Σύνταξη: tourismtoday.gr

Τις επτά νέες τάσεις που διαμορφώνουν το τοπίο στα luxury ταξίδια το 2025, αποκαλύπτει μελέτη της Virtuoso σε συνεργασία με το Globetrender.

Σύμφωνα με το Luxury Travel Trend Watch 2025, που ανέλυσε παγκόσμια δεδομένα από το 2024 Brand and Travel Tracker Survey της Virtuoso, αυτές είναι:

Silver Bullet Wellness

Το Global Wellness Institute βλέπει την άνοδο της «Silver Bullet Wellness», καθώς ο τουρισμός ευεξίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 16,6% ετησίως και να φτάσει τα 2,1 τρις δολάρια μέχρι το 2027.

Οι ταξιδιώτες πολυτελείας αναζητούν θεραπείες για την αϋπνία, τη γνωστική παρακμή και την πρόληψη ασθενειών, προχωρώντας πέρα από τις παραδοσιακές θεραπείες περιποίησης σε προγράμματα επέκτασης της ζωής.

Η Ελβετία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Ταϊλάνδη είναι μεταξύ των χωρών που ηγούνται, καθώς οι ταξιδιώτες υψηλού πλούτου προτιμούν τα καταφύγια που προσφέρουν εντατικές, προσαρμοσμένες μεταμορφώσεις σε μυαλού και σώματος.

F**k-It Lists

Ο όρος «bucket list» κυριαρχεί εδώ και καιρό στο ταξιδιωτικό τοπίο, αλλά η εστίαση έχει μετατοπιστεί σε αυθόρμητες, βραχυπρόθεσμες εμπειρίες, αντανακλώντας μια νοοτροπία «carpe diem».

Το 2025 και μετά οι ταξιδιώτες αγκαλιάζουν τις «F**k-It Lists» – αυθόρμητες, διασκεδαστικές και απελευθερωτικές περιπέτειες που δίνουν προτεραιότητα στο να ζεις τη στιγμή και τροφοδοτούν τις σπατάλες σε πιο εξωφρενικούς τρόπους ταξιδιού, όπως ναυλώσεις γιοτ, πτήσεις πρώτης θέσης και ιδιωτικά τζετ.

Mood Boarding

Ο φιλόσοφος Alain de Botton σημειώνει ότι η πρόκληση του ταξιδιού είναι ότι «παίρνεις τον εαυτό σου μαζί σου», τονίζοντας τη σημασία της κατανόησης του σκοπού πίσω από την απόδραση.

Όταν προγραμματίζουν ένα ταξίδι, οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται τους προορισμούς και τις δραστηριότητες, παραβλέποντας συχνά το πώς θέλουν να νιώσουν.

Καθώς οι σχεδιαστές ταξιδιών κάνουν τις σωστές ερωτήσεις για να προσεγγίσουν τα πραγματικά κίνητρα των πελατών, μπορούν να αντιμετωπίσουν βαθύτερες συναισθηματικές ανάγκες, δημιουργώντας την τάση «Mood Boarding». Σκεφτείτε ένα δείπνο με κεριά μέσα σε ένα ηφαίστειο στην Ισλανδία.

XZ Beta Ταξίδι

Μέχρι το 2025, επτά γενιές θα ταξιδεύουν μαζί για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς τα «Beta Babies» θα γεννηθούν από γονείς της Gen Z.
Αυτό περιλαμβάνει τη Gen Alpha, τους Millennials, τη Gen X, τους Boomers και τους Matures.

Το XZ Beta Travel θα δει τους νέους γονείς της Gen Z να ταξιδεύουν με τα παιδιά τους και τους παππούδες της Gen X, οι οποίοι συχνά χρηματοδοτούν τα ταξίδια.

Wander Women

Καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες όλων των ηλικιών επιλέγουν να κάνουν solo, περιπετειώδη ταξίδια, οι ταξιδιωτικοί πάροχοι ανταποκρίνονται προσφέροντας προσαρμοσμένες εμπειρίες που ανταποκρίνονται σε αυτή την τάση.

Σύμφωνα με τη Virtuoso, το 71% των solo ταξιδιωτών του είναι γυναίκες, με το 47% διαζευγμένες, χωρισμένες ή χήρες.

Memoirs in Motion

Αυτή η τάση περιλαμβάνει τους ταξιδιώτες πολυτελείας που προσλαμβάνουν επαγγελματικά κινηματογραφικά συνεργεία για να καταγράψουν τα ταξίδια τους, μετατρέποντας τις διακοπές σε προσωπικές παρακαταθήκες.

Σε αντίθεση με την τάση «Set-Jetting», η οποία επικεντρώνεται στην επίσκεψη σε κινηματογραφικές τοποθεσίες, αυτή η τάση αφήνει τους τουρίστες να πρωταγωνιστήσουν στα δικά τους ντοκιμαντέρ, αντανακλώντας την αυξανόμενη ζήτηση για εξατομικευμένη αφήγηση και διατήρηση αναμνήσεων.

Εταιρείες όπως η Cookson Adventures, η Quintessentially Travel, η Pelorus και η Joro Experiences μετατρέπουν τα ταξίδια σε κινηματογραφικές αναμνήσεις, παρέχοντας ένα πρακτικά εντυπωσιακό αρχείο εξαιρετικών εμπειριών.

Racketeering

Η έβδομη τάση αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δημοτικότητα των αθλημάτων ρακέτας όπως το τένις, το πικλμπώλ και το padel κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Πολλές εταιρείες διοργανώνουν πλέον διακοπές με θέμα τα αθλήματα ρακέτας και τα θέρετρα παγκοσμίως επωφελούνται από αυτή την τάση προσθέτοντας υπερσύγχρονα γήπεδα, κλινικές και τουρνουά.

Αξιοσημείωτοι προορισμοί περιλαμβάνουν το Marbella Club, τη γενέτειρα του padel στην Ευρώπη και το Necker Island, όπου ο Richard Branson φιλοξενεί το αποκλειστικό τουρνουά τένις Necker Cup.

Ακόμη και οι γραμμές κρουαζιέρας, όπως η Crystal Cruises, προσφέρουν πλέον γήπεδα πικλμπώλ και πέλντελ στα πλοία τους.