Απότομη αύξηση των πτήσεων ιδιωτικών τζετ σε ευρωπαϊκά hotspots διακοπών καταγράφηκε πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Greenpeace Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Μάλιστα, υπογραμμίζεται σημαντική άνοδος κατά τις περιόδους αιχμής των διακοπών σε σύγκριση με τα ταξίδια εκτός εποχής.

Σε ευρωπαϊκούς προορισμούς διακοπών, οι αφίξεις ιδιωτικών τζετ αυξήθηκαν κατά 250% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, υποδεικνύοντας ότι οι περισσότερες από αυτές τις πτήσεις ήταν για λόγους αναψυχής.

Πάνω από 117.000 πτήσεις σε 45 προορισμούς πολυτελείας καταγράφηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, με αποτέλεσμα περισσότερους από 520.000 τόνους εκπομπών CO2.

Δημοφιλέστεροι προορισμοί

Η Νίκαια, η Γενεύη και η Πάλμα ντε Μαγιόρκα αναδείχθηκαν ως οι τρεις κορυφαίοι προορισμοί για την κυκλοφορία ιδιωτικών αεροσκαφών.

Οι περισσότερες πτήσεις ιδιωτικών τζετ πραγματοποιήθηκαν στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μετατοπίστηκαν στην περιοχή των Άλπεων τους ψυχρότερους μήνες.

Επιπλέον, το 93,2% αυτών των πτήσεων ήταν εντός Ευρώπης, με το 11,9% να καλύπτει μικρές αποστάσεις έως και 250 km – ταξίδια που θα μπορούσαν εύκολα να πραγματοποιηθούν χρησιμοποιώντας πιο βιώσιμες επιλογές, όπως τρένα ή πορθμεία.

Υπογραμμίζεται ότι μια και μόνο πτήση με ιδιωτικό τζετ προς αυτούς τους προορισμούς εκπέμπει σχεδόν τόσο άνθρακα όσο οι ετήσιες εκπομπές ενέργειας του μέσου Ευρωπαίου πολίτη (4,46 έναντι 5,37 τόνων CO2), υπογραμμίζοντας πώς οι εξαιρετικά πλούσιοι συμβάλλουν δυσανάλογα στην κλιματική κρίση.