Μικρή άνοδο σημείωσε η τουριστική βιομηχανία της Κούβας το πρώτο εξάμηνο του έτους, κυρίως λόγω των κρατήσεων από τη Ρωσία.

Ωστόσο, το συνολικό ποσοστό πληρότητας εξακολουθεί να είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα προ του κορωνοϊού επίπεδα και είναι ανεπαρκές για να αντισταθμίσει τη σοβαρή έλλειψη ξένου συναλλάγματος.

Αν και υπήρξε κάποια σταδιακή βελτίωση, είναι αβέβαιο εάν ο στόχος της προσέλκυσης 3,2 εκατ. επισκεπτών μέχρι το τέλος του 2024 μπορεί να επιτευχθεί. Αυτή η αβεβαιότητα θα πρέπει να αποδοθεί στις πολλαπλές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον διάδοχό του, Τζο Μπάιντεν, οι οποίες επηρεάζουν επίσης τον τουριστικό τομέα.

Τουριστικές επιδόσεις

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Στατιστικής και Πληροφοριών (ONEI), 1,3 εκατ. διεθνείς επισκέπτες είχαν φτάσει στο νησί της Καραϊβικής μέχρι τα τέλη Ιουνίου, 11.300 περισσότεροι από ό,τι το προηγούμενο έτος.

Η βραδύτερη από την αναμενόμενη ανάπτυξη αποδίδεται εν μέρει στη μειωμένη ικανότητα πτήσεων από την Ευρώπη. Για αρκετά χρόνια, ο Καναδάς ήταν η κορυφαία αγορά προέλευσης για τους ταξιδιώτες στην Κούβα, με σχεδόν 580.000 επισκέπτες.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα επισκεπτών είναι Κουβανοί που ζουν στο εξωτερικό. Η σημαντικότερη αύξηση σημειώνεται μεταξύ των τουριστών από τη Ρωσία, οι οποίοι ήταν ήδη στην τρίτη θέση τον Ιούνιο με λίγο λιγότερους από 113.000 επισκέπτες.

Αυτό σηματοδοτεί μια αύξηση περίπου 67% σε σύγκριση με σχεδόν 68.000 επισκέπτες κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, καθιστώντας τη Ρωσία μια πολλά υποσχόμενη δύναμη πίσω από τη μέτρια ακόμη ανάκαμψη μαζί με τον Καναδά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού της Κούβας Χουάν Κάρλος Γκαρθία, η νησιωτική δημοκρατία λαμβάνει προληπτικά μέτρα για να εξασφαλίσει μια σταθερή ροή τουριστών. Η προσδοκία 200.000 παραθεριστών από τη Ρωσία φέτος και έως και μισού εκατομμυρίου τα επόμενα χρόνια αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της κυβέρνησης.