Η κορυφαία εταιρεία ταξιδιωτικών αναλύσεων, ForwardKeys, αποκάλυψε έξι σημαντικές τάσεις στα παγκόσμια αεροπορικά ταξίδια για το καλοκαίρι, με βάση μια ανάλυση που συγκρίνει τα φετινά δεδομένα με τα στοιχεία του 2019 και του 2020.

Οι ΗΠΑ αναδείχθηκαν ως κυρίαρχη δύναμη τόσο στα εισερχόμενα όσο και στα εξερχόμενα ταξίδια. Ήταν στην κορυφή της λίστας των χωρών με τις περισσότερες επισκέψεις, προσελκύοντας το 11% όλων των διεθνών επισκεπτών αυτό το καλοκαίρι. Επιπλέον, οι ΗΠΑ ηγήθηκαν της αγοράς εξερχόμενων ταξιδιών με μερίδιο 18% στις προγραμματισμένες κρατήσεις πτήσεων.

Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες σημειώνουν αύξηση των ταξιδιών σε σύγκριση με πέρυσι, πολλές δεν έχουν φτάσει ακόμη τα προ πανδημίας επίπεδά τους. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, ήταν μόλις 1% κάτω από τους όγκους τους το 2019. Αντίθετα, χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία μειώθηκαν κατά 67% και 53% αντίστοιχα.

Η Άπω Ανατολή δείχνει σημάδια αναζωογόνησης. Η Νότια Κορέα, η Κίνα και η Ιαπωνία εμφάνισαν τριψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με το 2022. Παρά την αργή ανάκαμψή της, το τεράστιο μέγεθος της αγοράς της Κίνας την κατέταξε έβδομη στην κατάταξη.

Η Ελλάδα στους top προορισμούς

Οι παραθαλάσσιοι προορισμοί επέδειξαν ανθεκτικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Χώρες γνωστές για τις παραλίες τους, όπως η Κόστα Ρίκα, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Ελλάδα, ξεπέρασαν τα καλοκαιρινά νούμερα του 2019.

Ο καύσωνας σε όλη την Ευρώπη, που οδήγησε σε πυρκαγιές στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, είχε περιορισμένο αντίκτυπο στον τουρισμό, με τις περισσότερες διακοπές να έχουν ήδη κλείσει.

Οι πυρκαγιές σε Ελλάδα και Πορτογαλία είχαν τελικά περιορισμένο αντίκτυπο στον τουρισμό, καθώς οι περισσότεροι τουρίστες είχαν ήδη κάνει κράτηση για τις διακοπές τους.

Κύμα ακυρώσεων επηρέασε τη Ρόδο, αλλά οι κρατήσεις σε πτήσεις επανήλθαν σε κανονικά επίπεδα μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Οι κρατήσεις σε Βόρεια Ευρώπη και Σκανδιναβική χερσόνησο ήταν -16% και -17% αντίστοιχα σε σχέση με το 2019.
Ωστόσο κινήθηκαν θετικά από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, λόγω του καύσωνα που έπληξε προορισμούς στην Νότια Ευρώπη.

Ο Olivier Ponti, VP Insights στο ForwardKeys, σχολίασε τα ευρήματα, τονίζοντας τον σημαντικό ρόλο που έπαιξαν οι ταξιδιώτες των ΗΠΑ στην υποστήριξη πολλών προορισμών κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Εξέφρασε αισιοδοξία για τα επόμενα τρίμηνα, σημειώνοντας ότι οι παγκόσμιες κρατήσεις πτήσεων για το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι μόλις 4% πίσω από το 2019, με το πρώτο τρίμηνο του 2024 να είναι ήδη 3% μπροστά.