Σύνταξη tourismtoday.gr

Οι αρχές στη Μασσαλία -τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Γαλλίας- θέλουν να σταματήσουν τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διακοπών να «βγάζουν χρήματα σε βάρος των κατοίκων της πόλης».
Στόχος είναι να καταπολεμηθεί η έλλειψη κατοικιών και να παταχθεί ο υπερτουρισμός.

Ο δήμος θα αναγκάσει τους ιδιοκτήτες που νοικιάζουν ακίνητα σε πλατφόρμες όπως η Airbnb να αγοράσουν ένα άλλο ακίνητο για να το διαθέσουν για μακροχρόνια ενοικίαση, ώστε να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών.

Σύμφωνα με το δήμαρχο Benoît Payan, το 75% των κατασκευαστών ακινήτων στην πόλη «δεν είναι από τη Μασσαλία» και η πλειονότητα τους νοικιάζει τα ακίνητα χρησιμοποιώντας ιστότοπους βραχυχρόνιας ενοικίασης.

Πώς θα αντιμετωπίσει τον υπερτουρισμό η Μασσαλία

«Θα υποχρεώσω όποιον θέλει να νοικιάσει ένα ακίνητο σε Airbnb να αγοράσει ένα διαμέρισμα και να το βάλει για μακροχρόνια ενοικίαση», είπε χαρακτηριστικά.
Θα χρησιμοποιήσω ό,τι μου επιτρέπει ο νόμος ως όπλο. Πρέπει να σταματήσουν να βγάζουν λεφτά από τους κατοίκους της Μασσαλίας».

Επί του παρόντος, όσοι θέλουν να νοικιάσουν μια δεύτερη κατοικία στην Airbnb πρέπει να ζητήσουν άδεια για αλλαγή χρήσης από το δημαρχείο, πριν τους επιτραπεί νόμιμα να το κάνουν.
Το 2020, το 4% των αιτήσεων απορρίφθηκε και σήμερα το ποσοστό αυτό είναι στο 82%.

«Ταξιαρχία κατά Airbnb» από Παρίσι και Μασσαλία

Μαζί με το Παρίσι, η Μασσαλία έχει συστήσει τη λεγόμενη «ταξιαρχία κατά Airbnb», η οποία εργάζεται για τον εντοπισμό παράνομων καταχωρίσεων.
Όλη η Γαλλία έχει αυστηρούς κανόνες για τις ενοικιάσεις Airbnb, αλλά οι τοπικές αρχές μπορούν επίσης να επιβάλουν τα δικά τους μέτρα.

Η γαλλική πρωτεύουσα έδωσε ως γνωστόν μια μακρά νομική μάχη με την Airbnb, η οποία κατέληξε σε μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που απαιτεί τοπική άδεια για τις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις ακινήτων.

Στο Παρίσι, απαγορεύεται πλέον οποιαδήποτε ενοικίαση δεύτερης κατοικίας στην Airbnb και όλοι οι ιδιοκτήτες περιορίζονται στον αριθμό των ημερών που επιτρέπεται να νοικιάζουν την κύρια κατοικία τους στην πλατφόρμα.
Όλοι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που νοικιάζουν το ακίνητο τους στη Γαλλία μέσω της Airbnb πρέπει να δηλώνουν το εισόδημα τους στις γαλλικές φορολογικές αρχές.