
Ο Οργανισμός Νέα Γεωργία Νέα Γενιά ανακοινώνει τη στήριξη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας της δράσης «Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία», η οποία είναι ενεργή από τις 27 Ιανουαρίου 2024 και απαρτίζεται από δύο διαφορετικά προγράμματα στήριξης των μελισσοκόμων της Θεσσαλίας.
Το πρώτο εκ των δύο προγραμμάτων της δράσης αφορά στην κατάρτιση «Φυσικές Καταστροφές: Προφύλαξη και Αναπλήρωση του Μελισσοκομικού Κεφαλαίου» το οποίο είναι δωρεάν και απευθύνεται σε όλους τους μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, στοχεύοντας στη βελτίωση των μελισσοκομικών πρακτικών και τη συνολική υγεία των μελισσοσμηνών, με γνώμονα την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών καταστροφών.
Σε συνεργασία με εξειδικευμένους επιστήμονες, παρέχονται υψηλής προστιθέμενης αξίας γνώσεις και πρακτικές που ενισχύουν την ανθεκτικότητα των μελισσιών και προετοιμάζουν τους μελισσοκόμους να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις μελλοντικές προκλήσεις.
Το προσεχές δίμηνο προβλέπονται 10 εκπαιδευτικές συναντήσεις σε 10 διαφορετικούς Δήμους της Θεσσαλίας, με στόχο την υποστήριξη περισσότερων από 300 μελισσοκόμων με καλύτερες γνώσεις και δεξιότητες στη διαχείριση των μελισσιών.
Οι εκπαιδεύσεις θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Επίκουρο Καθηγητή, κ. Γιώργο Γκόρα, τον κ. Αλέξανδρο Γκουσιάρη, μελισσοκόμο, εκπαιδευτή Μελισσοκόμιας και τους κ. Δημήτρη Βολουδάκη και κα. Καλλιόπη Καραμποϊκη από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά.
Το δεύτερο πρόγραμμα της δράσης με τίτλο «Βασιλοτροφία: Αναπλήρωση και διάσωση του ενδημικού γενετικού υλικού», το οποίο προβλέπεται να υλοποιηθεί στο διάστημα μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου 2024, θα παράσχει στήριξη σε τουλάχιστον 300 πληγέντες επαγγελματίες μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, με την παροχή 27.000 βασιλικών κελιών.
Η στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας εξασφαλίζει, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση της διαδικασίας επιμόρφωσης των ωφελούμενων, την πραγματοποίηση μίας ενημερωτικής ημερίδας και την παραχώρηση αιθουσών για τη διενέργεια των καταρτίσεων. Επίσης, συμβάλει στη μεγιστοποίηση του αριθμού των κελιών που θα διατεθούν στους πληγέντες.
Τα δύο προγράμματα της δράσης θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον «Daniel» και θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για τη μελλοντική ισχυροποίηση του κλάδου της μελισσοκομίας στη Θεσσαλία.
Αμέσως μετά τη συνάντηση η κα. Έφη Λαζαρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού Νέα Γεωργία Νέα Γενιά, δήλωσε:
«Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμάς να έχουμε την εμπιστοσύνη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την υιοθέτηση της σημαντικής πρωτοβουλίας που παίρνουμε για την ανάταξη της μελισσοκομίας μετά τον καταστροφικό φαινόμενο του «Daniel». Είμαι βέβαιη ότι αυτή η συνέργεια θα βελτιστοποιήσει τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας. Με τη βοήθεια της Περιφέρειας, μεγιστοποιούμε τον αριθμό βασιλικών κελιών που θα παραδοθούν σε επαγγελματίες μελισσοκόμους, επεκτείνουμε τις δράσεις εκπαίδευσης και πρόκειται να οργανώσουμε σχετική ημερίδα για τον κλάδο μελισσοκομίας και το μέλλον της».
Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κος. Δημήτρης Κουρέτας, επανέλαβε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη μελισσοκομία. «Τόσο ως περιφερειάρχης, όσο και σαν επιστήμονας έχω μεγάλο ενδιαφέρον για τη μελισσοκομία, θεωρώντας την ως ένα κομβικό παράγοντα του πρωτογενούς, αλλά και του αγροδιατροφικού τομέα. Έχουμε ήδη αναλάβει πρωτοβουλία για την διασφάλιση της αυθεντικότητας του μελιού, ενώ τώρα στηρίζουμε την επανεκκίνηση της μελισσοκομίας με δύο προγράμματα που θα ενισχύσουν σημαντικά τον κλάδο».
Τα προγράμματα συγχρηματοδοτούνται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά μέσω της ιδρυτικής δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και την εταιρεία APIVITA.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τα προγράμματα και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, καθώς και να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους εδώ.
Νέα Γεωργία Νέα Γενιά
Ο οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά» στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του προγράμματος Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2018, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Rutgers (το κρατικό πανεπιστήμιο του Νιου Τζέρσεϋ), σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή. Τον Οκτώβριο του 2020, η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την Ελλάδα, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες και το δίκτυο συνεργατών της, διατηρώντας παράλληλα τη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Rutgers ως στρατηγικό και τεχνικό σύμβουλο.
Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος [(ΙΣΝ) (www.SNF.org)] είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $3.7 δισεκατομμυρίων, μέσω 5.300 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από 134 χώρες ανά τον κόσμο. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση.
Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το τρίτο παλαιότερο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 1920, με το όραμα να συν-δημιουργήσει και να στηρίξει την ανάπτυξη του τομέα των γεωργικών ειδών διατροφής στην Ελλάδα. Σήμερα, στόχος του ΓΠΑ είναι να επιτύχει την εκπαιδευτική́ και ερευνητική αριστεία, προκειμένου να καταλάβει μια δυναμική θέση στο διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον και να ανταποκριθεί στις παραγωγικές και αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Το ΓΠΑ προσφέρει υψηλού επιπέδου προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές και επιδιώκει την έρευνα στις γεωργικές επιστήμες, ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα θεμελιωδών και αναδυόμενων θεμάτων που αφορούν τις επιστήμες των καλλιεργειών και των ζώων, την υδατοκαλλιέργεια, τη βιοτεχνολογία, τη γεωργική μηχανική, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, την επιστήμη των τροφίμων, τη διατροφή και την αγροτική οικονομία. Όντας σε συνεχή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, η ακαδημαϊκή κοινότητα του ΓΠΑ παρέχει λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν στον τομέα των γεωργικών προϊόντων διατροφής.
Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση
Tο Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ιδρύθηκε το 2005 στη μνήμη του Γιάννη Λάτση, από την οικογένειά του, με σκοπό τη διατήρηση της κοινωφελούς παρακαταθήκης, του διαρκούς ενδιαφέροντος και της αφοσίωσης που ο ίδιος επιδείκνυε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του στην υλοποίηση έργων προς όφελος των συνανθρώπων του ατομικά και της ελληνικής κοινωνίας συλλογικά. Από την ίδρυσή του, το Ίδρυμα επιδιώκει να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες και προκλήσεις, χρηματοδοτώντας και υλοποιώντας πρωτοβουλίες σε συνεργασία με φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών που διαθέτουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και μοιράζονται το κοινό όραμα για τη διαμόρφωση μιας πιο ανθεκτικής, σύγχρονης και συμπεριληπτικής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα έχει επαναπροσδιορίσει την κοινωφελή χρηματοδοτική στρατηγική του, η οποία εστιάζεται πλέον στη σχεδίαση, διαχείριση και χρηματοδότηση προγραμμάτων, καθώς και την υποστήριξη δράσεων τρίτων φορέων που εντάσσονται σε τρεις κεντρικούς πυλώνες: την Εκπαίδευση & την Ανάπτυξη Δεξιοτήτων, την Καινοτομία & τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κοινωνική Δράση & Αλληλεγγύη.
APIVITA
Γεννημένη στην Αθήνα το 1979 από δυο φαρμακοποιούς και εμπνευσμένη από την αέναη σχέση των μελισσών και της Ελληνικής φύσης, η APIVITA βάζει το πάθος και την αφοσίωσή της για το περιβάλλον μπροστά από κάθε τι που κάνει.
Η APIVITA (που σημαίνει «η ζωή της μέλισσας»), προσφέρει αποτελεσματικά φυσικά προϊόντα για το πρόσωπο, το σώμα και τα μαλλιά και δραστηριοποιείται σε 55 χώρες παγκοσμίως.
Εμπνευσμένη από την αέναη σχέση των μελισσών και της Ελληνικής φύσης, η APIVITA βάζει το πάθος και την αφοσίωσή της για το περιβάλλον μπροστά από κάθε τι που κάνει. Με την συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Δίκτυο 1% for the Planet, δεσμεύεται να επιστρέψει στον πλανήτη το 1% των πωλήσεων επιλεγμένων προϊόντων της, μέσω συνεργασιών με διεθνείς και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, που έχουν ως στόχο της προστασία της βιοποικιλότητας και των μελισσών, με παγκόσμια εμβέλεια.
Στο πλαίσιο αυτό και μέσω του Billion Bees Program, η APIVITA στηρίζει ενεργά και σταθερά ουσιαστικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην αναγέννηση της μελισσοκομίας σε πληγείσες περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, στηρίζοντας Προγράμματα που δημιουργούν αξία για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, εστιάζοντας σε χρήσιμες πρακτικές που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις.