Τις τελευταίες ημέρες, αρκετές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν ή ανέστειλαν πτήσεις προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Βηρυτού-Ραφίκ Χαρίρι λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή.

Οι ακυρώσεις έρχονται καθώς το Ισραήλ και η πολιτοφυλακή της Χεζμπολάχ φαίνεται να βρίσκονται στα πρόθυρα μιας πλήρους κλίμακας σύγκρουσης, μετά από μια φονική επίθεση με ρουκέτες στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν στις 27 Ιουλίου 2024.

Μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Lufthansa, Swiss International Air Lines και Eurowings, ανακοίνωσαν την αναστολή των δρομολογίων τους από και προς τη Βηρυτό τουλάχιστον έως τις 6 Αυγούστου 2024, ως προληπτικό μέτρο. Άλλες αεροπορικές εταιρείες όπως η Turkish Airlines, η Aegean Airlines και η Ethiopian Airlines ακολούθησαν επίσης το παράδειγμά τους, με την Turkish Airlines να ακυρώνει ορισμένες πτήσεις.

Η Middle East Airlines (MEA), ο εθνικός αερομεταφορέας του Λιβάνου, έχει επαναπρογραμματίσει αρκετές πτήσεις και διαχειρίζεται προσεκτικά τις δραστηριότητές της για να μετριάσει τους κινδύνους που συνδέονται με την τρέχουσα αστάθεια. Η αεροπορική εταιρεία έχει καθυστερήσει ορισμένες από τις πτήσεις της για να αποφύγει αφίξεις αργά το βράδυ, επικαλούμενη τεχνικούς λόγους που σχετίζονται με την κατανομή των ασφαλιστικών κινδύνων.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή, ενώ αναμένονται επιπλέον αναταραχές. Το αεροδρόμιο της Βηρυτού, το οποίο έχει ιστορία ως ζώνη σύγκρουσης κατά τη διάρκεια των προηγούμενων πολέμων, αντιμετωπίζει και πάλι την αβεβαιότητα καθώς οι εντάσεις αυξάνονται. Εν τω μεταξύ, κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές συμβουλές καλώντας τους πολίτες τους να αποφεύγουν τα ταξίδια στον Λίβανο κατά τη διάρκεια αυτής της ασταθούς περιόδου.

Καθώς η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ εντείνεται, ο αντίκτυπος στα διεθνή ταξίδια και στην περιφερειακή σταθερότητα γίνεται ολοένα και πιο σοβαρός. Συνιστάται στους ταξιδιώτες να ενημερώνονται για την κατάσταση των πτήσεων και να λαμβάνουν υπόψη τις επίσημες ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται.