Σύνταξη: tourismtoday.gr

Πέρυσι, 21.230 αντικείμενα εγκαταλείφθηκαν στο αεροδρόμιο Βρυξελλών, σκορπισμένα σε κάδους σε σημεία ελέγχου ασφαλείας και σε διάφορες γωνιές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Ο αερολιμένας εξυπηρέτησε συνολικά 22,2 εκατομμύρια επιβάτες την ίδια περίοδο.

Ωστόσο, μόνο το 21% κατάφεραν να βρουν το δρόμο προς τους ιδιοκτήτες τους, ενώ τα άλλα παρέμειναν αζήτητα και δεν αναφέρθηκαν ως χαμένα.
Όπως εξηγεί το αεροδρόμιο, κάθε αντικείμενο που βρίσκεται, είτε είναι κλειδί, ζώνη, σακίδιο ή κόσμημα, καταγράφεται και αποθηκεύεται για περίοδο έως και έξι μηνών.

Με εκατομμύρια επιβάτες κάθε χρόνο, αρκετά πράγματα ξεχνιούνται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μέσα από το αεροδρόμιο. Οι αποσκευές με ετικέτα παρακολουθούνται πάντα από την αεροπορική εταιρεία ή τον πράκτορα διεκπεραίωσης και μπορούν να παραληφθούν εκεί. Οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα ξεχαστούν στον καταλήγουν στην ομάδα Lost & Found του αεροδρομίου Βρυξελλών.

Τα χαμένα αντικείμενα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα από ηλεκτρονικά είδη όπως φορητοί υπολογιστές, τηλέφωνα και tablet έως διάφορα είδη ένδυσης, ιδιαίτερα ζώνες και απαραίτητα δελτία ταυτότητας και διαβατήρια. Το ποσοστό ανάκτησης είναι κυρίως σε φορητούς υπολογιστές, χειραποσκευές χωρίς ετικέτα, ταυτότητες/διαβατήρια, ρούχα, κοσμήματα και τηλέφωνα.

Κάποια από τα αζήτητα στο αεροδρόμιο Βρυξελλών δεν πάνε χαμένα. Ένα σημαντικό παράδειγμα είναι η δωρεά όλων των υγρών -συμπεριλαμβανομένων των μη ανοιγμένων δοχείων ποτών, τροφίμων και προϊόντων προσωπικής φροντίδας- σε τοπικά Δημόσια Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας (PCSW) και άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Ως αποτέλεσμα, το αεροδρόμιο δώρισε 34.760 κιλά τέτοιων προϊόντων το 2023.

Τα ηλεκτρονικά δίνονται στον βελγικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Close the Gap. Με στόχο να γεφυρώσουν το παγκόσμιο ψηφιακό χάσμα, δωρίζονται σε εκπαιδευτικά, κοινωνικά και ιατρικά έργα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Τα ρούχα και τα καροτσάκια βρίσκουν επίσης σκοπό, με δωρεές ρούχων που βοηθούν τις προσπάθειες ανακούφισης μετά τον σεισμό στην Τουρκία, ενώ τα αζήτητα καροτσάκια συνεισφέρουν στο Spullenhulp/Les Petit Riens.