Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η άσκηση «Μίνωας 2024» στην Περιφέρεια Κρήτης, την οποία διοργανώνουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας και η Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο αντιμετώπισης μεγάλου σεισμικού γεγονότος και συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων στην Κρήτη.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης που προεδρεύει στο Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο που λειτουργεί στο Ηράκλειο, δήλωσε:
«Εξελίσσεται κανονικά η άσκηση «Μίνωας 2024» εδώ στο περιφερειακό συντονιστικό στο Ηράκλειο που είναι σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία, όπως και στα δύο συντονιστικά στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης. Είναι όλες οι υπηρεσίες εδώ, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προσπαθούμε να επιλύουμε προβλήματα και εκτιμούμε ότι με αυτό το ρεαλιστικό σχέδιο θα έχουμε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα».
Σε ότι αφορά την πορεία την άσκηση ο Περιφερειάρχης Κρήτης εξήγησε πως είναι στο ξεκίνημα και «θα κάνουμε την αξιολόγηση μόλις ολοκληρωθεί. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εν μέρει προβλήματα. Για αυτό γίνεται, προκειμένου με την ολοκλήρωση της να δούμε τα επιμέρους προβλήματα για να είμαστε καλύτεροι στο μέλλον. Μακάρι να μη γίνει ποτέ ένας σεισμός», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης «αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.
Το σημαντικό είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα παιδιά φύγανε από τις τάξεις μέσα απ’ όλα τα σχολεία. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα κάθε υπηρεσία να επιλύει τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν. Χρειάζεται ο συντονισμός, οι συνέργειες και στο τέλος του τριημέρου θα δούμε τα αποτελέσματα», υπογράμμισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.
Η άσκηση
Σκοπός της Επιχειρησιακής Άσκησης Πεδίου Πλήρους Ανάπτυξης Σεισμού και Συνοδών Γεωδυναμικών Φαινομένων είναι να συμβάλλει στη μείωση της σεισμικής διακινδύνευσης στη Νήσο Κρήτη μέσα από μία σειρά δράσεων και υλοποιήσιμων στόχων.
Στόχος είναι να βελτιωθούν τόσο ο συντονισμός των υπηρεσιών και της διαδικασίας συλλογής και αξιολόγησης των πληροφοριών, όσο και τα σχέδια έκτακτης ανάγκης και διαχείρισης κρίσεων.
Μεταξύ άλλων, επιδιώκεται η εκπαίδευση όλων των φορέων, η ενίσχυση της ετοιμότητας και της διαλειτουργικότητας, η ένταξη στο σχεδιασμό των εθελοντικών ομάδων, καθώς και η ευαισθητοποίηση του πληθυσμού.
Στην άσκηση συμμετέχουν Κεντρικοί φορείς (Υπουργεία, Κεντρικοί Οργανισμοί), η Περιφέρεια Κρήτης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, οι Πρωτοβάθμιοι Ο.Τ.Α. Κρήτης, οι Εθελοντικές Οργανώσεις, οι Περιφερειακοί και Τοπικοί Φορείς, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η ΑΔΜΗΕ, οι Φορείς Τηλεπικοινωνιών, οι Δομές Υγείας, οι Φορείς διαχείρισης Λιμένων και Αεροδρομίων, οι Τουριστικές Δομές, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης, όλα τα σχολικά συγκροτήματα της Κρήτης, οι Εφορείες Αρχαιοτήτων κ.ά.