του Χάρη Ντιγριντάκη

Νέες πινελιές μπαίνουν διαρκώς στον καμβά των υποδομών φιλοξενίας. Μολονότι το πρόγραμμα των επιδοτήσεων βαίνει μειούμενο συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι τουριστικές επενδύσεις σε περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Ξενοδοχειακά projects βρίσκονται σε εξέλιξη κυρίως στα νησιά αλλά και την υπόλοιπη χώρα, τα οποία προβλέπουν ανακαινίσεις, αναβαθμίσεις, υπαγωγές σε πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και ανεγέρσεις αξίας εκατοντάδων εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η πλειοψηφία των επενδύσεων αφορά μονάδες υψηλών κατηγοριών, 4 και 5 αστέρων.

Κατά το αναμενόμενο ο κύριος όγκος της δραστηριότητας καταγράφεται στα νησιά και ιδιαίτερα τις Κυκλάδες. Όπως αποκαλύπτει ο ΕΤ της Κυριακή στο πλαίσιο αυτό οι αρμόδιοι φορείς έδωσαν το πράσινο φως σε 30 ξενοδοχειακά έργα εγκρίνοντας τις σχετικές άδειες

Νησιά

• Ειδικότερα η ΠΥΤ Βορείου Αιγαίου ενέκρινε την υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ) το υπό ανέγερση κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα πέντε αστέρων με διακριτικό τίτλο «SAMOS VERDE». Πρόκειται για μονάδα συνολικής δυναμικότητας 174 κλινών, εκμεταλλεύσεως SAMOS VERDE A.E. εντός σχεδίου πόλεως στη θέση Μαλαγάρι Δ.Κ. Σαμίων, Δήμου Ανατολικής Σάμου.

• Επιπλέον η πολεοδομία του δήμου Πάρου προχώρησε στην προέγκριση οικοδομικής άδειας για τη ριζική ανακαίνιση ξενοδοχείου-εκσυγχρονισμός-αναβάθμιση σε κατηγορία 5*. Το ακίνητο βρίσκεται στην οικισμό Λευκών, ενώ φοέας του έργου είναι σύμφωνα με την άδεια η εταιρία BEN SHAHAR PROPERTIES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ.

• Οικοδομική άδεια προενέκρινε η υπηρεσία δόμησης του δήμου Μήλου για ξενοδοχείο 5* με υπόγειο και πισίνες στην περιοχή Πλάκα Μήλου. Το κατάλυμα ανήκει κατά 50% στη Σούλη Αθηνά και κατά 50% στον Σούλη Σαράντο.

• Την ίδια στιγμή σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση ξενοδοχείου 5 αστέρων στη θέση “Φλαμπουριά” της Κύθνου, προχώρησε η πολεοδομία του δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Φορέας της επένδυσης, σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, είναι ο Δακτυλίδης Παναγιώτης.

• Προέγκριση οικοδομικής άδειας παραχώρησε η υπηρεσία δόμησης του δήμου Σύρου-Ερμούπολης και για την νομιμοποίηση αυθαίρετων προσθηκών κατ΄επέκταση και καθ’ ύψος σε ισόγεια διατηρητέα κτίσματα αποθηκών και αλλαγή χρήσης από κατοικία σε ξενοδοχειακό κατάλυμα 5 αστέρων, δυναμικότητας 15 κλινών, με προσθήκες κατ΄επέκταση και καθ΄ύψος χώρων ξενοδοχείου, βοηθητικών χώρων και χώρων στάθμευσης. Το ακίνητο βρίσκεται στην Ερμούπολη Σύρου και ανήκει στην εταιρία TREE COMPANY Co.

• Η Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων ενέκρινε μελέτη ανακαίνισης και αναβάθμισης σε κατηγορία 4* του υφιστάμενου ξενοδοχείου (Olive Press), χαρακτηρισμένου ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, φερόμενης ιδιοκτησίας Θ. Τρύφων & ΣΙΑ Α.Ε., το οποίο βρίσκεται εντός του ρυμοτομικού σχεδίου Μήθυμνας, του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

• Η πολεοδομία του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχώρησε στην προέγκριση άδειας αναθεώρησης για μετατροπή ξενοδοχείου σε 4* και επέκταση του. Το ακίνητο βρίσκεται στην οδό «Πάνω Μερή» στο Κουφονήσι και φοράς του έργου είναι ο Δραγάτης Ιωάνννης.

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Κω προενέκρινε οικοδομική άδεια για ξενοδοχειακή μονάδα δυναμικότητας 386 κλινών 5 αστέρων. Φορέας του έργου  είναι η εταιρία ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΚΩΣ Α.Ε.

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχώρησε στην προέγκριση οικοδομικής άδειας για ανέγερση ξενοδοχείου 4 αστέρων στην οδό “ΜΑΝΤΡΕΣ” ή “ΛΑΓΚΑΔΙ” στο Άνω Κουφονήσι. Ιδιοκτήτης του έργου, είναι ο Χατζόπουλος Θεμιστοκλής.

• Η πολεοδομία του δήμου Πάρου παραχώρησε προέγκριση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση ξενοδοχείου 4 αστέρων με υπόγειο και εσωτερικό εξώστη. Το ακίνητο βρίσκεται στον οικισμό Άγιο Γεώργιο στην Αντίπαρο και φορέας του έργου είναι η Ντέμου Ασημίνα.

• Επιπλέον η υπηρεσία δόμησης του δήμου Μήλου προενέκρινε οικοδομική άδεια για ξενοδοχείο 4* με υπόγειο. Το κατάλυμα βρίσκεται στον οικισμό Παναγιά Χαλασμένη στη Μήλο και φορείς είναι η εταιρία Nielsen και ο Ιωάννης Τσουκαλάς με μερίδιο 50% έκαστος.

• Την ίδια στιγμή η πολεοδομία του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, προχώρησε στην προέγκριση οικοδομικής άδειας για αλλαγή χρήσης κτιρίων  σε ξενοδοχείο 3 αστέρων, για επέκτασή του και κατασκευή κολυμβητικής δεξαμενής. Το ακίνητο βρίσκεται στο Κουφονήσι και φορέας του έργου είναι η ΔΕΠΟΛΛΑ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ Ε.Ε

• Η πολεοδομία του δήμου Μήλου προενέκρινε οικοδομική άδεια σε ξενοδοχείο 5 αστέρων 34 δωματίων (81 κλινών). Η μονάδα βρίσκεται στον οικισμό Μύτακα της Μήλου και φορέας είναι ΤΥ ΕΠΕ.

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Ζακύνθου παραχώρησε οικοδομική άδεια για ξενοδοχείο τύπου διαμερισμάτων 4* με υπόγειο και κολυμβητικές δεξαμενές, εντός οικισμού Αγίου Σώστη Λιθακίας στο Λαγανά. Το ακίνητο ανήκει κατά 50% στον Κλάδη Σπυρίδωνα και κατά 50% στον Κλάδη Μιχαήλ.

• Επιπλέον η πολεοδομία του δήμου Πάρου, εξέδωσε οικοδομική άδεια για ξενοδοχείο κλασικού τύπου τεσσάρων αστέρων εντός του οικισμού Αλυκή. Ιδιοκτήτες του έργου με ποσοστό 50% έκαστη είναι οι εταιρίες LUX AND EASY και NOVA CONSTRUCTIONS

• Σε αναθεώρηση οικοδομικής άδειας για αλλαγές στην αρχιτεκτονική μελέτη και αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο 4 αστέρων, προχώρησε η πολεοδομία του δήμου Μυκόνου. Η μονάδα βρίσκεται στην περιοχή Άνω Μερά και ανήκει σε ποσοστό 100% στην MERANO ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

• Προέγκριση οικοδομικής άδειας έλαβε από την υπηρεσία δόμησης του δήμου Ζακύνθου έργο για την προσθήκη κατ΄επέκταση σε υφιστάμενο κτίριο ενοικιαζόμενων δωματίων με αλλαγή χρήσης για τη δημιουργία ξενοδοχείου με υπόγειο και κολυμβητικές δεξαμενές. Το κατάλυμα βρίσκεται στην περιοχή του Λαγανά και ανήκει στην εταιρία ΑΔΕΛΦΟΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΞΕΝΟΥ ΑΞΤΕ.

• Επιπλέον η υπηρεσία δόμησης του δήμου Πάρου προχώρησε σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για την ανέγερση ξενοδοχείου, δυναμικότητας 41 κλινών. Η μονάδα βρίσκεται στον οικισμό Ασπριές στην Αντίπαρο και φορέας του έργου είναι η Τσαβλίρη Αλεξάνδρα.

• Σε προέγκριση οικοδομικής άδειας προχώρησε και η πολεοδομία Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, για ξενοδοχείο 5 αστέρων, 51 δωματίων, 135 κλινών. Το συγκρότημα θα γίνει σε έκταση 25,5 περίπου στρεμμάτων στην περιοχή Στελίδα, στη Νάξο, ενώ σύμφωνα με την προέγκριση, φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία STELIDA RESORT Α.Ε.

• Τέλος η πολεοδομία Μήλου προενέκρινε οικοδομική άδεια για προσθήκη χώρων και αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχείο. Το κατάλυμα βρίσκεται στον Αρτεμώνα Σίφνου και φορέας του έργου είναι η εταιρία ΝΙΚΟΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ, ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟ.

Κρήτη

• Την ίδια στιγμή οικοδομική άδεια για ανακαίνιση και αναβάθμιση υφιστάμενου ξενοδοχείου τριών αστέρων σε πέντε αστέρων (προσθήκη σοφιτών, πισινών και μηχανοστασίων τους, ανακατανομή Η.Χ. και εργασίες εσωτερικών διαρρυθμίσεων), ενέκρινε η υπηρεσία δόμησης του δήμου Ρεθύμνης. Το κατάλυμα βρίσκεται εντός του οικισμού Αδελιανού Κάμπου και φορέας του έργου είναι η εταιρία GASPAR MARE ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Ηρακλείου προχώρησε σε προέγκριση οικοδομικής άδειας για την αλλαγή χρήσης υφιστάμενου κτιρίου γραφείων-καταστημάτων σε ξενοδοχείο υγείας και ευεξίας 4* και προσθήκη κατέκταση νέου ξενοδοχείου υγείας και ευεξίας 4* (διώροφο με υπόγειο και κολυμβητικές δεξαμενές ενεργειακής κατηγορίας Α+ 93 κλινών. Το ξενοδοχείο βρίσκεται στην περιοχή Γιοφυράκια και ανήκει κατά 99% στην εταιρία ΤΑΧΥΔΟΜΗ Α.Ε και κατά 1% στον Λεδάκη Εμμανουήλ.

• Η πολεοδομία του δήμου Χανίων ενέκρινε οικοδομική άδεια για ξενοδοχείο 3* 56 κλινών με κολυμβητικές δεξαμενές. Το ακίνητο βρίσκεται στον οικισμό Κάτω Γαλατά και σύμφωνα με την άδεια φορέας της επένδυσης είναι η εταιρία ORCHORD ELIA HOTEL DEVELOPMENT.

• Οικοδομική άδεια για νέο κτίριο κλασσικού τύπου 4* αστέρων και 58 κλινών με στέγη και υπόγειο, ενέκρινε η πολεοδομία του δήμου Ηρακλείου. Το κατάλυμα βρίσκεται στον οικισμό Κάτω Γούβες στη Χερσόνησο , ενώ φορέας του έργου είναι η Α ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙΣ ΚΡΗΤΗΣ.

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Χανίων ενέκρινε οικοδομική άδεια για την ανέγερση ξενοδοχείου-διαμερισμάτων 5* (55 κλινών) στον οικισμό Λειβαδιά στη θέση Άγιος Αντώνιος. Φορέας του έργου είναι η εταιρία ΑΜΥΓΔΑΛΟΚΕΦΑΛΙΟΝ ΑΕ.

• Οικοδομική άδεια για την προσθήκη διώροφου ξενοδοχείου (32 κλινών)-χώρου υποδοχής και πισίνας εντός καθέτου ιδιοκτησίας και περιβάλλοντα, ενέκρινε η υπηρεσία δόμησης του δήμου Ηρακλείου. Το κατάλυμα βρίσκεται στην περιοχή Γούβες του δήμου Χερσονήσου, ενώ φορέας του έργου είναι η ΞΕΝΟΔ. ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤ. ΕΠΙΧ. Κ. ΜΗΤΣΗΣ Α.Ε.

• Η υπηρεσία δόμησης του δήμου Χανιών παραχώρησε οικοδομική άδεια για ξενοδοχείο 3 αστέρων, δυναμικότητας 54 κλινών με κολυμβητικές δεξαμενές. Το ακίνητο βρίσκεται στον οικισμό Κάτω Γαλατά στα Χανιά, ενώ φορέας του έργου είναι η ORCHORD ELIA HOTEL DEVELOPMENT M.A.E.

Σιθωνία Χαλκιδική

Τον δρόμο για 3 ξενοδοχειακά projects άνοιξε η πολεοδομία Σιθωνίας εγκρίνοντας τις σχετικές άδειες.

• Για ανέγερση ξενοδοχείου 3 αστέρων, εντός οικισμού, με στέγη, κολυμβητική δεξαμενή, βόθρο και περίφραξη, στον οικισμό Καλαμίτσι. Η μονάδα ανήκει στην εταιρία ΠΟΝΤΙΚΑΣ-ΜΠΟΥΤΖΟΥΡΟΓΛΟΥΑΒΡΑΜΙΔΗΣ Ι.Κ.Ε

• Για ξενοδοχείο (δύο διώροφα κτίρια με σοφίτες και υπόγειο) στον οικισμό Όρμο Παναγιάς, με φορέα του έργου τον OSIPOV IGOR NIKOLAY.

• Επιπλέον προενέκρινε οικοδομική άδεια για ξενοδοχείο πέντε αστέρων με κολυμβητικές δεξαμενές, δυναμικότητας 99 κλινών. Το ακίνητο θα γίνει σε έκταση 14,3 περίπου στρεμμάτων, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος Σιθωνίας, επί της Νήσου Διαπόρου. Φορέας του έργου είναι η εταιρία ΣΥΜΜΕΤΡΟΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΕ.