Ενώ οι μεσογειακές χώρες, αναμέσά τους και η Ελλάδα, συνεχίζουν είναι στις κορυφαίες επιλογές των Γερμανών για τις φθινοπωρινές διακοπές τους, οι προορισμοί μεγάλων αποστάσεων, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και την Ασία, γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς φέτος, καθώς εμπειρίες που συνδυάζουν τον πολιτισμό, την ύπαιθρο. και τα τοπία αναδεικνύονται οι ισχυρότεροι οδηγοί για την επιλογή ταξιδιωτικών σχεδίων, σύμφωνα με τη Mabrian.
Τα στοιχεία υποδεικνύουν, επίσης, ότι τα ταξιδιωτικά πλάνα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου 2024 αντικατοπτρίζουν μια μεταβαλλόμενη τάση, μια ελαφρά αναπροσαρμογή της ισχυρής ζήτησης για μεσογειακούς προορισμούς και μια αύξηση για εναλλακτικούς προορισμούς μεσαίων αποστάσεων στον Καύκασο και την Κεντρική Ασία, ορισμένες σκανδιναβικές χώρες καθώς και στη Βαλκανική Χερσόνησο.
Αναδυόμενοι προορισμοί
Οι Γερμανοί ταξιδιώτες εξακολουθούν να δείχνουν έντονη προτίμηση στους παραδοσιακούς μεσογειακούς προορισμούς ως φθινοπωρινά ταξιδιωτικά μέρη (ιδίως στην Τουρκία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, στην Γαλλία και την Ελλάδα), αλλά, καθώς η ζήτηση σταθεροποιείται ή μειώνεται ελαφρώς, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, η Βαλκανική Χερσόνησος, ο Καύκασος, η Κεντρική Ασία και ορισμένες σκανδιναβικές χώρες γίνονται πιο ελκυστικές.
Ειδικότερα η γερμανική ζήτηση για ταξίδια σε σκανδιναβικές χώρες παρουσιάζει μικτές τάσεις: η Δανία και η Φινλανδία μειώνονται, ενώ η Σουηδία και η Νορβηγία σημειώνουν αύξηση +12% και +18%, λόγω των υπαίθριων και φυσικών αξιοθέατων, ιδιαίτερα ελκυστικών για την αγορά του Μονάχου, με σημαντική αύξηση της ζήτησης.
Στη χερσόνησο των Βαλκανίων, η Κροατία (+45%), η Σερβία (+25%) και η Αλβανία (+73%), γίνονται δημοφιλείς φθινοπωρινοί προορισμοί για τους Γερμανούς, καθώς και ο Καύκασος και η Κεντρική Ασία, με τη Γεωργία να έχει +9% περισσότερη ζήτηση από ό,τι το φθινόπωρο του 2023. Παράλληλα υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν, τα οποία εξακολουθούν να είναι εξειδικευμένα αλλά συγκεντρώνουν ισχυρό ενδιαφέρον.