Η πρώτη ιδιωτική αμαξοστοιχία ταχύτητας της Ιταλίας πραγματοποίησε το Σάββατο το πρώτο δρομολόγιό της από τη Ρώμη στη Νάπολι
Το κόκκινο χρώμα του και οι υψηλές ταχύτητές του φέρνουν στον νου τη Ferrari, ακόμη κι αν δεν ξέρει κανείς πως πρόεδρος της εταιρείας στην οποία ανήκει το Italo είναι ο Λούκα Κορντέρο ντι Μοντετzέμολο, ο πρόεδρος της Ferrari. Το Σάββατο, το Italo, το πρώτο ιταλικό ιδιωτικό τρένο υψηλής ταχύτητας, πραγματοποίησε το πρώτο δρομολόγιό του από τη Ρώμη στη Νάπολι καλύπτοντας τα 225 χλμ. σε λίγο περισσότερο από μια ώρα. Το εισιτήριο κοστίζει μόνον 20 ευρώ.
Το νέο Italo είναι ένα τρένο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, υποστηρίζει ο Μοντετzέμολο, πρόεδρος της NTV (Nuovo Trasporto Viaggiatori), της εταιρείας που αμφισβητεί τον κρατικό οργανισμό σιδηροδρόμων θέτοντας σε κυκλοφορία το πρώτο ιδιωτικό τρένο υψηλής ταχύτητας. «Ο ανταγωνισμός ξεκίνησε», δήλωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους καθώς οι επιβάτες του παρθενικού δρομολογίου θαύμαζαν το εσωτερικό της αμαξοστοιχίας, τα δερμάτινα καθίσματα, τα πανοραμικά παράθυρα, το βαγόνι – κινηματογράφο. Ο Μοντετzέμολο, ο οποίος δήλωσε πως η NTV επένδυσε ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο Italo, θέλει να πάρει το ένα τέταρτο της αγοράς από την κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων Trenitalia, που είναι και ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας.
«Φέραμε το τέλος ενός από τα πιο μακροχρόνια μονοπώλια στην ιστορία της χώρας μας», τόνισε. «Επιτέλους, οι ιταλοί ταξιδιώτες και οι τουρίστες μπορούν να επιλέγουν». Η δράση του ανταποκρίνεται πλήρως στις κινήσεις του Πρωθυπουργού Μάριο Μόντι προς μια πιο φιλελεύθερη οικονομία. «Θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη με ιδιωτική εταιρεία τρένων υψηλής ταχύτητας», δήλωσε ο Μοντετzέμολο. «Επιτέλους, ένα τρένο όπου λειτουργούν οι τουαλέτες!», σχολίασε η «Ρεπούμπλικα». Στη NTV έχει μερίδιο 20% η γαλλική κρατική εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF, αλλά την πλειοψηφία την έχει μια κοινοπραξία ιταλών επιχειρηματιών, ανάμεσα στους οποίους είναι ο Μοντετzέμολο και ο Ντιέγκο Ντέλα Βάλε, ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της εταιρείας Tod’s. Τα βαγόνια κατασκευάζονται από τη γαλλική Alstom.
Ώς το τέλος της χρονιάς, η εταιρεία σχεδιάζει να έχει δρομολογήσει 25 απ’ αυτές τις αμαξοστοιχίες AGV (Αutomotrice a Grande Vitesse – αυτοπροωθούμενο όχημα υψηλής ταχύτητας) που θα συνδέουν 9 ιταλικές πόλεις. Το Italo δεν βασίζεται σε ντιζελοηλεκτρικές μηχανές, καθένα από τα 11 βαγόνια του έχει από κάτω από μια μηχανή, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι δυνατότητες και η ασφάλεια του τρένου. Το Italo φέρνει στην υπηρεσία των επιβατών την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας σιδηροδρόμου των 574,8 χλμ./ώρα που σημειώθηκε τον Απρίλιο του 2007. Ποντάρει επίσης στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και τις χαμηλές τιμές των εισιτηρίων. Τα τρένα του Italo προσφέρουν στους 450 επιβάτες τους δωρεάν Wi-Fi, δορυφορική τηλεόραση, βαγόνι – κινηματογράφο 39 θέσεων, δερμάτινα καθίσματα από την εταιρεία επίπλων πολυτελείας Poltrona Frau και βοήθεια και σημεία καλωσορίσματος στους κύριους σταθμούς σχεδιασμένα από τον ιταλό αρχιτέκτονα Στέφανο Μποέρι. Το ένα τρίτο των εισιτηρίων θα διατίθεται σε χαμηλότερη τιμή, εφόσον η θέση κλείνεται εγκαίρως και όχι σε περιόδους αιχμής.
Γιώργος Αγγελόπουλος
Πηγή: tanea.gr