Ο ταξιδιωτικός τομέας έχει «ξεπεράσει κάθε άλλο καταναλωτικό προϊόν και υπηρεσία» τα τελευταία δύο χρόνια , σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Ένωσης Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (Abta), Mark Tanzer.

Ο επικεφαλής της Abta χαιρέτισε «την μεγάλη ανάκαμψη στα ταξίδια και τον τουρισμό» από την πανδημία καθώς άνοιξε το Travel Convention στην Ελλάδα.

Ο Tanzer πρόσθεσε ότι η τελευταία έκθεση Holiday Habits «δείχνει στους ανθρώπους να βασίζονται όλο και περισσότερο στην υποστήριξη των οργανωτών ταξιδιών» και πρότεινε: «Η εμπιστοσύνη στους επαγγελματίες του ταξιδιού είναι αντίθετη με τη γενική πτώση της εμπιστοσύνης στο Ηνωμένο Βασίλειο – στους πολιτικούς, στα μέσα ενημέρωσης, στους θεσμούς. ”

Ωστόσο, προειδοποίησε: «Η πρόκληση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής έχει ενταθεί. Η απόδειξη της επιταχυνόμενης αλλαγής είναι παντού γύρω μας.

«Είναι πολύ πιθανό ορισμένοι τύποι διακοπών, σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, να καταστούν μη βιώσιμοι στο μέλλον και η απρόβλεπτη κατάσταση του καιρού αυξάνει τον επιχειρηματικό κίνδυνο σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού».

Ο Tanzer επέμεινε: «Παίρνουμε σοβαρά την ευθύνη μας στα ταξίδια, αλλά πρέπει να πιέσουμε για ενεργειακή απόδοση χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού».

Κάλεσε την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τα έσοδα από το Air Passenger Duty (APD) για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων, λέγοντας: «Zητούμε απο τη νέα κυβέρνηση να βοηθήσει στην επιτάχυνση της παραγωγής βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF).

«Χωρίς αυτή την επένδυση, η δέσμευση για χρήση 10% SAF σε όλες τις πτήσεις έως το 2030 θα είναι ανέφικτη ή απαγορευτικά δαπανηρή», προειδοποίησε, ενώ επέμεινε: «Τα κεφάλαια υπάρχουν.

«Το Γραφείο Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού προβλέπει ότι το APD θα αυξηθεί από 3,8 δισεκατομμύρια £ το 2023-24 σε 5,9 δισεκατομμύρια £ το 2028-29. Σίγουρα αυτή η αυξανόμενη καταναλωτική εισφορά θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον εν μέρει για να διατηρηθεί η συμβατότητα του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενέργεια των διεθνών ταξιδιών».

Ο Tanzer προειδοποίησε επίσης: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στον υπερτουρισμό, λέγοντας ότι οφείλεται μόνο στην ανάπτυξη της ιδιωτικής αγοράς ενοικίασης. Η δημιουργία ενός ισχυρού δεσμού μεταξύ μιας κοινότητας προορισμού και των επισκεπτών της είναι απαραίτητη.

“Η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ των συμφερόντων των οικοδεσποτών και των επισκεπτών τουριστών απαιτεί προσαρμογή και από τις δύο πλευρές.”

Είπε στο Συνέδριο: «Η νέα κυβέρνηση έχει θέσει την ανάπτυξη ως προτεραιότητα. Τα ταξίδια και ο τουρισμός πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αναπτυξιακής στρατηγικής της.

«Συνεχίζουμε να πιέζουμε ώστε η κυβέρνηση να επεκτείνει το Σχέδιο Κινητικότητας Νέων για να επιτρέψει στους νέους να αποκτήσουν εμπειρία εργασίας στο εξωτερικό στον ταξιδιωτικό κλάδο, καθιστώντας σαφές ότι αυτό είναι αρκετά διαφορετικό από την ευρύτερη συζήτηση για την ελευθερία κινήσεων».

Ο Tanzer είπε ότι ο κλάδος βρίσκεται «σε σημείο καμπής», λέγοντας: «Αντιμετωπίζουμε προκλήσεις, αλλά προχωράμε μπροστά από μια θέση ισχύος.

«Η ταξιδιωτική βιομηχανία θα πρέπει να προσαρμοστεί και να αλλάξει για να πετύχει σε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών άνθρακα και θα πρέπει να πάρουμε τον πελάτη μαζί μας».