Το πρόβλημα της εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού στην Ελλάδα επιδεινώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, αγγίζοντας νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι η βιομηχανία, οι κατασκευές, ο πρωτογενής τομέας, αλλά και ο τουρισμός.
Παρότι υπάρχει ενεργή κλαδική σύμβαση με αμοιβές υψηλότερες από τις κατώτατες, οι ξενοδόχοι δυσκολεύονται να βρουν προσωπικό, ιδίως σε κάποιες ειδικότητες όπως σερβιτόροι, καμαριέρες, κηπουροί.
Το ίδιο συμβαίνει και με την εστίαση σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπου το κόστος ζωής για τους εργαζόμενους στην κουζίνα και στη σάλα είναι απαγορευτικό.
Λύση στο πρόβλημα της έλλειψης εργαζόμενων που θα στελεχώσουν τα καταλύματα και την εστίαση στις τουριστικές περιοχές επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, επιτρέποντας την απασχόληση εργαζόμενων από τρίτες χώρες και στον κλάδο του τουρισμού.
Η λελογισμένη ένταξη μεταναστών στην αγορά εργασίας θεωρείται από πολλούς εργοδότες του τουριστικού κλάδου μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση, καθώς εφαρμόζεται ήδη σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία.
Τα υπουργεία Εργασίας και Μετανάστευσης και Ασύλου με ρύθμιση που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, με ευρεία πλειοψηφία, παρέχουν τη δυνατότητα χορήγησης άδειας διαμονής για εξαρτημένη εργασία και παροχής υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών που:
- Διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη στην Ελλάδα για την απασχόλησή τους με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και υπηρεσιών ή έργου και, αποδεδειγμένα, στη συνέχεια, εργάζονται.
- Διέμεναν στην Ελλάδα έως και την 30η Νοεμβρίου 2023.
- Συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα.
- Συμπληρώνουν τρία (3) τουλάχιστον συνεχή έτη παραμονής πριν την υποβολή αίτησης, σύμφωνα με δημόσια έγγραφα βέβαιης χρονολογίας.
- Κατέχουν διαβατηρίου, έστω και αν αυτό έχει λήξει.
- Δεν συντρέχουν λόγοι δημοσίας τάξης στο πρόσωπο τους.
Η άδεια διαμονής χορηγείται άπαξ, έχει διάρκεια ισχύος τρία έτη και έρχεται να λειτουργήσει ευεργετικά για πλήθος αλλοδαπών τρίτων χωρών που εργάζονται για πολλά χρόνια στη χώρα μας σε καθεστώς παρανομίας.
Παράλληλα η κυβέρνηση, μέσω του υπουργείου Εργασίας, προωθεί την υπογραφή διμερών συμφωνιών εργασιακής κινητικότητας με χώρες όπως η Μολδαβία, η Γεωργία, το Πακιστάν και η Ινδία, προκειμένου να κυρωθούν εντός του α’ εξαμήνου του 2024.
Mega πρόγραμμα κατάρτισης στον τουρισμό
Tα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού ξεκινούν το μεγαλύτερο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης για εργαζόμενους και εποχικά άνεργους τουριστικών κλάδων, για τουλάχιστον 18.000 συμμετέχοντες, που θα λάβουν 1.250 ευρώ αποζημίωση συμμετοχής.
Πιο συγκεκριμένα, το νέο ειδικό πρόγραμμα κατάρτισης θα χρηματοδοτηθεί με πόρους 40 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε να προετοιμαστούν χιλιάδες νέοι για να εργαστούν στον τουρισμό την επόμενη περίοδο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έναρξη του προγράμματος θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2024, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι κύκλοι θεωρητικής κατάρτισης και πιστοίησης έως την έναρξη της θερινής σεζόν.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επαγγελματική κατάρτιση σε όλες τις ειδικότητες του τουριστικού κλάδου διάρκειας 250 ωρών (3 μήνες) και θα υλοποιηθεί μέσω των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης (ΚΕΔΙΒΙΜ) των ΑΕΙ και των ΚΕΚ.
Οι συμμετέχοντες θα εγγραφούν σε Μητρώο Ωφελουμένων που θα καταρτίσει το υπουργείο Τουρισμού και για να υποβάλουν αίτηση θα πρέπει να είναι Ελληνες ή και ξένοι υπήκοοι οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στη χώρα, να είναι εποχικά εργαζόμενοι σε τουριστικές επιχειρήσεις, ή μακροχρόνια ή πρόσκαιρα άνεργοι στον τομέα του τουρισμού.
Στους καταρτιζόμενους θα καταβάλλεται επίδομα 5 ευρώ για κάθε ώρα παρακολούθησης και μέχρι 1.250 ευρώ, εφόσον πετύχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης.