • Αντίθετα το 9,1% της συνολικής ροής προήλθε από την Ιταλία, σημειώνοντας εντυπωσιακή αύξηση 15,4% από έτος σε έτος.
  • Η Γαλλία αντιπροσώπευε το 7,5% του συνόλου στο +5,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
  • Οι επιβάτες από την Ολλανδία αντιστοιχούν στο 4,8% του συνόλου, σημειώνοντας μέτρια αύξηση 2,7%.

Οι Βαλεαρίδες κατέγραψαν τις περισσότερες αφίξεις τον Ιούνιο του 2023

Η ομάδα των έξι αυτόνομων κοινοτήτων με τον υψηλότερο αριθμό αφίξεων, που αντιπροσωπεύει το 96,9% του συνόλου, σημείωσε εντυπωσιακή άνοδο 9,7%.

Μεταξύ αυτών, οι Βαλεαρίδες Νήσοι που ξεχώρισαν ως η κοινότητα με τις περισσότερες αφίξεις, αποτελώντας το 22,8% του συνόλου. Ακολουθούν στενά η Μαδρίτη με 20,4% και η Καταλονία με το 20% των συνολικών αφίξεων.

Μεταξύ αυτών των έξι κορυφαίων κοινοτήτων, η Κοινότητα της Βαλένθια κατέγραψε την υψηλότερη ανάπτυξη από έτος σε έτος στο +14,5%.
Από την άλλη πλευρά, η Μαδρίτη είχε το υψηλότερο μερίδιο αφίξεων από παραδοσιακές εταιρείες, αντιπροσωπεύοντας το 40,6% των αφίξεων αυτών.
Η Καταλονία σημείωσε την πιο σημαντική ανάπτυξη σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, με +25,3%.

Όσον αφορά στην αεροπορική κίνηση χαμηλού κόστους, οι Βαλεαρίδες Νήσοι προηγήθηκαν με το υψηλότερο μερίδιο αφίξεων με 26,3%. Ακολούθησε η Καταλονία με 22,1% και η Κοινότητα της Βαλένθια στο +15,6%.