Σύνταξη: tourismtoday.gr

Υψηλή χαρακτηρίζεται η ζήτηση για τα προγράμματα που «τρέχουν» από τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Τουρισμού, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης και αφορούν την ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μεγάλη φαίνεται ότι είναι η απορροφητικότητα του προγράμματος που υλοποιεί το υπουργείο Τουρισμού. Οι μισοί δικαιούχοι που κληρώθηκαν στο πλαίσιο του «Τουρισμός για όλους 2024» έχουν ήδη ενεργοποιήσει την ψηφιακή χρεωστική κάρτα, την οποία θα χρησιμοποιήσουν για τη διαμονή τους σε όποιο τουριστικό κατάλυμα της χώρας επιλέξουν.

Όπως επισημαίνουν, μάλιστα, πηγές του υπουργείου Τουρισμού, καταγράφεται σημαντική πρόοδος, με τους κληρωθέντες να μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κάρτα τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας κατατέθηκαν 972.893 αιτήσεις, γεγονός που αποδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα Αναλυτικά οι επιδοτήσεις αναλύονται ως εξής:

  • Κληρωθέντες με βασικό ποσό ενίσχυσης 200 ευρώ: ποσοστό 78,12%
  • Κληρωθέντες με επαυξημένο ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ: ποσοστό 18,77%
  • Κληρωθέντες άτομα με αναπηρία από 67% και άνω με επαυξημένο ποσό ενίσχυσης 400 ευρώ: ποσοστό 3,11%

Ο συνολικός αριθμός των κληρωθέντων είναι 107.204 δικαιούχοι.

Κοινωνικός τουρισμός

Συνεχίζονται, την ίδια στιγμή, οι αιτήσεις για τους παρόχους στο πλαίσιο του προγράμματος «Κοινωνικός τουρισμός» της ΔΥΠΑ.

Τα τουριστικά καταλύματα και οι ακτοπλοϊκές εταιρίες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο νέο και ενισχυμένο πρόγραμμα «Κοινωνικού τουρισμού» μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω gov.gr.

Το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 2024-2025 ξεκίνησε τη Δευτέρα 01.07.2024, θα διαρκέσει έως τις 30.06.2025 και αφορά σε 300.000 επιταγές, με προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 43% από πέρυσι.

Οι δικαιούχοι-ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε κατάλυμα που επιλέγουν από το Μητρώο Παρόχων, κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο, με μικρή ιδιωτική συμμετοχή.

Για διαμονή σε τουριστικά καταλύματα Λέρου, Λέσβου, Χίου, Κω και Σάμου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν, ενώ για διαμονή σε καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Π.Ε. Ευβοίας, καθώς και στις Π.Ε. Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Έβρου, μπορούν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις δωρεάν.

Οι τιμές επιδότησης παραμένουν αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο, με αντίστοιχη επιδότηση κατά 20% και για τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15.12.2024 έως 14.01.2025) και του Πάσχα (από 11.04.2025 έως 27.04.2025). Η αυξημένη επιδότηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Β. Εύβοιας, του Έβρου και της Θεσσαλίας (εκτός των Σποράδων).

Thessaly Evros Pass 2024

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση για ανάδειξη των δικαιούχων για την πρώτη φάση του προγράμματος Thessaly – Evros Pass.

Στόχος είναι η στήριξη του εγχώριου τουρισμού των περιοχών της Θεσσαλίας που επλήγησαν από πλημμυρικά φαινόμενα τον Σεπτέμβριο του 2023 και των περιοχών του Έβρου, που επλήγησαν από πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2023.

Tο πρόγραμμα, με συνολικό προϋπολογισμό 4.45 εκατ. ευρώ, αφορά σε άυλες ψηφιακές χρεωστικές κάρτες, τις οποίες οι δικαιούχοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μέχρι και την τελευταία ημέρα της επιλεχθείσας φάσης, για δαπάνες διαμονής, εστίασης και τοπικών μεταφορών στις παραπάνω πληγείσες περιοχές. Οι δικαιούχοι θα προκύψουν κατόπιν κλήρωσης που θα διενεργηθεί από τον φορέα υλοποίησης μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξης των υποβολών αιτήσεων και τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του προγράμματος.

Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα χωρίζεται ως εξής:

  • «Thessaly Α Pass» που αφορά στους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς Μουρεσίου, και στις Δημοτικές Ενότητες Αγριάς, Πορταριάς, Αρτέμιδος και Μακρυνίτσης του Δήμου Βόλου, με οικονομική ενίσχυση εκατό (100) ευρώ για όσους το επιλέξουν ως προορισμό.
  • «Thessaly Β Pass» που αφορά στους Δήμους Λίμνης Πλαστήρα, Αγιάς, Τεμπών, Πύλης (πλην Δημοτικών Ενοτήτων Γόμφων και Πιαλείων) και Μετεώρων, με οικονομική ενίσχυση εκατόν πενήντα (150) ευρώ για όσους το επιλέξουν.
  • «Evros Pass» που αφορά στο Δήμο Σουφλίου και τη Δημοτική ενότητα Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με οικονομική ενίσχυση διακόσια (200) ευρώ για όσους το επιλέξουν.