Στο 3ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2024 στη Ζάκυνθο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Γιάννης Χατζής, απηύθυνε χαιρετισμό προς τους συμμετέχοντες, επισημαίνοντας τη σημασία της διοργάνωσης και τον ρόλο της ως θεσμού που εδραιώνεται στον χώρο του ελληνικού τουρισμού.

Ο κ. Χατζής αναφέρθηκε στη μεγάλη χαρά της ΠΟΞ να βρίσκεται σε ένα τόσο σημαντικό νησί για τον ελληνικό τουρισμό και τόνισε τη δυναμική του συνεδρίου ως πλατφόρμας που φέρνει την Ομοσπονδία πιο κοντά στη βάση της, δίπλα στον Έλληνα ξενοδόχο.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΠΟΞ αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός τουριστικός κλάδος, παρά την επικοινωνιακή προβολή των “ρεκόρ” και των επιτυχιών. Επισήμανε ότι η πραγματικότητα είναι πολύ πιο σύνθετη, με τα ξενοδοχεία να συμβάλλουν τα μέγιστα στην οικονομία μέσω της άμεσης συνεισφοράς τους στο ΑΕΠ και της δημιουργίας χιλιάδων θέσεων εργασίας. Συγκεκριμένα, ο ξενοδοχειακός κλάδος συνεισφέρει 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό ΑΕΠ και προσφέρει 225.000 θέσεις εργασίας, στηρίζοντας την τοπική οικονομία, ιδιαίτερα στα νησιά, όπου το 90% του ξενοδοχειακού ΑΕΠ παράγεται περιφερειακά και σχεδόν το 70% του τουριστικού ΑΕΠ προέρχεται από τρεις νησιωτικές περιφέρειες.

Ο κ. Χατζής υπογράμμισε την ανάγκη για ενότητα και συλλογική δράση, ειδικά τώρα που ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Ο διεθνής ανταγωνισμός εντείνεται, ενώ οι προκλήσεις από τη στασιμότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών, τις πληθωριστικές πιέσεις και τις μεταβαλλόμενες τάσεις των επισκεπτών καθιστούν την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη διατήρησης της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, τονίζοντας ότι κάθε επιβάρυνση στην τιμή του τουριστικού προϊόντος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Εκτός από τις προκλήσεις της αγοράς, ο πρόεδρος της ΠΟΞ εξέφρασε την ανησυχία του για τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες που αφορούν νέες φορολογικές επιβαρύνσεις στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Κατέστησε σαφές ότι ο κλάδος αντιτίθεται σε αυτές τις αποφάσεις, τονίζοντας ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να επιβαρύνουμε τα έσοδα, ειδικά όταν η ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού δοκιμάζεται.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Χατζής κάλεσε όλους τους αρμόδιους φορείς να ξεκινήσουν μια ουσιαστική συζήτηση που θα οδηγήσει σε στρατηγικές αποφάσεις για τη βελτίωση των υποδομών των τουριστικών προορισμών, την καλύτερη διαχείριση των τουριστικών ροών και την αναβάθμιση της ποιότητας του ξενοδοχειακού προϊόντος. Επισήμανε τη σημασία της χρηματοδότησης των μικρότερων ξενοδοχειακών μονάδων και των οικογενειακών επιχειρήσεων, οι οποίες συνεισφέρουν σημαντικά στην τοπική οικονομία.

Ο κ. Χατζής έκλεισε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι η διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα όχι μόνο για τον ξενοδοχειακό κλάδο, αλλά για το μέλλον και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Αναφέρθηκε στις εκτιμήσεις του World Economic Forum (WEF), οι οποίες κατατάσσουν την Ελλάδα στην 28η θέση στην παγκόσμια ανταγωνιστικότητα στον τουρισμό, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα μπορούν να φέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία. Το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο: Η χώρα πρέπει να επενδύσει με μακρόπνοο σχέδιο στον τουρισμό για ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μέλλον.