Με επίκεντρο τη Μάρπισσα, όπου αναβιώνουν με ζωντανές αναπαραστάσεις τα Αγια Πάθη, η Πάρος διεκδικεί και εφέτος τη μοναδικότητα του εορτασμού του Πάσχα. Κάτοικοι αλλά και επισκέπτες συμμετέχουν κάθε χρόνο σε αυτό το εντυπωσιακό και κατανυκτικό συνάμα θέαμα που πλαισιώνεται από τις Λειτουργίες και τις Περιφορές Εικόνων στις γραφικές εκκλησιές του νησιού ταυτόχρονα με μια σειρά εκδηλώσεων πολιτιστικού και θρησκευτικού χαρακτήρα.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής αξίζει κανείς να ζήσει τις αναπαραστάσεις των παθών του Κυρίου. Ένα έθιμο το οποίο πραγματοποιείται ανελλιπώς στη Μάρπησσα από το 1924 σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που πήραμε από το γιο, της τότε δασκάλας του χωριού, της αείμνηστης Βασιλείας Καφούρου-Ασωνίτη, η οποία το εμπνεύστηκε και το ξεκίνησε.
Κατά την περιφορά του Επιταφίου περιμετρικά του χωριού και σε επιλεγμένες θέσεις βιώνει κανείς :
- Την Ανάσταση του Λαζάρου
- Την Είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα
- Την Μετάνοια της Μαγδαληνής
- Το Μυστικό Δείπνο
- Τον Πόντιο Πιλάτο
- Την Προσευχή στο Όρος των ελαιών
- Την Ανάβαση στο Γολγοθά
- Το πριν Αλέκτωρ Λαλήσει
- Τον Απαγχονισμό του Ιούδα
- Την Σταύρωση
- Την Αποκαθήλωση
- Τον Επιτάφιο θρήνο
Στις αναπαραστάσεις παίρνουν μέρος 200 άτομα όλων των ηλικιών. Τυχερός, επίσης, αισθάνεται, όποιος ακολουθήσει τον Επιτάφιο, σηκώνοντας τον Τίμιο Σταυρό και βιώνοντας το μοναδικό αυτό έθιμο(στο χωριό που το γέννησε) μέσα στην ανοιξιάτικη φύση στις μυρωδιές της ρίγανης, της φασκομηλιάς και υπό τους κατανυκτικούς ψαλμούς των εγκωμίων της χορωδίας που τον συνοδεύει. Σήμερα το ίδιο έθιμο πραγματοποιείται, σε μικρότερο βαθμό, και στα γύρω χωριά(Μάρμαρα, Πρόδρομος Λεύκες και Άσπρο Χωριό).
Η αναπαράσταση του Θείου Δράματος ολοκληρώνεται την Κυριακή του Πάσχα με τη Λιτανεία της Δεύτερης Ανάστασης, όπου μικρές αγγελικές μορφές κατά το μήκος του δρόμου κορυφώνουν την κατάνυξη.
Το μεσημέρι της ίδιας μέρας διεξάγεται η ¨Γιορτή της Αγάπης ¨, όπου όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του χωριού γίνονται μια μεγάλη παρέα.(η είσοδος είναι δωρεάν).
Πέρα όμως από τη Μάρπισσα, όλο το νησί έχει να παρουσιάσει σειρά θρησκευτικών και παραδοσιακών εκδηλώσεων, όπως η συνάντηση επιταφίων στη Νάουσα αργά το βράδυ της Μ. Παρασκευής και η ολονυκτία στο μοναστήρι των Αγίων Θεοδώρων και στην ιστορική ανδρώα μονή της Λογγοβάρδας καθώς και το πασχαλινό παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική την Κυριακή το μεσημέρι στο λιμανάκι της Νάουσας το οποίο συνεχίζεται μέχρι το βράδυ, το κάψιμο του Ιούδα στο χωριό του Προδρόμου την Κυριακή το απόγευμα
Το κυκλαδίτικο νησί που, κάθε χρόνο διεκδικεί όλο και μεγαλύτερο μερίδιο της διεθνούς τουριστικής αγοράς, αναμένεται και εφέτος να κατακλυστεί από τους φανατικούς φίλους από την Ελλάδα και το εξωτερικό και υπόσχεται κάθε μέρα παραμονής να είναι διαφορετική από πλευράς ποικιλίας εκδηλώσεων και ενδιαφερόντων.