Σύνταξη: tourismtoday.gr

Φέτος, 31,3 εκατομμύρια Γάλλοι σχεδιάζουν να πάνε διακοπές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο (200.000 λιγότεροι από το 2023). Από αυτούς, όπως αποκαλύπτει το Protourisme 10 εκατομμύρια θα επιλέξουν για διακοπές το εξωτερικό.

Προτιμούν ιδιαίτερα μεσογειακές χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα και σε βορειοδυτική Αφρική (Μαγκρέμπ). Υπάρχει επίσης άνοδος στα ταξίδια προς τους ευρωπαίους γείτονες και την Ασία.

  • Το 40% των παραθεριστών από την περιοχή Ιλ-ντε-Φρανς στο Παρίσι, σχεδιάζει να κάνει διακοπές στο εξωτερικό αυτό το καλοκαίρι (αύξηση 5 μονάδων σε σύγκριση με το 2023).
  • Διεθνή ταξίδια θα κάνει το καλοκαίρι το 36% των κατοίκων μεγάλων αστικών περιοχών (αύξηση 4 μονάδων).
  • Λίγο περισσότερο από το 20% των κατοίκων μεσαίων και μικρών πόλεων (μείωση 3 μονάδων) εξετάζουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν πέρα ​​από τα γαλλικά σύνορα.

Πού θα μείνουν

  • Σύμφωνα με τα δεδομένα 1,3 εκατομμύρια περισσότεροι Γάλλοι ταξιδιώτες (στο εσωτερικό και στο εξωτερικό) αποφάσισαν να μην πληρώσουν για διαμονή αυτό το καλοκαίρι και να φιλοξενηθούν από φίλους και συγγενείς.
  • Φέτος, μόνο 24,1 εκατομμύρια Γάλλοι θα επιλέξουν διαμονή επί πληρωμή (κάμπινγκ, ξενοδοχείο, επιπλωμένη ενοικίαση ή παραθεριστικό χωριό), αντιπροσωπεύοντας το 36% του πληθυσμού και το 74% των καλοκαιρινών παραθεριστών. Αυτό μειώθηκε από 25,4 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος (38% του πληθυσμού και 75% των τουριστών).

Πόσα θα ξοδέψουν

  • Ο μέσος προϋπολογισμός για καταλύματα για όσους κάνουν διακοπές στο εξωτερικό είνια στα 3.730 ευρώ ανά νοικοκυριό (215 ευρώ περισσότερο από το 2023).
  • Το 34% θα ξοδέψει λιγότερα.
  • Μόνο το 10% αναφέρει αυξημένο προϋπολογισμό.
  • Το 56% ξοδεύει παρόμοια ποσά με πέρυσι.
  • Τα δύο τρίτα έχουν κάνει συμβιβασμούς με τα τακτικά τους έξοδα για να πάνε διακοπές. Μεταξύ άλλων μειώνουν τις δαπάνες για εστιατόρια και ψώνια και το 50% από αυτούς, δεν θα κάνει δραστηριότητες αναψυχής ή πολιτιστικές.

Πότε κάνουν κράτηση

Να σημειωθεί ότι σχεδόν το 1/4 των Γάλλων δεν έχουν ακόμη κλείσει τις καλοκαιρινές τους διακοπές, κυρίως περιμένοντας προσφορές έναν μήνα πριν την αναχώρηση.

Αυτή η τάση αναμονής για προσφορές της τελευταίας στιγμής είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη φέτος, πιθανώς λόγω των αβέβαιων ταξιδιωτικών συνθηκών που προκαλούνται από την πανδημία.

Ο Αύγουστος είναι σχεδόν τόσο δημοφιλής όσο πέρυσι, με 22,6 εκατομμύρια αναχωρήσεις (23 εκατομμύρια το 2023).
Ο Ιούλιος παρουσιάζει απότομη πτώση με 1,8 εκατομμύρια λιγότερες αναχωρήσεις ή 17,2 εκατομμύρια αποχωρήσεις (έναντι 18,8 πέρυσι).