Το Κότορ, με την παρθένα γοητεία του, είναι αναμφισβήτητα η πιο όμορφη πόλη του Μαυροβουνίου 

Στο τέλος του ομώνυμου κόλπου, που είναι ο βαθύτερος της Αδριατικής, το Κότορ ξεχωρίζει σαν μια άψογα διατηρημένη χρονοκάψουλα. Η εντυπωσιακή τειχισμένη Παλιά Πόλη, με την ανεπιτήδευτη ομορφιά της, καταφέρνει να διατηρήσει τη γοητεία της παρά τους χιλιάδες τουρίστες που την επισκέπτονται κάθε χρόνο. Τόσο η πόλη όσο και η κοντινή περιοχή είναι μοναδικά ιστορικά μνημεία που περιβάλλονται από την εντυπωσιακή ομορφιά της φύσης.  

 Η ιστορία του Κότορ 

Είναι άγνωστο πότε πραγματικά ιδρύθηκε το Κότορ. Εκεί κατοικούσαν τόσο Ιλλυριοί όσο και  Έλληνες, και υπό τη Ρωμαϊκή κυριαρχία άρχισε να εξελίσσεται σε εξέχουσα μητρόπολη. Στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια σημαντική πόλη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.  

Ωστόσο, το Κότορ έφτασε στην ακμή του και απέκτησε τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική που θαυμάζουμε σήμερα, κατά την εποχή της Ενετοκρατίας (1420–1797). Αργότερα, εντάχθηκε στην Αυτοκρατορία των Αψβούργων, μέχρι που καταλήφθηκε από τον Ναπολέοντα. Συνέχισε την πρόσφατη ιστορία του ως μέρος του Γιουγκοσλαβικού κράτους και τώρα πλέον ως μια πόλη του ανεξάρτητου κράτους του Μαυροβουνίου.  

Το Κότορ έχει μια από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις στην Αδριατική, η οποία αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. 

Μια περιήγηση στην Παλιά Πόλη 

Η Παλιά Πόλη του Κότορ περιβάλλεται από τείχη και έχει τρεις εισόδους: την κεντρική Πύλη της Θάλασσας, τη βόρεια Πύλη του Ποταμού και τη νότια Πύλη Gurdic. Έτσι, ξεκινώντας από την Πύλη της Θάλασσας, θα κάνουμε μια περιήγηση για να γνωρίσουμε την Παλιά Πολή.  

Αυτός είναι και ο καλύτερος τρόπος για να θαυμάσετε τα πιο σημαντικά αξιοθέατα και να ανακαλύψετε τους κρυμμένους θησαυρούς της πόλης, με τέσσερις χαρακτηριστικές πλατείες ως σημεία αναφοράς.  

 

Πλατεία των Όπλων, Κότορ (Photo credit: By Food and Travel) 

 

Πλατεία των  Όπλων 

Η Πλατεία των Όπλων, η μεγαλύτερη πλατεία της Παλιάς Πόλης, είναι προσβάσιμη μέσω της Πύλης της Θάλασσας. Στην πλατεία ξεχωρίζουν το Πρυτανικό Μέγαρο στη δυτική πλευρά της πλατείας και ο περίφημος Πύργος του Ρολογιού του 17ου αιώνα. Ο Στύλος της Ντροπής, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε ως μορφή τιμωρίας κατά τη μεσαιωνική εποχή, βρίσκεται μπροστά από τον πύργο. Οι κατηγορούμενοι στέκονταν μπροστά από τον στύλο για να μάθουν όλοι οι πολίτες για ποιο λόγο είχαν καταδικασθεί. 

 

Πϋργος του Ρολογιού, Κότορ (Photo credit: By Food and Travel) 

 

Πλατεία του Αλευριού 

Στην ανατολική πλευρά της Πλατείας των Όπλων, ένα στενό δρομάκι οδηγεί στην Πλατεία του Αλευριού και σε μερικά από τα πιο όμορφα σπίτια του Κότορ, συμπεριλαμβανομένου του Παλατιού Beskuka, το οποίο έχει μια συναρπαστική ιστορία. Το όνομα του ιδιοκτήτη Beskuka (που μεταφράζεται σε “άστεγος”) γινόταν αντικείμενο χλευασμού από τους κατοίκους της πόλης. Για το λόγο αυτό ο Beskuka εξοργισμένος, συνέλαβε ένα σχέδιο να χτίσει 100 σπίτια στην πόλη, αλλά τελικά κατάφερε να ολοκληρώσει μόνο 68 από αυτά.  

Πλατεία του Αλευριού, Κότορ (Photo credit: By Food and Travel) 

 

Πλατεία του Αγίου Τρύφωνα 

Από αυτό το σημείο, ένα άλλο στενό, γραφικό δρομάκι οδηγεί στην επόμενη πλατεία, όπου δεσπόζει ο καθεδρικός ναός του Αγίου Τρύφωνα, το σημαντικότερο εκκλησιαστικό μνημείο στο Κότορ.  Ο Άγιος Τρύφωνας έγινε προστάτης του Κότορ το 890 όταν ένας έμπορος πρόσφερε το κεφάλι του Αγίου στην πόλη. Το εσωτερικό του καθεδρικού ναού είναι εντυπωσιακό, με μαρμάρινες κολώνες, παράθυρα σε γοτθικό στυλ και ανάγλυφα που απεικονίζουν τη ζωή του Αγίου Τρύφωνα.  

Εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα, Κότορ (Photo credit: By Food and Travel)

 

 Πλατεία του Ξύλου 

Από εδώ, αν κινηθείτε προς τα βόρεια τείχη, καταλήγετε στην καταπράσινη Πλατεία του Ξύλου και στην Εκκλησία της Αγίας Μαρίας με τον χαρακτηριστικό τρούλο. Η εκκλησία χτίστηκε προς τιμήν της μοναχής που ενέπνευσε τους πολίτες του Κότορ να υπερασπιστούν την πόλη από τον Τούρκο ναύαρχο Μπαρμπαρόσα τον 16ο αιώνα. Από αυτή την πλατεία, η Βόρεια Πύλη οδηγεί σε μια πεζογέφυρα πάνω από τον Ποταμό Skurda 

Ωστόσο, πέρα ​​από τα σημαντικά αξιοθέατα και τα εντυπωσιακά κτίρια, η μαγεία του Κότορ κρύβεται στην ίδια την πόλη. Ένα στενό δρομάκι που δεν ξέρεις πού θα σε οδηγήσει, μια εκκλησία που δεν έχεις δει στον χάρτη, μια απλωμένη μπουγάδα, ένα παλιό γραμματοκιβώτιο ή μια εντυπωσιακή είσοδος σπιτιού μπορεί να είναι ανάμεσα στις πολλές αξέχαστες εικόνες που συναντάς. Η μαγεία της πόλης γίνεται ακόμα πιο έντονη το βράδυ, όταν οι σκιές προσθέτουν μυστήριο στην εξαιρετική ομορφιά της. 

 

 Τα τείχη του Κότορ 

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε μια καλύτερη και συνολικότερη εικόνα της Παλιάς Πόλης είναι να κάνετε μια βόλτα στα παλιά τείχη. Έχουν μήκος σχεδόν 4,5 χιλιόμετρα και ολοκληρώθηκαν τον 15ο αιώνα. Τα τείχη του Κότορ απλώνονται γύρω από την πόλη και το λόφο San Giovanni. Μπορείτε εύκολα να αναβείτε στα τείχη της πόλης που βρίσκονται κατά μήκος του Ποταμού Skurda ακολουθώντας τα σκαλιά που ξεκινούν από την Πλατεία των Όπλων. Ωστόσο, εάν θέλετε να περιπλανηθείτε σε όλο το μήκος των τειχών επάνω στον λόφο, τότε πρέπει να εφοδιαστείτε με υπομονή και αρκετή αντοχή. 

Τα τείχη στον Ποταμό Skurda, Κότορ (Photo credit: By Food and Travel) 

 

Το μονοπάτι ξεκινάει κοντά στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας. Μετά από 520 σκαλοπάτια θα φτάσετε στην εκκλησία της Παναγίας της Υγείας. Από εκεί, θα συνεχίσετε για το Παλιό Κάστρο του Αγίου Ιβάν. Σε αυτό το σημείο απλώνεται μπροστά σας η Παλιά Πόλη και ο κόλπος του Κότορ, με τη θέα να σου κόβει κυριολεκτικά την ανάσα.  

 

 Οι γάτες του Κότορ 

Κάτι ακόμα που κάνει το Κότορ ξεχωριστό είναι η αγάπη της πόλης για τις γάτες. Οι γάτες είναι παντού στο Κότορ. Είναι φροντισμένες, υγιείς και καθαρές, ενώ υπάρχουν δοχεία με φαγητό και νερό για αυτές σε διάφορα σημεία της πόλης. Αν και, σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση, οι κάτοικοι του Κότορ αγαπούν τις γάτες επειδή κάποτε τους βοήθησαν να σώσουν την πόλη, το πιθανότερο είναι ότι η αγάπη του Κότορ γι΄ αυτές να οφείλεται στους ναυτικούς του. Το Κότορ είχε πολλούς κατοίκους που δούλευαν ως ναυτικοί και στα μεγάλα ταξίδια τους είχαν τις γάτες σαν παρέα. Όταν επέστρεφαν στο σπίτι τους, έφερναν τις γάτες μαζί τους από διάφορα μέρη του κόσμου με αποτέλεσμα αριθμός τους να αυξηθεί σημαντικά. Σήμερα, θα βρείτε καταστήματα που πωλούν αντικείμενα με γάτες, ενώ υπάρχει επίσης και σχετικό μουσείο. 

Εστιατόριο Przun, Κότορ (Photo credit: By Food and Travel) 

 

Τα πιο ξεχωριστά εστιατόρια της Παλιάς Πόλης 

Η Παλιά Πόλη του Κότορ είναι ένας ιδιαίτερος γαστρονομικός προορισμός. Η τοπική κουζίνα είναι ένας ενδιαφέρον συνδυασμός Βαλκανικών και δυτικών επιρροών που βασίζεται κυρίως στα τοπικά προϊόντα.  

Είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις το καλύτερο ανάμεσα στα δεκάδες μέρη που υπάρχουν στα στενά δρομάκια και τις πλατείες. Παρόλα αυτά, θα προτείνουμε τέσσερα μέρη που πραγματικά πιστεύουμε ότι αξίζει να επισκεφτείτε. 

Przun: Το εστιατόριο Przun βρίσκεται σε μια μικρή, γραφική πλατεία και στεγάζεται σε ένα όμορφο παλιό σπίτι. Το μενού του προσφέρει μοντέρνα πιάτα αλλά και παραδοσιακές τοπικές συνταγές. Ανάμεσα του ξεχωρίζει το ριζότο με άγρια ​​τοπικά μανιτάρια, όπως και η εξαιρετική σούπα θαλασσινών, που θα λέγαμε ότι είναι η σπεσιαλιτέ του. Η λίστα με τα τοπικά κρασιά είναι επίσης εντυπωσιακή. 

Konoba Santa Scala: Αναφέρεται ως το παλαιότερο εστιατόριο του Κότορ. Το μενού του επικεντρώνεται κυρίως σε θαλασσινά της περιοχής. Ένα από τα πιάτα που ξεχωρίζει είναι το μαύρο ριζότο που φτιάχνεται με σουπιές μαγειρεμένες στο μελάνι τους.  

La Catedral Pasta Bar: Αυτό είναι το καλύτερο μέρος στο Κότορ για ζυμαρικά. Το μενού του είναι εκτενές αλλά τα τραπέζια είναι πολύ λίγα, οπότε συνήθως τις ώρες αιχμής υπάρχει αναμονή. 

Pronto Pizza: Είναι αδύνατο να κάνετε μια βόλτα στο Κότορ και να μην παρατηρήσετε πολλούς να κρατούν τεράστια κομμάτια πίτσας. Το Pronto είναι κάτι σαν θεσμός για την πόλη και όλοι θα περάσουν για να δοκιμάσουν την πίτσα που βγαίνει όλη μέρα φρεσκοψημένη από τον φούρνο του.  

Η αρχή του μονοπατιού για το Κάστρο του Αγίου Ιβάν (Photo credit: By Food and Travel) 

 

Η παρθένα ομορφιά του Κότορ 

Αν και το Κότορ έχει εξελιχθεί σε δημοφιλή προορισμό με χιλιάδες τουρίστες, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από κρουαζιερόπλοια που σταματούν εδώ για λίγες ώρες, καταφέρνει να διατηρεί τη γοητεία και την ομορφιά του. Δεν είναι μόνο τα κτίρια της Παλιάς Πόλης ή η μαγική φύση που την περιβάλλει, είναι επίσης η ήρεμη ενέργεια και η μοναδική ατμόσφαιρα που κάνουν το Κότορ ξεχωριστό.  

Ωστόσο για να λατρέψετε το Κότορ, οι πρόταση μας είναι να διανυκτερεύσετε μέσα στην Παλιά Πόλη και έτσι να ζήσετε ολόκληρο τον κύκλο της καθημερινότητάς της μεσαιωνικής πόλης. Από τις πρωινές ώρες που ανοίγουν σιγά σιγά τα μαγαζιά, μετά το μεσημέρι και το απόγευμα που κατακλύζεται από επισκέπτες και μέχρι το βράδυ που η πόλη αποκτά μια ατμόσφαιρα μυστικιστική.  

Το Κότορ είναι ένα μέρος για να βιώσετε εμπειρίες και να ζήσετε αξέχαστες στιγμές, όχι απλώς για να το επισκεφθείτε. 

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες ταξιδιωτικές προτάσεις για μοναδικούς προορισμούς, αξιοθέατα, διαμονή, εστιατόρια και τοπικά προϊόντα στην ιστοσελίδα μας byfoodandtravel.com.