Η αρχαία πόλη Γόρδιον της Τουρκίας, γνωστή ως πρωτεύουσα του φρυγικού πολιτισμού, έχει εξασφαλίσει μια θέση στον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Την ανακοίνωση έκανε ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Μεχμέτ Νούρι Ερσόι τη Δευτέρα.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που ανακοινώνουμε ότι η αρχαία πόλη Gordion, ένα πολιτιστικό στολίδι της Άγκυρας, έχει αναγνωριστεί ως «Παγκόσμια Κληρονομιά»», δήλωσε ο Ersoy στο X, την πλατφόρμα που ήταν παλαιότερα γνωστή ως Twitter. Αυτή η ένταξη σηματοδοτεί το 20ο περιουσιακό στοιχείο της Τουρκίας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

“Περιμένουμε θετικά νέα σχετικά με τα ξύλινα τζαμιά της Ανατολίας, τα οποία θα ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία μας στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Συγχαρητήρια σε όλους”, σημείωσε.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της 45ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO στο Ριάντ, την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας.

Το Gordion έχει τεράστια ιστορική σημασία στην αρχαία Εγγύς Ανατολή, όπως τονίζεται από την UNESCO. Τοποθετημένο περίπου 90 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Άγκυρας, το Γόρδιο ήταν ένα κομβικό σημείο ανάμεσα σε μεγάλες αυτοκρατορίες όπως οι Ασσύριοι, οι Βαβυλώνιοι, οι Χετταίοι από τα ανατολικά και οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι από τη δύση.

Η τοποθεσία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στους εμπορικούς δρόμους που συνέδεαν το Αιγαίο και τη Μεσόγειο με την Εγγύς Ανατολή. Η πλούσια ιστορία του Gordion εκτείνεται σχεδόν σε 4.500 χρόνια, από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού έως τη Μεσαιωνική περίοδο, ακόμη και μέχρι τη σύγχρονη εποχή.

Η πόλη ήταν κάποτε υπό τη βασιλεία του βασιλιά Μίδα, φημισμένου για το θρυλικό του Χρυσό άγγιγμα. Αιώνες αργότερα, η Φρυγική ακρόπολη συνυφάστηκε με τις κατακτήσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου.