Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των ταξιδιωτών που επισκέπτονται για πεζοπορία το παγκοσμίου φήμης όρος Φούτζι στην Ιαπωνία φαίνεται ότι δημιουργεί τρομερό οικολογικό πρόβλημα στο εν λόγω διεθνώς αναγνωρισμένο μνημείο της UNESCO.

Με τα εκατομμύρια των επισκεπτών του κάθε χρόνο και τα λεωφορεία, τα φορτηγά ανεφοδιασμού, τα καταστήματα νουντλς, το όρος Φούτζι της Ιαπωνίας δεν είναι πλέον ο ειρηνικός τόπος προσκυνήματος που ήταν κάποτε.

Ειδικότερα, ο αριθμός των επισκεπτών υπερδιπλασιάστηκε μεταξύ 2012 και 2019 σε 5,1 εκατ. και αυτό είναι μόνο για τον νομό Yamanashi, το κύριο σημείο εκκίνησης.

Μέρα και νύχτα

Δεν είναι μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας που μεγάλος όγκος ανθρώπων διασχίζει το μαύρο ηφαιστειακό άμμο στο δρόμο τους προς το βουνό των 3.776 μέτρων (12.388 ποδιών).

Τη νύχτα, μεγάλος όγκος επισκεπτών ανεβαίνουν για να δουν τον ήλιο να ανατέλλει το πρωί.

Για το λόγο αυτό οι αρχές ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι θα επιβάλουν μέτρα ελέγχου του πλήθους για πρώτη φορά εάν στα μονοπάτια υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία.

Ο αριθμός των επισκεπτών αναμένεται να μειωθεί ελαφρώς φέτος από το 2019, αλλά το 2024 θα μπορούσε να αυξηθεί και πάλι καθώς επιστρέφουν τουρίστες ιδιαίτερα από την Κίνα.