Οι φορείς της βιομηχανίας επέκριναν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περιορισμό των προπληρωμών για οργανωμένες διακοπές, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύουν να «ανατρέψουν» τον ταξιδιωτικό τομέα «αλλάζοντας τις χρηματοοικονομικές ροές» και ανεβάζοντας τις τιμές.
Η EC δημοσίευσε μια σειρά προτάσεων σχετικά με τα ενισχυμένα δικαιώματα των επιβατών και την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια (PTD) στις 29 Νοεμβρίου, συμπεριλαμβανομένης μιας διευκρίνισης του δικαιώματος των διοργανωτών πακέτων για επιστροφές χρημάτων από τους παρόχους υπηρεσιών όταν ακυρώνονται οι διακοπές.
Ωστόσο, η EC προτείνει επίσης τον περιορισμό των προκαταβολών για οργανωμένες διακοπές σε μέγιστο 25% έως 28 ημέρες πριν από το ταξίδι, «εκτός από τις περιπτώσεις που οι διοργανωτές αντιμετωπίζουν κόστος που δικαιολογεί υψηλότερη προκαταβολή», όπως η πλήρης πληρωμή μιας τιμής αεροπορικού εισιτηρίου.
Η ένωση ευρωπαϊκών τουριστικών πρακτόρων και ταξιδιωτικών πρακτόρων ECTAA, της οποίας η Abta παραμένει θυγατρικό μέλος, χαιρέτισε την πρόθεση να διευκρινιστεί το δικαίωμα επιστροφής χρημάτων από τους προμηθευτές εντός επτά ημερών.
Σημείωσε ότι η πρόταση αναγνωρίζει ότι οι μεσάζοντες «δεν κρατούν τις προπληρωμές των καταναλωτών» και είπε ότι «θα συμβάλει στον περιορισμό της οικονομικής έκθεσης των διοργανωτών πακέτων, ιδίως σε περίοδο κρίσης».
Ωστόσο, η ECTAA εξέφρασε «βαθιά απογοήτευση» για την απόφαση της ΕΚ να περιορίσει τις προπληρωμές, προειδοποιώντας: «Αυτό θα αυξήσει τις συνολικές τιμές των πακέτων εις βάρος των καταναλωτών, και θα προσφέρει ελάχιστα οφέλη στους καταναλωτές, ενδεχομένως αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους [από την προστασία] .»
Επισήμανε: «Οι ταξιδιώτες πακέτων έχουν ήδη τις προκαταβολές τους προστατευμένες από την αφερεγγυότητα του διοργανωτή».
Η ένωση προειδοποίησε: «Διπλασιάζοντας το βάρος για τους μεσάζοντες, χωρίς πρόταση για περιορισμό της οικονομικής έκθεσης των ταξιδιωτών που κάνουν κράτηση για αυτόνομες υπηρεσίες, η Επιτροπή θα συμβάλει στην πτώση των πακέτων».
Η ECTAA πρότεινε επίσης ότι οι τροποποιημένοι κανόνες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους διοργανωτές που προσφέρουν πληρωμές με δόσεις, θέτοντας σε μειονεκτική θέση τους φτωχότερους καταναλωτές.
Ο Eric Dresin, γενικός γραμματέας της ECTAA, υποστήριξε: «Υπάρχει σαφής ανισορροπία μεταξύ των διοργανωτών πακέτων και των αεροπορικών εταιρειών όσον αφορά την προστασία των προπληρωμών των καταναλωτών».
Είπε: «Κινδυνεύουμε να προσφέρονται λιγότερα πακέτα και τελικά λιγότεροι καταναλωτές να προστατεύονται ενώ ταξιδεύουμε».
Οι κορυφαίοι αερομεταφορείς της Ευρώπης επέκριναν επίσης τις προτάσεις.
Η Airlines for Europe (A4E) με έδρα τις Βρυξέλλες προέτρεψε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ να «προχωρήσουν με προσοχή» στην πρόταση για μεταρρύθμιση της Οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια και «να μην ανατρέψουν τον τουριστικό τομέα στην Ευρώπη».
Προειδοποίησε ότι η πρόταση «θα έχει συνέπειες για όλους τους παρόχους στην Ευρώπη», «θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος για τους καταναλωτές» και να οδηγήσει ορισμένους να επιλέξουν φθηνότερες επιλογές που δεν προσφέρουν προστασία πακέτων.
Η A4E είπε ότι ένα όριο 25% στις προκαταβολές για οργανωμένες διακοπές «κινδυνεύει να επηρεάσει αρνητικά ολόκληρη την τουριστική αλυσίδα αξίας, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών εταιρειών».
Εξέφρασε την ανησυχία ότι «η Επιτροπή χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικό γεγονός, την κρίση του Covid, ως βάση για μια τόσο μεγάλη αλλαγή».
Η διευθύνουσα σύμβουλος της Α4Ε Ουρανία Γεωργουτσάκου δήλωσε: «Η προτεινόμενη αναθεώρηση της οδηγίας θα αλλάξει τις χρηματοοικονομικές ροές στον τουριστικό τομέα.
«Είναι απογοητευτικό ότι η πανδημία χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για τη ρύθμιση, παρά το γεγονός ότι ο τομέας των οργανωμένων ταξιδιών δείχνει την ανθεκτικότητά του στην κρίση».