Στην Εύα Οικονομάκη

Για τις πρώτες ενδείξεις της επερχόμενης τουριστικής σεζόν, καθώς και για τις μεγαλύτερες προκλήσεις στις οποίες καλείται να αντεπεξέλθει ο ελληνικός τουρισμός μιλά σε συνέντευξή της στο tourismtoday.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου. «Η έλλειψη εξιδεικευμένου προσωπικού απειλεί την υψηλή προσφορά υπηρεσιών», τονίζει, μεταξύ άλλων, η Μ. Τριανταφυλλοπούλου, προτάσσοντας την ίδια στιγμή την ανάγκη ενίσχυσης των υποδομών.

-Θα θέλατε σε πρώτη φάση να μας δώσετε μια εικόνα για τα επιδόσεις της Κω το 2023; Πώς έκλεισε η περσινή χρονιά για το νησί σε επίπεδο τουρισμού;

To 2023 ήταν μια καλή χρονιά για την Κω αφού κατέγραψε εκ νέου αύξηση στις αφίξεις καθώς ξεπεράσαμε τις αφίξεις του 2022 κατά 5%. Σε γενικότερο πλαίσιο η πατρίδα μας καταγράφει επιτυχίες στον τουρισμό και κατέχει μια θέση ανάμεσα στις πρώτες σε ζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με τα νησιά του Νότιου Αιγαίου να βρίσκονται πολύ υψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να τονίσουμε ότι το 2023 πετύχαμε μια σχετική επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς οι πρώτες πτήσεις ξεκίνησαν Κω στα τέλη Μαρτίου και οι τελευταίες έφτασαν το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου γεγονός που ενίσχυσε τον τελικό αριθμό αφίξεων. Οι συντονισμένες προσπάθειες, ξεκινώντας από το υπουργείο Τουρισμού και τοπικά από την Περιφέρεια και τους Δήμους, φαίνεται πως πετυχαίνουν τον στόχο. Όμως χρειάζεται στόχευση και στρατηγικός σχεδιασμός για την συνέχεια και στην κατεύθυνση αυτή θα δουλεύουμε, με έμφαση στη συνεργασία και την ορθή οργάνωση.

-Τι δείχνουν τα πρώτα μηνύματα για το 2024; Ποια είναι η εκτίμησή σας;

Τα μηνύματα που παίρνουμε και το ενδιαφέρον επισκεπτών για το νησί μας είναι θετικά και οι προκρατήσεις δείχνουν ότι και φέτος θα κινηθούμε ανοδικά. Οι πρώτες πτήσεις είναι προγραμματισμένες για 31/3 και ευχόμαστε να καταγράψουμε καλή συνέχεια πετυχαίνοντας το κλείσιμο της περιόδου όσο το δυνατόν αργότερα. Aν και είναι σχετικά νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα με ασφάλεια, εκτιμώ ότι αν δεν έχουμε κάποιο απρόοπτο συμβάν η επισκεψιμότητα στο νησί μας θα καταγράψει υψηλές επιδόσεις. Είναι στο χέρι μας όλοι μαζί να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να αυξήσουμε και το οικονομικό αποτύπωμα των επισκεπτών, προσφέροντας τέτοιας ποιότητας υπηρεσίες που θα αισθάνονται τυχεροί που μας επισκέφτηκαν. Με αυτό τον τρόπο θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κω.

-Πάρα από το κλασικό μοντέλο «ήλιος-θάλασσα», ποιες άλλες μορφές τουρισμού αναπτύσσονται στο νησί; Υστερεί κάπου το νησί σας ως τουριστικός προορισμός;

Δεν μπορεί να πει κανείς ότι η Κως υστερεί, ωστόσο, χρειάζεται να δούμε από κοινού με Δήμο και Περιφέρεια κάποια θέματα σχετικά με τις υποδομές. Και σε αυτό είμαστε σε καλό δρόμο μια και οι υπεύθυνες υπηρεσίας προσπαθούν να επιλύουν τα τεχνικά θέματα που προκύπτουν και από επισημάνσεις της Ένωσης Ξενοδόχων Κω.

Ο ήλιος και η θάλασσα είναι κάτι που απολαμβάνει ο κάθε επισκέπτης διαχρονικά. Τι άλλο όμως προβάλλουμε για το νησί μας; Προσπαθούμε να αναδεικνύουμε συνεχώς τα πλεονεκτήματά μας. Συνδέουμε τον τουρισμό με τον πολιτισμό, τις ενναλακτικές προοπτικές δραστηριοτήτων, τη γαστρονομία και τα τοπικά μας προϊόντα. Οι επισκέπτες επιθυμούν να έχουν εμπειρίες που έχουν σχέση με τις τοπικές συνήθειες και τα τοπικά ήθη και έθιμα. Στο πλαίσιο αυτό δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην προβολή του γαστρονομικού μας πλούτου. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία μέσα από τις επισκέψιμες μεταποιητικές μονάδες μας να γνωρίσει το κρασί, το λάδι, το μέλι και το τυρί του νησιού και μέσα από τις τοπικές συνταγές που προσφέρονται στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια μας να γευτούν και όλα τα άλλα τοπικά προϊόντα. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη προβολή της γαστρονομίας και πρωτοστατούμε σε δράσεις που ενισχύουν αυτή την εικόνα αλλά και προϊόντα που μπορεί να γευτεί ο επισκέπτης σε κάθε γωνιά του νησιού. Η Κως είναι γνωστή επίσης ως «Το νησί του ποδηλάτου», οπότε η εύρεση ενός ποδηλάτου είναι πολύ εύκολη, όπως και η ελεύθερη οδήγηση, αφού το νησί έχει ποδηλατόδρομο περίπου 15 χιλιομέτρων με προοπτική επέκτασης του. Φυσικά και η ορεινή ποδηλασία είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα εμπειρία, όπως και η πεζοπορία.

Ο επισκέπτης από την Κω έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί και τα γύρω μικρά νησάκια των Δωδεκανήσων με τα καραβάκια που κάνουν αυτά τα δρομολόγια καθημερινά. Αυτές οι μίνι κρουαζιέρες προσφέρουν χαλάρωση, απόλαυση, αλλά και γνωριμία με ειδυλλιακά τοπία. Σε κάποιες από αυτές τις διαδρομές υπάρχει η δυνατότητα για καταδύσεις ώστε να απολαύσει τον υπέροχο υποθαλάσσιο κόσμο της Κω.

Το νησί μας με την ξεχωριστή φυσική ομορφιά, τα σπουδαία πολιτιστικά μνημεία, αλλά και την μοναδική φιλοξενία που προσφέρουν οι άνθρωποι μας δημιουργεί μια αυθεντική τουριστική εμπειρία την οποία και σκοπεύουμε να διαφυλάξουμε.

-Σε ποιες νέες αγορές στοχεύει η Κως για να ενισχύσει περαιτέρω τα μεγέθη της ως προορισμός;

Στη νησί μας υπάρχουν πολυτελή ξενοδοχεία αλλά και boutique hotels, όπως και ξενοδοχεία ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και σίγουρα η προσφορά υπηρεσιών είναι σε υψηλό επίπεδο. Τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Κω είναι πάντα αρωγοί στην φιλοξενία τουριστικών παραγόντων και δημοσιογράφων με στόχο την διείσδυση σε νέες αγορές που θα ενισχύσουν τα μεγέθη της Κω ως προορισμός.

Μέσω της προβολής και προώθησης του τουριστικού μας προϊόντος με στοχευμένο και σύγχρονο μάρκετινγκ, αλλά και με συνεργασία τόσο με την τοπική αυτοδιοίκηση όσο και με τους φορείς για την ενίσχυση της συνδεσιμότητας του τόπου μας με νέες αγορές , θεωρούμε ότι η Κως μπορεί και έχει την δυνατότητα να ελκύσει επισκέπτες και εκτός των κρατών της ΕΕ. Στόχος ωστόσο παραμένει η προσπάθεια να πραγματοποιείται η ορκωμοσία του Ιπποκρατικού Όρκου των πτυχιούχων Ιατρικής από όλα τα ιατρικά Πανεπιστήμια του κόσμου στο Ασκληπείο μας, αναδεικνύοντας με αυτό το τρόπο την ιστορία του νησιού που συνδέεται με τη ιστορική πορεία της ιατρικής επιστήμης.

-Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για το νησί της Κω; Πραγματοποιούνται νέες επενδύσεις σε ξενοδοχεία;

Και βέβαια υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για την Κω και για κατασκευή νέων μονάδων μια και το νησί μας έχει ισχυρή παρουσία στο ελληνικό τουριστικό προϊόν. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι η ανάπτυξη αυτή θα συνδεθεί με την επάρκεια των φυσικών πόρων ώστε να είναι βιώσιμη, σεβόμενη τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

-Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο τουρισμός στην Κω, αλλά και ο ελληνικός τουρισμός εν γένει;

Θεωρώ ότι οι προκλήσεις που αφορούν το εθνικό προϊόν αφορά και τους κατά τόπο προορισμούς ιδίως τους πρωταθλητές, σαν την Κω.

Σύμφωνα με μελέτες, ο αριθμός των επισκεπτών δεν μπορεί να αυξάνεται συνέχεια. Το στοίχημα είναι να αυξηθεί το οικονομικό αποτύπωμά τους και για αυτό θα δώσουμε έμφαση στη βελτίωση των υποδομών, την προστασία των φυσικών πόρων, την ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και την ανάδειξη τα αγροδιατροφικών μας προϊόντων μέσα από τη γαστρονομία μας.

Πρώτα από όλα λοιπόν η προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε θέματα όπως τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, την ένταση στην διάβρωση των ακτών, την χωροταξική μεταρρύθμιση και είναι απαραίτητο να τα αντιμετωπίσουμε τώρα.

Η ενίσχυση των υποδομών θεωρείται απαραίτητη αν θέλουμε να μιλάμε με όρους βιωσιμότητας και προσέλκυσης ποιοτικού τουρισμού. Σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού οφείλουμε να θέσουμε βάσεις για καλλίτερες μεταφορές, ενεργειακή αναβάθμιση, διαχείριση νερού και απορριμμάτων αλλά και τη σήμανση οδών.

Η έλλειψη εξιδεικευμένου προσωπικού απειλεί την υψηλή προσφορά υπηρεσιών. Σε αυτή τη κατεύθυνση είναι απαραίτητη η ενίσχυση της τουριστικής εκπαίδευσης και η προσπάθεια να βρούμε τρόπο να γίνει πιο ελκυστικό το τουριστικό επάγγελμα.

Το ΞΕΕ πρωτοστάτησε με το Ελληνικό Πρωινό, μια δράση η οποία στήριξε κατά πολύ τη διείσδυση τοπικών προϊόντων στα ελληνικά ξενοδοχεία, δίνοντας έναυσμα για την ανάδειξη των ελληνικών προϊόντων μέσα από τον τουρισμό. Πολλά χρόνια μιλάμε για τη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό ωστόσο τα μικρά βήματα πρέπει να γίνουν μεγάλα για να ενισχυθεί αυτή η παρουσία. Ιδίως μετά την covid εποχή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον των επισκεπτών για τοπικά προϊόντα και συνταγές τα οποία συνδέονται με τις τοπικές συνήθειες και τα τοπικά ήθη και έθιμα.

-Ποιους στόχους έχετε θέσει στη θητεία σας ως προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Κω;

Στόχος της Ένωσής μας είναι αφενός να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των ξενοδόχων και αφετέρου να στηρίξει ως φορέας τον προορισμό, να συμβάλει στην τουριστική ανάπτυξη και στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στους επισκέπτες και βιώσιμο περιβάλλον για τους κατοίκους του νησιού.

Αυτές είναι κάποιες από τις βασικές μας αρχές. Η Κως όπως και κάθε άλλος προορισμός της Δωδεκανήσου, διαθέτει πολλά πράγματα που συνθέτουν την ιδιαίτερή του ταυτότητα και μπορεί να αξιοποιήσει επικοινωνιακά. Απαιτείται γενικώς να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να πετύχουμε την προβολή όλων εκείνων των στοιχείων που συνθέτουν το τουριστικό μας προϊόν, έτσι ώστε να προσελκύσουμε επισκέπτες με ειδικά ενδιαφέροντα και εξειδικευμένες ανάγκες. Σε μια άριστη συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, τον Ε.Ο.Τ., την περιφέρεια Ν. Αιγαίου, τον δήμο Κω συμμετέχουμε, συνδιοργανώνουμε, συναποφασίζουμε σε δράσεις προβολής, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του νησιού.

Ο τουρισμός είναι υπόθεση όλων και χρειάζεται συντονισμένη προσπάθεια. Στο ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Κω μετέχω από το 2010 και υπηρετώ με συνέπεια και αφοσίωση το θεσμό και υπάρχει εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των μελών. Και από τη θέση της Προέδρου οι προσπάθειες μου θα στοχεύουν στη συνέχεια του έργου που ήδη έχει καταγραφεί. Θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στην εξωστρέφεια του προορισμού, να συμβάλουμε με τις δυνάμεις μας στην προβολή και προώθηση του τόπου, και να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με συνέπεια σε κάθε πρόκληση. Η Ένωση Ξενοδόχων Κω ενδυναμώνεται διαρκώς, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Τα περισσότερα ξενοδοχεία και όλων των κατηγοριών είναι μέλη μας και έχουμε έντονο το κοινωνικό αποτύπωμα. Δεν λείπουμε από όπου υπάρχει ανάγκη.

Η ισόρροπη ανάπτυξη και η βιωσιμότητα, ο σεβασμός στην κοινωνία και στο περιβάλλον αποτελούν το μεγάλο στοίχημα. Πρέπει όλοι να είμαστε συντεταγμένοι σε ένα κοινό σκοπό, να υπάρχει ένα σχέδιο. Η καλή συνεργασία και επικοινωνία όλων των εμπλεκόμενων μερών είναι η βασική προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη. Το ζητούμενο δεν είναι να ευημερούν απλά οι αριθμοί αλλά να ζουν ευτυχισμένοι άνθρωποι ντόπιοι και επισκέπτες.