Σύνταξη: tourismtoday.gr

Παρά το γεγονός ότι η Φινλανδία έκλεισε τα σύνορα της για ταξιδιώτες από τη Ρωσία πέρυσι, πολλοί από αυτούς που έχουν έγκυρη βίζα συνέχισαν να εισέρχονται στο έδαφος της και φέτος. Σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία που παρείχε η Φινλανδική Συνοριακή Φρουρά:

  • 973.337 συνοριακές διελεύσεις καταγράφηκαν στα ανατολικά σύνορα μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
  • Οι μισοί έφτασαν από τη Ρωσία στη Φινλανδία και οι άλλοι μισοί από τη Φινλανδία στη Ρωσία.

Ο αριθμός συνοριακών διελεύσεων είναι σημαντικά υψηλότερος σε σύγκριση με όσους διέσχισαν τα βόρεια σύνορα της Νορβηγίας.
Αυτά δεν ήταν κλειστά για Ρώσους τουρίστες παρά τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία. Οι ταξιδιώτες από Ρωσία σε Νορβηγία έφτασαν σχεδόν τις 40.000 μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

Η διαφορά στον αριθμό των συνοριακών διελεύσεων αποδίδεται στον αριθμό έγκυρων θεωρήσεων που έχουν εκδώσει οι δύο χώρες και ισχύουν επί του παρόντος.

  • Μέχρι στιγμής, 3.900 Ρώσοι διαθέτουν έγκυρες βίζες Σένγκεν που έχουν εκδοθεί από τη Νορβηγία.
  • Περίπου 120.000 από αυτούς διαθέτουν έγκυρες βίζες Σένγκεν που έχουν εκδοθεί από τη Φινλανδία.

Σύμφωνα με την Katja Luopajärvi, προϊσταμένη της μονάδας μετανάστευσης στο Υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας, η πλειονότητα των θεωρήσεων εκδόθηκε για μεγαλύτερη περίοδο ισχύος έως πέντε έτη.
Υπογράμμισε εξακολουθούν να υπάρχουν έγκυρες βίζες που εκδόθηκαν κατά την περίοδο πριν από την πανδημία. Όπως σημείωσε ο αριθμός τους έχει αρχίσει να μειώνεται.

Ανέφερε ότι «υπάρχουν ακόμα έγκυρες βίζες που είχαν εκδοθεί πριν από το 2019. Ο αριθμός τους μειώνεται συνεχώς, αλλά ο μεγάλος αριθμός των έγκυρων οφείλεται σε αυτό».

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Ρώσοι διέσχισαν τα σύνορα Φινλανδίας-Ρωσίας από την αρχή του έτους έως τα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, σε περίπου 1.300 απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα.

«Οι λόγοι για τους οποίους επιτρέπεται η είσοδος σε κάθε περίπτωση δεν καταγράφονται χωριστά», δήλωσε ο Mikko Lehmus, επικεφαλής του Κέντρου Ανάλυσης Καταστάσεων και Κινδύνων της Συνοριοφυλακής.
Είπε επίσης ότι δεν έχουν παρακολουθήσει εάν οι Ρώσοι που εισέρχονται στη Φινλανδία συνέχισαν το ταξίδι τους σε άλλες χώρες Σένγκεν.

Ωστόσο, οι αρχές δεν αποκάλυψαν τους λόγους για τους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος, λέγοντας ότι οι περιπτώσεις δεν καταγράφονται χωριστά.