Σπουδαίο έργο του Θεόδωρου Ράλλη (1852 – 1909) με τίτλο «Στο τζαμί» περιλαμβάνει η οριενταλιστική δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 24 Απριλίου στο Λονδίνο.

Το έργο εκτιμάται μεταξύ 200.000-300.000 στερλινών, ενώ είναι διαποτισμένο από την πνευματικότητα και το μυστικισμό που χαρακτηρίζουν το έργο του Ράλλη. Επιπλέον, αντανακλά την επισταμένη αναπαράσταση εθνογραφικών στοιχείων.

 Ο Ράλλης επισκεπτόταν συχνά την Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Μικράς Ασίας, της Παλαιστίνης και του Καΐρου, όπου δημιούργησε ένα εργαστήριο και πέρασε όλους τους χειμώνες από το τέλος της δεκαετίας του 1880 μέχρι το 1904. Το έργο «Στο Τζαμί» βρισκόταν στη συλλογή μέλους της πρώην βασιλικής οικογένειας της Αιγύπτου και προσφέρεται σε δημοπρασία για πρώτη φορά.

 Της δημοπρασίας – που θα παρουσιάσει πίνακες, σχέδια και γλυπτά που απεικονίζουν την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική- θα ηγηθούν δύο αριστουργήματα του Ρώσου καλλιτέχνη Ivan Aivazovsky και του Τούρκου ζωγράφου και πολυμαθούς Osman Hamdy Bey.

Aivazovsky

 Ο πίνακας «Αποψη της Κωνσταντινούπολης και του Βοσπόρου», μια ελαιογραφία σε καμβά, είναι ένα από τα πιο θεαματικά έργα του Aivazovsky και ένα πραγματικό «επίτευγμα» της τέχνης, ως προς τον τρόπο που αιχμαλωτίζει το φως και την ατμόσφαιρα. Ο καλλιτέχνης επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Κωνσταντινούπολη το 1845, στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως επίσημου ζωγράφου της Ρωσικής Ναυαρχίας. Η συγκεκριμένη σύνθεσή του, που ολοκληρώθηκε το 1856, εξυμνεί την ομορφιά και το δυναμισμό ενός δυναμικού λιμανιού, με το τζαμί Nusretiye στα αριστερά να αποτελεί ένα ιδιαίτερο μείγμα μπαρόκ και ισλαμικής αρχιτεκτονικής και ταυτόχρονα ένα σημαντικό ορόσημο για την πλοήγηση στο Βόσπορο. Είναι ενδιαφέρον ότι, αν και το έργο φιλοτεχνήθηκε κατά το τελευταίο έτος του Πολέμου της Κριμαίας, ο Aivazovsky δεν κάνει καμιά αναφορά σε αυτόν, αλλά παρουσιάζει στο θεατή την Κωνσταντινούπολη των ειρηνικών χρόνων που είχε γνωρίσει δέκα χρόνια νωρίτερα.

Hamdy Bey

 «Ο Λόγιος» είναι η πρώτη από δύο γνωστές συνθέσεις του Osman Hamdy Bey (1842-1910) που απεικονίζει έναν ξαπλωμένο άντρα να μελετά μπροστά σε ένα φόντο με πλούσιες λεπτομέρειες. Φιλοτεχνημένο το 1878, είναι ένα έργο από την εποχή που ο καλλιτέχνης βρισκόταν στο απόγειο των δυνατοτήτων του. Ο Hamdy Bey, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και σπούδασε στο Παρίσι, υπήρξε κεντρική φιγούρα της πολιτιστικής ζωής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έχοντας υπηρετήσει σε διπλωματικές θέσεις έπειτα από την επιστροφή του από τη γαλλική πρωτεύουσα, για να γίνει αργότερα ο ιδρυτής και διευθυντής της Ακαδημίας Καλών Τεχνών στην Κωνσταντινούπολη.

 Η δημοπρασία στο Λονδίνο θα περιλαμβάνει 33 lot, ενώ εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει περισσότερα από έξι εκατομμύρια στερλίνες.